Societatea comercială VRG SA Bistrița a înaintat Primăriei Bistrița oferta de donație a lucrării denumite ”Floarea Transilvaniei”, creație realizată de sculptorul Patriciu Mateescu și amplasată în fața Palatului Administrativ în cadrul unui ansamblu cu jocuri de apă și lumini, după cum Timp Online a scris aici. Valoarea donației este de 45.000 de lei.
” În municipiul Bistrița s-au realizat lucrări de reabilitare și modernizare a zonei istorice, luându-se în considerare și amenajarea Pieței Petru Rareș, aceasta fiind situată în zona administrativă cea mai importantă a municipiului Bistrița. Având în vedere oferta de donație a SC VRG SA Bistrița, este necesară efectuarea plății pentru autentificarea actelor de donație. Sumele necesare se vor suporta din bugetul local al municipiului Bistrița, Direcția Patrimoniu”, precizează municipalitatea.
Sculptura “Floarea Transilvaniei” realizata de artistul sculptor Patriciu Mateescu, turnată de donator din material composite (poliester armat cu fibra de sticlă), este formată din mai multe module ce compun floarea, și anume: petală mică: 30 buc., petală mare: 30 buc., element combinat petală mică cu petală mare: 5 buc., grup de 5 elemente combinate 2 buc., grup de 3 elemente combinate 5 buc. Greutatea lucrării de sculptură este de 700 kg, materialul composit armat din rășini cu fibră de sticlă, vopsită Email cod 351 – roșu – rezistent la intemperii, protejat cu lac poliuretanic cod 35.
Fântâna are o structură din fibră de sticlă roșu vermilion, cea mai apropiată nuanță de roșu de portocaliu, în formă de floare de crin (3,2 metri) deasupra luciului de apă, patru jeturi de spumă (duze spumante) în colțurile fântânii și 28 de leduri colorate pentru iluminat. ”Floarea Transilvaniei” din fibră de sticlă (realizată de firma VRG Bistrița) a fost completată cu un sistem de iluminat ornamental, spaţiu verde şi bănci pentru a crea o zonă de promenadă şi recreere. De la bugetul local a fost alocată suma 197.000 de lei pentru amenajarea fântânii, iar lucrările au fost executate de SC Serbis.
Acum pot să spun că mă simt un bistritean împlinit, era tot ce-mi doream ca locuitor al orașului european…
ma bucur pentru tine!
dar totusi, nu crezi ca e prea mult 45.000 de lei chiar ca si donatie?
(daca primaria foloseste valoarea asta pentru a gira un credit de suplimentare a partiei de schi???)
tu deja schiezi?!?…
Spaţiu verde pentru recreere???? Nişte iarbă în locul copacilor şi al tufelor decorative care au fost acolo? Bănci în plin soare, fără pic de umbră cât e ziua de mare?
Dupa opinia unora cu mintea odihnita de la primaria municipiului, „modernizarea” și „amenajarea” Pieței Petru Rareș, se reduce la inlocuirea elementelor arhitecturale de la vechea fantana arteziana din fata Prefecturii cu o porcarie din plastic , ce se potriveste ca nuca in perete in ambianta locului. Intr-adevar, la centrul civic de la Prefectura se impune reconfigurarea pietei Petru Rares dupa ce in anul 2009 un primar incult a mutat statuia lui Petru Rares din piata care-i poarta numele, de parca ar fi cautat cu „lumanarea” sa asocieze „Sula cu Prefectura”, ceea ce a starnit numeroase comentarii si reactii din partea locuitorilor orasului si nu numai. Un exemplu de reactie autorizata s-a produs in cadrul seminarului academic de istorie „Petru Rareș și Bistrițenii”, organizat la sfarsitul lunii noiembrie 2015 la Bistrita sub egida Consiliului Județean, cand academicianul Ioan Aurel Pop a arătat ca retragerea statuii lui Petru Rareş din centrul Bistriţei „este un lucru de neînţeles, fiind vorba despre un domn român într-un oraş românesc”. De aceea, macar acum dupa semnalul tras de Academicianul Ioan Aurel Pop, ar trebui ca monumentul „LUMANAREA” sa fie amplasat in Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, iar in Piata Petru Rares sa fie reinstalata statuia domnitorului, de la care se trage si numele pietei.
Ca să nu fie atâta cheltuială cu răs-răsmutat statui, mai bine să schimbe numele pieței : Piața Cârnațiului Suprem! N-ar suna bine, ce ziceți?
Trebuie un pic de imaginatie sa vezi plasticul ala contorsionat drept ‘frumos’…
Deci sa înțeleg ca nu mai trebuie sa plătim pentru hidosenia Transilvaniei? Înseamnă ca putem sa o scoatem de acolo și sa montam un monument adevărat!