Actualitate

Florin Urîte despre ce a condus la suprasolicitarea instalației electrice, la supraîncălzire și la incendiu

Consilierul local Florin Urîte, candidat din partea PNL pentru o funcție de deputat, scrie, într-o postare pe Facebook, că ar fi fost mult mai puține victime și dezastre cauzate de incendii dacă politicienii ar fi analizat cauzele reale ale acestora și ar fi ascultat vocea specialiștilor care, de-a lungul timpului, au tras adesea semnale de alarmă.

El crede că se întâmplă dezastre precum cel de la Secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț și pentru că se face ”promovarea în funcții publice a incompetenței prin așa-zise concursuri improvizate, în fapt se angajează pe criterii politice, nu de competență” oameni care nu se pricep la ceea ce fac.

Deși verificările ar trebui făcute în faza de proiectare cu oferirerea de soluții de corectare a deficiențelor, controalele, la noi, se fac numai după ce se întâmplă câte o tragedie.

În ce privește instalațiile, în fiecare an apar probleme grave și pentru că iar instituțiile statului cu abilități de control în domeniu nu fac nimic.

”Majoritatea spitalelor din România au peste 30 ani vechime cu excepția celor private, făcute după alte standarde de proiectare și execuție corelate cu actualele norme și prevederi legislative. Față de ce a fost acum 30 de ani în spitale, au apărut mult mai multe instalații electrice, de gaz, aparaturi medicale suplimentare, care au consumuri mult mai mari decât era proiectată construcția inițială. Școlile, spitalele, grădinițele sunt renovate la exterior cu izolații termice (și acelea cu riscuri majore folosind polistiren care este inflamabil în loc de vată minerală mai ales în jurul geamurilor), se schimbă tamplăria și se fac modernizări pe interior cu dotări suplimentare și cu consumuri energetice suplimentare de asemenea, dar fără să se intervină și la branșările inițiale și la înlocuirea cablurilor vechi de mai bine de 30 ani, mult subdimensionate. Acest aspect duce evident la suprasolicitarea instalațiilor electrice, a supraîncălzirii lor și de aici la incendii și dezastre. Ca să nu mai vorbim de alte improvizații la clădiri prin interioare cu cabluri și cordoane subdimensionate care au fost și cauza incendiului de la Spitalul Giulești”, a scris Urîte pe Facebook.

El a înșiruit și câteva ”lipsuri” care ne costă scump ca și societate:

  • Lipsa reproiectării corespunzătoare a clădirilor vechi (spitale, școli , grădinițe, blocuri vechi, alte instituții culturale sau bugetare, cămine culturale, etc. ) și înlocuirea materialelor uzate și subdimensionate.
  • Lipsa unei diagnoze corecte din partea proiectanților și executanților a clădirilor vechi ce urmează a fi modernizate și renovate.
  • Folosirea materialelor de construcție necorespunzătoare și subdimensionate din importuri sau fabricate de producători speculanți fără un standard de calitate (inclusiv din piața asiatică).
  • Lipsa de dotări și de legislație în sensul controlului mai riguros de către autoritățile responsabile.

”În 2019 a fost pe site-ul Ministerului Dezvoltării o lege P118 care trebuia să reglementeze aceste lucruri (în conformitate cu Reg 305 al UE) și pe care guvernul PSD a retras-o și nu a făcut nimic în acest sens. În loc să facă ce trebuie să nu se mai întâmple aceste evenimente, mulți politicieni – mai ales din PSD – fac afirmații fără fundament și uită foarte repede dezastrele pe care nu le-au putut gestiona când erau la guvernare (cazul Giulești, Colectiv, Blocul ANL din Viișoara, accidentele rutiere din lipsa barierelor de semnalizare și a drumurilor proaste), dar astăzi se victimizează și mai mult, se consiseră total nevinovați și asta după 8 ani de guvernare cu multe guverne improvizate ca și instalațiile care provoacă victime în fiecare zi.

Exact cum se improvizează managementul în foarte multe instituții ale statului, tot așa se improvizează și clădirile, spitalele, școlile, grădinițele și nu verifică nimeni din cauza incompetenței sau a altor interese”, a scris Florin Urîte.

(Comandat de: PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL – PNL Organizația Județeană Bistriţa-Năsăud | Realizat de Timp Online SRL | Codul de identificare a Mandatarului Financiar11200025)

Etichete