Actualitate

Florin Urîte despre administraţie şi o eventuală candidatură în 2016 – interviu

Prim-vicepreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Florin Urîte, a făcut, într-un interviu acordat Timp Online, o analiză a administraţiei judeţene şi locale, conduse de PSD, anunţând şi data limită la care, în opinia sa, liberalii ar trebui să anunţe candidatul la Primăria Bistriţa.

Sunteţi consilier judeţean din 2012 în mandatul unui preşedinte de altă culoare politică. Dacă ar fi să faceţi o evaluare a activităţii CJ condus de domnul preşedinte Radu Moldovan (PSD), care ar fi aceasta?

Nu vreau să fiu răutăcios şi să spun că nu s-au făcut şi lucruri bune. Pot să apreciez că unele lucrări au luat-o în direcţia bună şi în ceea ce presupune finalizarea de proiecte, şi în ce priveşte asfaltarea unor drumuri. E normal să se bucure cetăţenii din anumite localităţi că îi scoţi din mocirlă sau noroi şi le oferi minime condiţii decente de viaţă. S-au alocat bani pentru ca oamenii să beneficieze de sisteme de apă şi canalizare, de alte utilităţi, dar şi de drumuri. Cu ce nu sunt eu mulţumit este calitatea acestor lucrări. Oarecum le facem pe fugă, să se finalizeze până la alegeri. Eu am avut multe discuţii cu exutivul CJ pe această temă şi am atras atenţia că e mai bine să facem 50 de km de drum bun decât o sută proşti. Nu cred că vor rezista acele drumuri la care nu facem infrastructură de bază şi rigolele de preluare a apei. Sub covoarele de aflat turnate se pot infiltra pânze de apă freactică, să îngheţe, iar acele drumuri nu vor avea o durabilitate mai mare de doi-trei ani. Am aşadar îndoieli asupra calităţii lucrărilor şi ridic problema prioritizării. Avem o Strategie de dezvoltare a judeţului, iar acolo, nişte specialişti au pus în evidenţă priorităţi. Noi trebuie să valorificăm tradiţiile, turismul, potenţialul agricol. Aici cred că ar fi trebuit să ne îndreptăm cu mult mai multă consiliere în zona privată şi cu infrastructura necesară pentru zona respectivă.

Ca bistriţean sunteţi mulţumit de ce s-a făcut în oraş în administraţia Ovidiu Creţu?

În ce-l priveşte pe primarul Bistriţei, cred că aici putem vorbi de mai mult curaj, dar căzut în extrema cealaltă. Dacă în CJ nu avem curajul să atacăm mari proiecte, cel puţin o sumă să o alocăm pentru ceva care ar putea da o perspectivă bună în anii următori, dincoace ne aventurăm în proiecte. Mă refer în special la Wonderland şi nu înţeleg de ce nu se renunţă la acea pârtie de schi. Uitaţi-vă cum a început iarna! Am nişte prieteni plecaţi la schi în Austria şi la 2100 de metri altitudine spuneau că e primăvară. În opinia mea, dacă se doreşte un parc de distracţii măcar să poată fi exploatat 9-10 luni şi nu două luni, dar şi prioritizat în sensul sezonului. Părerea mea este că, mai întâi, trebuia să facem infrastructură şi după aceea să gândim un proiect serios care să atragă şi turişti şi să se potrivească zonei. Dacă tot vrem pârtii, putem să le facem în zonele unde se pretează, cum ar fi Colibiţa sau Piatra Fântânele, şi nu cu foarte mulţi bani. Nu mă deranjează ideea unui parc de distracţii, dar să fie bine gândit ca să atragă turişti din toate judeţele din jur. Din păcate, la noi s-a luat un credit pentru construcţia acestui Wonderland, iar inclusiv măririle de taxe şi impozite s-au făcut ca să plătim dobânzile de la credit. Consider că un primar trebuie să asculte mai mult de consultanţi. Odată ce împreună cu ei ai definit nişte lucruri – iar când mă refer la consultanţi vorbesc de firme serioase de specialitate – eşti obligat să faci dezbateri publice pentru că sigur se mai nasc şi alte idei bune. Pe urmă, în funcţie de cost-beneficiu, de o analiză serioasă ca să vedem ce ni se potriveşte cel mai bine, să luăm o decizie. Noi nu putem lua ca exemplu Las Vegas, ci localităţi similare din Austria, Germania care au făcut lucrurile acestea şi s-au dezvoltat. Trebuie să mergem acolo şi să vedem cum au făcut ei. Cred că administraţia Bistriţei ar fi trebuit să privească mai atent spre Colibiţa şi Piatra Fântânele. Dacă ne-am capacita mult mai serios pe cele două localităţi, ne-am putea dezvolta. Nu cred că bistriţenii care pleacă la schi în Austria sau în alte ţări nu ar merge la 30-40 de km. Nu i-ar deranja nici pe cei din Suceava, Mureş sau Cluj. Clujenii vin la Colibiţa cu toată infrastructura proastă şi chiar la risc, negăsindu-şi cazare, vin şi întreabă din poartă în poartă. Vedeţi că e o tendinţă: CJ să ajute Bistriţa, dar eu cred că Bistriţa ar trebui să vadă oportunităţi de ieşire pentru bistriţeni în zonă. Cred că ar trebui să conlucrăm cu totul altfel.

La Bistriţa, s-a insistat foarte mult pe dezvoltarea zonei centrale. Credeţi că s-a reuşit punerea în valoare?

Părerea mea este că nu există o viziune pentru Bistriţa. Nu reperez această viziune nici măcar pentru centrul istoric. Sigur că trebuie făcută o dezbatere. Trebuie explicat de ce vrem să arate aşa. Avem destule modele, Braşov, Sibiu, Cluj, şi le putem prelua. Eu văd centrul Bistriţei pietonal, fără acel cort acolo. Cred că şi copacii, dacă au fost plantaţi şi au crescut acolo, trebuie păstraţi. Pot fi gestionaţi ca formă, să nu ia din decor sau din monumentalitatea Bisericii Evanghelice sau a altor clădiri importante. Cu alte cuvinte, să te simţi ca într-un basm. Părerea mea este că acel centru trebuie să fie foarte bine structurat şi organizat. Făcând numai pasaje de o calitate discutabilă nu rezolvăm problema centrului. Apoi nu oferim parcări, traficul este prin centru. Mai devreme sau mai târziu, centrul trebuie închis, trebuie să avem parcări în zone apropiate ca să aibă oamenii acces la instituţii şi la tot ce se oferă într-un centru medieval ca activităţi culturale, etc. Şi dacă tot am ajuns aici, cred că e important să vedem clar unde se pretează să aducem formaţii rock, să facem activităţi folclorice. Îi spuneam vicepreşedintelui CJ Alexandru Pugna că ar merita să luăm o zonă cu case vechi din judeţ şi să facem acolo un sat al tradiţiilor în care să ne ocupăm şi de valorificarea tradiţiilor, şi de meşteşuguri, şi tot acolo să organizăm şi concerte folclorice.

Un subiect sensibil pentru Bistriţa este lipsa unei variante ocolitoare veritabile, fiindcă centura de nord e o simplă stradă asfaltată.

Nici nu vreau să mă gândesc la ce s-ar fi întâmplat dacă Teraplast ar fi cumpărat Matcon şi s-ar fi dezvoltat tot în vechea zonă industrială. Numai Teraplast încarcă pe zi cam 80 de TIR-uri. Cred că, dacă rămânea acolo Teraplast, se bloca tot. Eu cred că, cel mai la îndemână era ca acea centură (de nord -n.r.) să fie lărgită. Şanţul merita acoperit cu dale şi se puteau face patru benzi din start. Cu bani nu foarte mulţi cred că s-ar fi rezolvat o fluidizare foarte bună a traficului. Oricum, nu sunt adeptul centurii de sud. Eventual o văd pe după dealuri, prin zona Orhei, însă acela e un proiect mult mai mare şi costisitor.

Credeţi că Parcul Industrial va fi atractiv?

Ideea să faci un parc industrial, chiar şi mai târziu, e bună. Singura problemă este să îi asiguri toate utilităţile, în primul rând energie pentru că sunt foarte ridicate costurile pentru ca fiecare fabrică să-şi tragă energie. Din toate informaţiile pe care le am, Parcul Industrial Bistriţa Sud e prevăzut cu 2 megawaţi, ceea ce e foarte puţin. Nu cred într-un parc industrial interesant pentru mediul de afaceri câtă vreme ai putere instalată 2 megawaţi, de două ori capacitatea RCB. E mult prea puţin. Acolo trebuie să ai capacitate de cel puţin 20 megawaţi ca să fii interesant. Bănuiesc că nu vrem să facem acolo coşuri sau vaze, ci vrem să ne gândim la fabrici producătoare. O fabrică ca şi Iproeb sau Rombat nu s-ar putea muta acolo decât dacă ar face investiţii în puterea instalată.

Deşi au rămas doar şase luni până la alegerile locale, PNL Bistriţa nu are încă un candidat. Cât de repede credeţi că ar trebui desemnat şi anunţat?

Cred că avem prea mulţi (râde). Sigur că suntem în căutarea unui candidat care să fie o alternativă serioasă la actualul primar. În ultima perioadă, văd o dorinţă de schimbare în toate partidele politice şi acesta e un lucru bun. Din păcate, abia după ce au murit nişte oameni. Dintr-o dată este o dorinţă de a dezvolta fiecare sector în parte pe bază de profesionalism. Şi PNL trebuie să iasă din zona unui partid de opoziţie care doar critică. Trebuie să devină un partid serios care să prezinte soluţii şi alternative şi nu doar declarate ca simple lozinci, ci efectiv mult mai pragmatice. Cu alte cuvinte, când vedem cum e alcătuit bugetul, noi trebuie să venim cu altă variantă de buget. E de dorit să avem un candidat la Primăria Bistriţa, să îl putem pregăti şi să lucrăm cu el pe strategie. Noi acum ne-am organizat pe departamente şi încercăm să structurăm cât mai bine problemele Bistriţei şi ale judeţului şi să venim cu lucruri mai clare ca direcţii strategice şi de dezvoltare. Pe de altă parte, decât să-l scoţi şi să nu fie bine pregătit ca să câştigi cu el, mai bine mai stai. Eu totuşi consider că până la jumătatea lunii februarie 2016 trebuie să avem candidatul desemnat.

Aţi putea fi dumneavoastră acel candidat? Vă întreb lucrul acesta întrucât apăreţi în sondaje de opinie comandate de diverse partide.

Sunt întrebat din toate părţile dacă voi candida, chiar şi în Clubul Rotary (al cărui membru este -n.a.). Eu sunt un om al industriei, să spun aşa. Am lucrat la Comelf, la Teraplast şi acum la RCB. Eu tot acolo mă văd, un om împlinit profesional, un om al rezultatelor. Am intrat în administraţie crezând că pot schimba optica. Eu nu sunt pentru o administraţie în care oamenii sunt prost plătiţi fiindcă nu cred că se poate face performanţă cu oameni retribuiţi prost. În partid va trebui să analizăm şi să găsim cea mai bună soluţie. Căutăm şi alte variante. Cu siguranţă că vom lua cea mai bună decizie. Dacă rămânem uniţi şi liniştiţi în această formulă nouă şi mai tânără, eu cred că vom găsi idei pragmatice ca să venim cu un candidat care să-şi asume şi să-şi dea repede demisia dacă nu pune în aplicare ce a asumat.

Credeţi că are şanse PNL să învingă PSD în Bistriţa-Năsăud în condiţiile în care social-democraţii au majoritatea primăriilor din judeţ?

Aceeaşi întrebare mi-a fost adresată şi la prezidenţiale! În primul rând, ca lider nu ai voie să fii neîncrezător. Trebuie să câştigăm. Se poate întoarce orice rezultat. Nu ar fi zis nimeni că vom câştiga, în judeţ, prezidenţialele din primul tur chiar. Asta înseamnă că se poate. Zic eu că electoratul din judeţ e unul antreprenorial şi mulţi oameni care sunt plecaţi dincolo văd altfel lucrurile, văd ce e fals ca mesaj sau dacă liderul local e sincer în ceea ce face. Pentru mine e foarte clar, şi ar trebui să fie şi pentru cei din taberele adverse la fel, că umilirea liderului nu e reţeta cea mai bună ca să câştigi alegerile. Reacţia poate să fie total inversă. Sper să nu se mai ajungă la astfel de practici şi de politici.

Credeţi că, dacă PNL era la guvernare, ar fi avut un avantaj faţă de PSD la alegerile din 2016?

Cu siguranţă da, cel puţin în optica multor primari. Pe de altă parte, nu ar trebui să mai fie acesta un criteriu, să conteze dacă suntem la guvernare sau în opoziţie. Cred că şi cetăţeanul va sancţiona în orice moment şi puterea, şi opoziţia. E pentru prima oară când se întâmplă lucrul acesta. După evenimentul Colectiv au sancţionat tot ce înseamnă clasă politică şi, cu siguranţă, nu va conta dacă eşti la putere. Trebuie să ne iasă din cap că numai la butoane poţi câştiga. Trebuie să vii cu programe clare, cu oameni bine aleşi. Acesta va fi viitorul încet-încet.

Ce vă doriţi pentru 2016 personal şi pentru partid?

Pentru mine îmi doresc sănătate şi să fiu cât mai creativ. Pentru familia mea îmi doresc acelaşi lucru. Pentru partid îmi doresc unitate, seriozitate şi curajul de aborda proiecte sănătoase şi să venim în faţa cetăţeanului cu ce se potriveşte, de fapt, zonei respective, să nu cădem nici în zona futuristă, nici a lipsei de curaj.

La ce ar trebui să se uite oamenii atunci când îşi vor alege în 2016 conducătorii locali şi judeţeni?

Electorat e şi cel care a primit ajutoare sociale, şi întreprinzătorul, şi unul care a beneficiat de anveloparea blocului. Toată lumea ar trebui să înţeleagă însă un lucru: aleşii noştri împart şi direcţionează bani publici, ai noştri, ai tuturor, nu ai lor personali. Pe mine mă oboseşte sloganul „Ponta şi cu Bănicoiu au dat bani pentru Spitalul Judeţean” sau „preşedintele şi Consiliul Judeţean au dat bani pentru …”. Înnebunesc auzind aşa ceva! Nu a dat nimeni bani din buzunarul personal. Sunt banii noştri. Trebuie să înţeleagă oamenii că şi banii pentru drumuri, şi cei pentru amenajarea Spitalului, şi pentru renovarea şcolilor sunt fie bani europeni – iar noi cotizăm ca ţară, fie bani publici de la buget, din taxe şi impozite. Ne dorim ca aceşti bani să fie bine gestionaţi, să nu fie risipiţi şi să fie în folosul cât mai multor oameni. La fel, infrastructura trebuie modernizată cu prioritate. Ca să revin la întrebarea dumneavoastră, oamenii trebuie să îşi îndrepte atenţia spre candidaţii cu viziune şi carea u clar în minte ce trebuie făcut în următorii ani. Viitorul e foarte clar: trebuie să ajungem o ţară exportatoare de produse agricole, de apă minerală, mai avem resurse care nu trebuie înstrăinate, ci exploatate cu cap. Oamenii să-i aleagă pe cei cu viziune şi care le spun adevărul.

Vă mulţumim şi vă urăm un an 2016 aşa cum vi-l doriţi!

Vă mulţumesc şi eu şi doresc să transmit cititorilor Timp Online urările mele de bine, sănătate şi înţelepciune, iar anul 2016 să fie pentru toţi mai bun. La mulţi ani tuturor!

10 comentarii

  • Remarcile de mai jos spun multe despre politrucul Florin Urite, „consilierul judeţean care n-a făcut niciun proiect pentru judeţ, în ultimii patru ani” :
    „Florin Urîte, specialist în micro şi macroeconomie NU şi-a câştigat funcţia la alegerile interne, ca un bărbat…nici ca o femeie, nici ca un om politic care respectă democraţia într-un partid. La el în democraţie, funcţia se face după om. Florin Urîte a fost numit în funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud de Ioan Oltean, la scurt timp după alegerile interne, alegeri la care colegii săi s-au întrecut democratic.
    Dacă ar fi fost un om pe onoarea lui, Florin Urîte n-ar fi acceptat să se creeze o funcţie special pentru el. Dar el a acceptat, iar acum vine şi dă lecţii de corectitudine. I-auzi aici ce ne spune singurul om politic din judeţ pentru care s-a crea o funcţie, ca să conducă şi el ceva: „Eu nu înţeleg de ce oameni care cred că au un cuvânt de spus nu vin pe uşa din faţă şi încearcă să intre pe uşa din dos sau cu tot felul de diversiuni făcute la Bucureşti. Eu pe toţi aceşti oameni care vor să vină la muncă şi cu idei creative ca să reformăm partidul respectând codul de conduită pe care îl avem îi aştept să intre pe uşa din faţă”. Şi încă ceva…Ştiţi de unde a venit directiva, în 2013, să se creeze funcţia de prim-vicepreşedinte pe care o ocupă Florin Urîte? De la Bucureşti! ”
    D-le Urite in aceste conditii este mai bine sa va ascundeti decat sa va dati cu parerea. Si este mai bine atat pentru d-voastra cat, mai ales, pentru partid.

  • Daca mai aveam ceva indoieli acestea s-au risipit odata cu acest interviu.Acesta este motivul pt.care Urate nu doreste reintoarcerea liberalilor adevarati la PNL ,sa nu-i incurce lui candidatura.Nu d-le Urate tu nu faci administrati ,tu esti un politruc pus pe lista de Ioan Oltean,care timp de 4 ani ai fost doar un,,Gica contra”iar acum vrei la bucate.De acord ,dar nu fura startul,nu te autopropune si uitate pe carnetul de partid si vezi ca scrie tot PDL asa ca mai usor cu steagul PNL-ului ca se rasucesc in mormant cei care erau fugariti in 90 si persecutati inainte de uni de culoarea ta portoclie,in rest sanatate si LA MULTI ANI

    • Sa inteleg ca liberalii adevarati sunt aia care au plecat din PNL si se ascund in spatele PSD?

  • Imi pare rau sa remarc in aproape toate comentarile, care nu balacaresc persoanele, acel iz de egoism, de invidie putin ascunse, facute de personaje care isi pierd in opinia lor privilegiul de afi candva sau undeva, prin locurile esentiale, candidatul, pentru ca niciodata nu vor putea fi alesul.
    Florin Urite este un tip foarte pragmatic, un tip capabil, care printre foarte putinii care s-au incumetat sa intre intr-o clasa politica prea putin selectata, a facut-o, prezentand in interviul de fata pareri si solutii pertinente.
    Apropo de posturi create special pentru persoane, sa se creeze cat mai multe, pentru oameni de calitate, si atunci in mod sigur s-ar mai putea spera la un mai bine, pe termen mediu.
    Doresc tuturor cititorilor acestui site cat si celor care scriu pentru noi, La multi ani frumosi si multa sanatate!

  • D-le FLORIN URATE : va agat din nou, fara sa vreau, fara sa am ceva cu D-vs., dar m-ati provocat, prin acea remarca politicianisto- fariseisto – comunistoida etc. Este vorba strict din punct de vedere ECO. Ma mir tare de tot cum va doriti pastrarea copacilor din PIATA CENTRALA , cand oamenii d-vs din CL la comanda poftelor personale ale lui O .CRETU , au votat un proiect distrugator care incalca cu non salanta legile de mediu. Ati demonstrat inca odata la final de 2015, ca de fapt sunteti toti niste gandaci politici, adica PNL = psd. cel putin la nivel de CL si declaratii contradictorii. Regret si imi pare rau ca a trebuit sa v-o spun in forma asta, imi pare rau, pt. ca am multi prieteni in marele PNL. Rog macar ca in 2016 sa fiti atenti ce declaratii mai dati, pt. ca ele nu au nici o valoare daca in CL, USL traieste. Spuneti ca trebuie sa fiti pregatiti sa anuntati omul pt. primaria B-ta. Credeti ca ati gasit deja omul potrivit ? Alegerea ar trebui sa fie pe baza unui studiu simplu de caz. Adica acel candidat sa fie exact opusul apucaturilor actualului edil. Daca identificati un astfel de om, veti avea Primaria, si va voi sustine. LA MULTI ANI si VIATA LUNGA !!!

  • Dl „un cititor ” si nea Ion . Probabil ca inca mai pierdeti vremea pe la servici in slujba politrucilor psd sau sunteti acei nostalgici pnlisti care nu stiti cum sa luati puterea in pnl ca sa primiti functii la alegerile viitoare. Dl Urite a fost aprobat in unanimitate de BPJ pentru functia de primvicepresedinte si acest lucru chiar daca el a refuzat acest lucru . Mai mult a fost adus in partidul PDL direct in opozitie si consider ca partidul a avut nevoie de el si nu el de partid . Interventiile lui sunt cat se poate de sanatoase atat pentru cetateni cat si pentru partid . Nu a facut proiecte ? Pai executivul CJ trebuie sa faca proiecte . Ei sunt platiti pentru asa ceva . Mai mult el a participat activ la strategia judetului raspunzand direct de comisia economica si pentru care a fost felicitat inclusiv de presedinte cj si de cei de la putere inclusiv de cei din pnl care pe atunci erau in USL. Asa ca postacii care sub anonimat va aratati muschii fara coerenta si doar din invidie si lasitate pentru ca nu stiti sa combateti altfel cu propriile voastre idei , mai bine pregatiti-va mesajele elogioase catre conducatorii dogmatici care va platesc sau va tin in functii ca sa denigrati pe cei care ii incurca sau le spun adevarul in fata.
    Macar
    Dl Urite este normal sa ai multi dusmani cand ai curajul sa spui adevarul pe fata. Si culmea , este posibil sa ai mai multi in propriul partid .
    Eu va doresc Sarbatori fe ricite si linistite, cu multa putere de munca fiindca aveti mare nevoie dupa cum se poate observa !

  • Ca Urate nu prea sunt la noi in politica locala, care sa fi chiar facut ceva, care sa inteleaga cat de cat cum se discuta cu un investitor sau cum ar putea si BN-ul sa fie ceva mai atractiv, la noi unii dc vin din privat au ceva firme de 2-3 angajati pentru ciupit contracte, iar restu is clasicii, agronomi, profesori, ONG-isti, etc.

  • D-le mmar ce au profesori sau agronomi? Candva agronomia era o facultate apreciata si dupa serviciul greau la fel profesori. Credeti ca nu ar face fata? Ati dat cu bota in balta , cand ma pregateam sa spun ca dl. Urate merita sa candideze. Oricum raman la aceiasi parere.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.