Consilierul municipal PNL Adrian Florin Chereji a încercat pârtia de schi din Wonderland, investiție de aproape 7 milioane de euro încă neinaugurată. După ce a urcat pe jos, Chereji a coborât pe schiuri în 3-4 minute, dar cu mare atenție, deoarece zăpada este înghețată.
”Acum pe Pârtia Cocoș. Urcarea pe jos cca 45 min. Coborârea, pe schiuri, 3-4 min. Am coborât cu multă grijă deoarece zăpada de pe pârtie e înghețată foarte tare și cu multe urme de la utilajele care au mai urcat pe pârtie. Lacul e plin. Nu s-a produs deloc zăpadă artificială, este o avarie pe conducta care alimentează tunurile de zăpadă (se lucra pentru remedierea defecțiunii). Austriecii de la Doppelmayr erau pe șantier, probabil săptămâna viitoare vor finaliza probele la telescaun”, a menționat Adrian Florin Chereji pe Facebook.
Serviciile de operare/exploatare a instalațiilor de transport pe cablu, de producere a zăpezii artificiale și de iluminat nocturn au fost scoase la licitație înainte de Crăciun, a fost depusă o singură ofertă, dar firma respectivă, din Bistrița, nu a fost declarată până acum câştigătoare.
Firma care va opera va trebui să aibă obligatoriu personal de operare: 10 persoane pentru telescaun (șef instalație, responsabil cu verificarea instalațiilor, mecanic trolist, agenți de peron, agenți de supraveghere), 8 persoane pentru întreținerea/pregătirea pârtiei de schi, operarea instalației de producere a zăpezii artificiale și a instalației de nocturnă – 44 de stâlpi de iluminat (4 muncitori pentru tunurile de zăpadă artificială și pompe, unul pentru ratrac – pregătire pârtie, 3 pentru verificarea balizajului și a celorlalte elemente de siguranță). De asemenea, operatorul este cel care trebuie să solicite Autorității Naționale de Turism omologarea pârtiei de schi înainte de darea ei în funcțiune.
În ce o priveşte, Primăria Bistriţa are obligaţia să întrețină drumul de acces și parcarea şi să facă reviziile tehnice ale instalațiilor. Banii din taxele de acces pe pârtie și din închirierea diferitelor suprafețe pentru agenții economici care prestează servicii de alimentație publică vor merge la bugetul local. Programul de funcționare a instalațiilor va fi fi întocmit de Primăria Bistrița în funcție de perioadă, solicitări, condiții atmosferice pentru a se asigura accesul la instalația de transport pe cablu. Pârtia de schi va fi administrată de Biroul Turism, serviciu de specialitate al Direcției Comunicare din cadrul Primăriei Bistrița, nou înființat.
Anul trecut, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderland (Unirea – Dealul Cocoșului), care costă în total 26 milioane lei fără TVA (31,2 milioane lei cu TVA), adică peste 5,8 milioane euro fără TVA (6,9 milioane euro cu TVA), din care s-au făcut în 2015 lucrări de 3.632.000 lei. 961.000 lei costă branșamentul electric. Lucrările de 13,5 milioane lei (3 milioane euro) au fost realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria).
În proiectul pârtiei de schi au fost prevăzute defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrări de drumuri şi platforme betonate. Elementele de bază sunt: telescaun fix cu 4 locuri, pârtia propriu-zisă iluminată nocturn, stație de plecare, drum de acces și parcare, bileterie.
Lungimea pârtiei (de categorie medie spre ușoară) este de 1.335 m (diferență de nivel de 257,5 m), cu o bretea de 447,10 m. Lățime: 60 m. Pârtia are punctul de plecare la altitudinea de 676 m.
Telefericul monocablu tip telescaun fix are 4 locuri și este alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,6 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Traseul va fi susţinut de 10 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 1182,71 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.
Taxa de acces la telescaun este diferenţiată în funcţie de vârstă: între orele 9.00 – 16.00: 1. Persoane adulte: 30 de lei pe zi/ 150 de lei pentru 6 zile, 2. Tineri între 15-18 ani inclusiv şi seniori (peste 65 ani): 20 de lei pe zi / 110 lei pentru 6 zile, 3. Copii pînă la 14 ani inclusiv: 10 lei pe zi / 50 lei pentru 6 zile, 4. Nocturnă (orele 18.00 – 21.00): 20 lei pe zi.
Încasarea acestei taxe de acces telescaun se va efectua de către Direcția Economică – Venituri prin caseria deschisă în cadrul Complexului Sportiv Polivalent Wonderland.
Cele patru tunuri de zăpadă au un debit de 6,7 l/s. Parcarea auto a fost prevăzută pentru 493 de locuri.
Persoanele fără schiuri sau plăci vor avea accesul restricționat pe pârtie, pentru a evita producerea de accidente. Pe pârtie nu se va putea da nimeni cu săniuţa, dar va fi amenajat un loc în apropiere.
Trebuia sa scrie despre partie insusi Cretu… El stie cel mai bine de ce a facut partie la altitudinea asta dupa ce a desfiintat sute de hectare de pasune.
De fapt stim si noi ca pentru bunul lui prieten Tanase de la aerodrom, lucru care se va dovedi in scurt timp (vezi prorpietarii Euroalpin Bistrita SRL, firma lui Tanase, care va administra partia pe foarte multi bani in fiecare an).
La mijloc sunt chestii grele, de competenta DaiNaiAi.
ce sa scrie Cretu? sa ne impartaseasca opinii despre pârtia din Austria pe care a schiat saptamâna trecuta?
sa ne înfigem unghia în gât despre ce conditii au aia la bani mai putini investiti într-o pârtie de schi?
Dupa ce o sa-l vezi schiind pe domn’ Florin o sa-ti schimbi parerea. Parerea de baba pe ulita este a ta.
@eu
Pârtia este pentru toată familia: copii, mame, tați, bunici, etc. Am auzit că este o pârtie cu grad de dificultate uşor spre mediu, şi cred că opinia schiorilor amatori, este mai importantă, decât cea a sportivilor cu experiență.
E o pârtie pentru divertisment, relaxare, activități sociale, aer curat, menținerea tonusului muscular, nu pentru concursuri si pentru adrenalină.
Cu cât e mai usoară pârtia, cu atât e mai bine pentru copii, vârstnici, si incepători.
Pe mine mă interesează părerea incepătorilor.
Ba baieti, ce-mi vine sa rad. Eu il cunosc pe bistriteanul FLORIN CHEREJI de 50 de ani. Nu va puneti cu el in d-ale schiatului ca va pierdeti tata averea.Nici macar cu parerea nu are rost s-o scoateti pe portal ca sunteti penibili. Stati cuminti daca nu cunoasteti omul.
E mai tare decat…Schumacher?
Sa fim seriosi. Cine e Schumacher? Nu l-am vazut niciodată în poze langă domnul Balan.
25 de angajati plus curent,repratii,apa .Cati schiori credeti ca vor fi pe partie in 30 de zile? In cati ani se amortizeaza investitia?Oricum drumul prin Unirea este varza.Cu cei sapte milioane de euro asfalta Decebalu,Andrei Muresanu si Nasaudului.
Am testat pârtia cu ATV-ul. Merge . Mai greu la cristiane.
Pentru începători.
Am inteles ca si viceprimarul nicolae a schist la Toplita ii doare in cot de noi. A !cand se intoarce a sa apara din nou cu noutati.
Primarul si vicele Niculae sunt la schi in Italia
Schior si asta il face pe Chereji expert in partii de ski???? Schiez si eu de vreo 30 de ani dar asta nu ma face expert nici in schiat si nici in contructia si amenajarea partiilor. Pot doar sa emit niste pareri despre o partie ca este buna sau nu. Expert se numeste acela care a construit sau amenajat asa ceva. Pe cand domnul Chereji nu a facut asa ceva ba mai mult el nu a construit sau amenajat nimic nici pe vremea cand era primar ceea ce ii da titlul de cel mai slab primar pe care a putut sa-l aiba acest oras. Ar lua fara probleme premiul Zmeura de aur pentru primari daca ar exista!
Partie mai moale!