Actualitate Politică

Florin Urîte despre cum poate fi relansată industria autohtonă şi calificată forţa de muncă

Lemnul trebuie să fie explotat în continuare în România, însă în mod raţional şi în folosul românilor, crede vicepreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Florin Urîte, care susţine că singura soluţie este parteneriatul public-privat prin care statul să susţină antreprenorii să facă fabrici de procesare a lemnului, concomitent cu asigurarea desfacerii.

„Vă daţi seama ce ar fi ca statul să facă nişte fabrici de procesarea lemnului în parteneriat public-privat spre care statul să direcţioneze nişte fonduri? Să construim nişte fabrici în care să fabricăm tot mobilierul necesar şcolilor, universităţilor, spitalelor, pentru toate instituţiile bugetare”, a spus Urîte.

El a reamintit că, în România, se dau ajutoare de stat în valoare de peste 300 de milioane de euro, dar care se duc prepoderent spre multinaţionale întrucât plafonul este de 5 milioane de euro, iar firmele româneşti nu au curajul să acceseze o sumă atât de mare din cauza condiţiilor drastice de finanţare.

„Aproape toate aceste ajutoare de stat spre duc spre multinaţionale fiindcă firmele cu capital autohton au cifre de afaceri de la 2 milioane de euro spre 50-100 de milioane de euro. E greu să ai curajul să accesezi ajutoare de stat de 5 milioane de euro fiindcă se impun nişte condiţii: să creşti cifra de afaceri, să angajezi un număr de oameni. Dacă plafonul acela ar fi dus la 500.000 de euro, firmele autohtone ar putea să acceseze aceste ajutoare şi s-ar putea dezvolta. În Norvegia, de exemplu, s-au făcut 300 de hale frigorifice cu ajutoare de stat. S-a făcut licitaţie de proiecte şi au ales cei mai serioşi oameni cu pregătirea necesară să gestioneze un business de depozit de preluare. Pentru toată investiţia, garanţia la bancă a fost asigurată 60% de statul norvegian, 40% de câştigător. Acesta din urmă îşi plătea ratele, iar în anii următori putea cumpăra câte 10% din investiţie până devenea proprietar. Acesta este un model de parteneriat public-privat despre care toată lumea vorbeşte, dar care, de fapt, nu se aplică”, a spus el.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL a mai spus că economia judeţului suferă din cauza faptului că nu există forţă de muncă specializată.

„În Bistriţa-Năsăud sunt patru sau cinci fabrici de mase plastice, vreo 14 producători de folii şi ambalaje. Vorbim deja despre o industrie foarte mare, peste 20 de firme procesatoare de mase plastice. Nicio instituţie de învăţământ din România nu formează operatori chimişti şi programatori pentru utilajele respective. E o combinaţie între chimie şi mecanică. Firmele mari, cum ar fi Leoni, Elcom Clablaje, a adunat oameni din tot judeţul şi din cele învecinate, a trebuit să-i califice. Atunci nu e de mirare că îi plăteşte cu salarii minime. Dacă exista personal calificat, cu siguranţă productivitatea ar fi fost alta, iar salariile, de asemenea”, a adăugat Florin Urîte.

El a explicat că industrializarea României din perioada comunistă a fost precedată de un sistem educaţional formator despre care abia acum ne dăm seama că a fost unul foarte bun.

„Erau atât de bine dimensionate şcolile profesionale, facultăţile, a fost bine gândită partea de practică prin contracte şi parteneriate între instituţiile de învăţământ şi fabricile mari. Pornirea a fost extarordinar de bună şi nu întâmplător s-a ajuns la o industrializare atât de mare. După 1990, nu ştim de ce şi din cauza căror interese s-a trecut de la un sistem de învăţământ formator la unul informal. Au dispărut şcolile profesionale aproape fără să observăm, au început să apară tot mai multe facultăţi mai mult sau mai puţin legitime, şi doctoratele s-au făcut pe bandă rulantă şi acum s-a ajuns la verificări ca să aflăm care sunt teze valabile şi care trucate. Asta trebuie să facem: să revenim la învăţământul formator, asta susţine PNL”, a spus Florin Urîte.

El a dat ca exemplu Polonia care a creat o academie pentru industria maselor plastice. „Astăzi, Germania încearcă să racoleze personalul calificat din Polonia”, a spus el.

(PE) PNL Bistriţa-Năsăud

7 comentarii

  • „…ce ar fi ca statul să facă nişte fabrici de procesarea lemnului ….Să construim nişte fabrici în care să fabricăm tot mobilierul necesar şcolilor, universităţilor, spitalelor, pentru toate instituţiile bugetare”,”

    Producem mobilier pentru gradinite in Bistrita inca din 1994, iar 99% din productie merge la export. De ce? Ca clienti de aici, si institutii si privati, cu preturi la care sint dispusi sa plateasca, nici macar acoperi materie prima. Sa nu vorbim de salari decente sau de ar face profit. De ce mai sintem pe piata? Din cauza exportului.

    Mai departe incercati in conditiile astea sa gasiti vreun meserias dispus sa lucreze la salarile disponibile. Nici macar nu gasiti tineri care au invatat o meserie. Avem o scoala „profesionala” in Bistrita pentru tamplari. Este foarte bine echipat pe partea de utilaje si profesional. Iar sistemul este in asa fel ca elevi de la scoala asta nu au de cit o singura ora de practica pe saptamana si material pentru prelucrare practic este inexistent. Cum se inveti o meserie daca timp de o ora pe saptamana te uiti doar pe un utilaj ca si intro expozitie? Asa clar ca nu gasesti meseriasi. Si clar ca nu trezesti nici interesul intro meserie care pentru generatia mea a devenit o pasiune. Dar gasesti un million de anunturi pe OLX de meseriasi care lucreaza la negru.

  • Industria in Europa de Nord este pe cale de dispariție. Țårile bogate trăiesc din servicii, cercetare, proiectare, marketing, implementare de idei noi.
    70% din PIB provine din servicii. Kiropractor, Marketing, Contabilitate, Servicii bancare, Welness, Frizerii, Asigurări, Avocatură, Transport, Service Auto, Cursuri, Fitness, Edituri, Galerii de artă, Divertisment, Jurnalism….Adică nu produc nimic fizic.
    In 1800 a fost agricultura
    In 1900 a fost industria
    In 2000 cercetarea si planificarea.
    Am ieşit din era industriala si am intrat in era IT-ului serviciilor si a comunicarii.

  • asta viseaza cu ochii deschisi dormind!!!!
    ce-ar fi daca statul ar face ceva fabrici?
    avem investitii facute cu cap:
    1avempartie cu zapada dar nefunctionala
    2avem pod terminat dar nefunctional
    3avem parc industrial terminat dar nefunctional
    4avem buget dar cap nefunctional
    5avem impozite platite pentru salariile bugeetarilor nefunctionali

  • E greşit să iți imaginezi că a crea locuri de muncą = parcuri industriale, hale, maşini, utilaje si materie primă. Acestea apartin trecutului.
    Locurile de muncă trebuie create in centrul orasului, in birouri, in cabinete (design, psiholog, catering, fizioterapie, reparații IPhone, restaurante, florării, firme de marketing, arhitectura).
    Aici sunt banii, nu in producție.
    De asta salariile din Bistrița sunt mai mici ca cele din Bucuresti sau Cluj. Pentru ca majoritatea oamenilor din Bistrița muncesc in industrie in loc sa munceasca in domeniul serviciilor.

  • Domnul Flori Urite gandeste ca un capitalist,a studiat la scoli inalte,a facut practica in productia Comelf,s-a slefuit intr-o companie de elita a judetului nostru,Teraplast.
    Ar fi bine ca cei care conduc acest judet si aceasta tara,sa gandeasca pentru romani,pentru neamul si pentru copii nostrii.Lipsesc scolile de profil,n-ar trebui Inspectoratele Scolare Judetene sa creasca si sa formeze muncitori pentru profilul judetului?Florin Urite a mentionat cateva tari care scolarizeaza elevi in domenii strict pentru judetele respective,pentru ca in BN sunt multe fabrici cu specific de mase plastice,industrie constructoare de masini,in judetul MM,de exemplu,sunt multe fabrici in domeniul prelucrarii lemnului,in alte judete este dezvoltata industria usoara…

    • Fabricile nu scot oamenii din săracie.
      Ce folos cā mai vine o firma de genul Leoni si angajeaza sclavi cu salariul minim pe economie? Oamenii tot săraci o să fie.
      Solutia este reprofilarea spre alte sectoare.
      1. Impozitare progresivă pt. a aduna bani la buget.
      2. Burse pt studenti – sā se facă avocați, doctori, designeri, fizioterapeuți, stomatologi, electronişti, agenți imobiliari etc.
      3. După ce termină facultatea isi deschid o clinică privată sau o firma de marketing, se angajeaza la o firmă de asigurări, cabinet de avocatura, designeri etc.

  • D-le FLORIN URATE ; PADUREA nu inseamna numai lemn si exploatarea lui. Va invit la o discutie dupa ce urmariti cele 4 filmulete de la BBC cu CARPATII ROMANIEI si daca nici asa nu va lamuriti va rog sa puneti mana pe manuale privind protectia MEDIULUI. ALBANIA deja a dat o lege si 10 ani nu se mai exploateaza nimic. La noi cred ca ne trebuie 20-30 pana la o refacere corespunzatoare pe cale naturala si impaduriri facute cu mare responsabilitate si cu efort uman mare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.