”E clar că miza a fost una politică. Deşi încercau să cosmetizeze lucrurile, să le prezinte în roz şi se tot raportau la fosta administraţie, pe mine personal nu mă interesează, sunt consilier doar în actuala administraţie. Am luat de bună declaraţia că vom aborda problemele constructiv, că ne vom ocupa de cetăţeni, de judeţ. Până când s-a ajuns la a se distribui bugete. Am spus că dacă tot vrem să declanşăm o schimbare, atunci să stabilim criterii şi principii de alocare, pe priorităţi, pe zone defavorizate, să nu mai fie o miză politică. Una se spune şi alta se face. Îmi vine în minte o chestie puţin filozofică, Andre Gide spunea că dacă vrei să explorezi mări şi oceane, trebuie să ai curajul să te depărtezi de ţărm. Cu alte cuvinte, ar trebui să ne depărtăm de acele metehne care merg până la a încălca legea, lucru care se întâmplă şi la nivel naţional, şi la nivel de judeţ. Văd că se sfidează în continuare cu orice preţ, dacă în precedenta guvernare am fost acuzaţi de aroganţă văd că se continuă la fel. Am arătat că nu există criterii şi principii, sunt abordări care vin din trecut care nu au nimic de-a face cu democraţia şi dialogul. Era o problemă de asumare, ne îndreptam spre priorităţile judeţului, făceam un document care nu avea până la urmă nicio valoare juridică. Nu instauram PCR-ul, staţi liniştiţi, dar stabileam criterii la buget, problema de a nu ne mai hărţui oamenii. PDL chiar nu voia postul de vicepreşedinte al CJ”, a spus Urîte într-o conferinţă de presă.
Florin Urîte a afirmat că, în ceea ce priveşte sentinţa tribunalului de a obliga CJ să valideze supleanţii, existau trei variante. ”Aveau trei opţiuni: să dizolve CJ, dialogul şi arma trădării. Cu fiecare dintre noi a vorbit preşedintele CJ în particular, să trecem în tabăra cealaltă. Sunt metode pe care eu cel puţin nu le agreez. Am solicitat dialog. De ce nu l-au acceptat? E bine să ai puterea, dar e mai bine să n-ai nevoie de ea. Dacă existau principii, chiar nu era un blocaj”.
Consilierul judeţean PDL a vorbit şi despre strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud, aflată în faza de elaborare: ”Sunt în comitetul consultativ. Acel profesor care lucrează la strategie şi care va lua vreo 30.000 de euro nici măcar nu s-a deplasat la Bistriţa, vrem o broşură pe care să o punem în raft şi să ne lăudăm cu ea? Scopul e de a exploata resursele din judeţ. Am primit doar vreo 80 de pagini de tabelaşe, să le dăm primarilor să le completeze. Avem nemulţumiri legate de hărţuirile care s-au făcut cu oameni din instituţiile statului, cu primari. Acum dacă eşti membru PDL eşti dat afară, m-a rugat cineva să-i dau hârtie că nu e membru PDL, ca să nu fie dat afară. Dacă s-a făcut şi înainte, e greşit, dar haideţi să schimbăm odată ceva”.
Urîte a precizat că dacă bugetul judeţului pe 2013 ”are criterii şi principii”, consilierii PDL îl vor vota.
”Nu întâmplător suntem puţin marginalizaţi de Europa şi totdeauna arătăm spre ei, că ei ar fi de vină, că ei nu ne vor, când de fapt sunt încălcări şi derapaje foarte grave pe statul de drept, încălcarea Constituţiei. În această perioadă România şi-a pierdut indicatori de bază ai economiei, băncile nu mai creditează şi sunt foarte rezervate, pentru că puterea de absorbţie a firmelor este sub un mare semn de întrebare ca şi bonitate, investitorii străini au teama că se tot umblă la Codul fiscal, lipsa de curaj a USL care a tăiat de la investiţii a dus la blocaje în mediul privat. O să vedeţi în următoarele luni câte firme şi industrii o să iasă în stradă. Nu se iau măsuri, nu se face o fotografiere reală asupra mediului economic. Singurul potenţial investitor este investitorul român, care ezită fiindcă nu ştie încotro se îndreaptă România din punctul de vedere al construcţiei şi al stabilităţii fiscal. Cum îţi poţi face un business plan când nu ştii ce politici fiscal urmează? Văd că nu se conştientizează că din criză nu s-a ieşit, din 2014 se trece pe proiecte regionale şi iar tratăm cu maximă indiferenţă. Regionalizarea ar trebui dezbătută, analizată, dar se pare că se bat baronii unde să fie capitalele pe regiuni. O să ne trezim că suntem în programe şi nu avem proiecte redactate”, a comentat el.
Pentru a nu se interpreta gresit cele spuse de catre mine(poate m-am exprimat confuz si pentru acest lucru imi cer scuze!), doresc sa mai fac o precizare: contactarea d-lui presedinte a unor consilieri judeteni nu a fost cu scopul de a trece la USL, ci ca sa se asigure de validarea mandatelor celor patru si sa-si recastige majoritatea in Consiliul Judetean (la acest lucru m-am referit cand am afirmat sa trecem in tabara cealalta). Acest lucru a fost pana sa se pronunte justitia pe aceasta problema.
Pana la urma apelurile mele sunt de a restabili ordinea sa trecem peste acest impas politic si sa ne apucam serios de treaba pentru ca sunt foarte multe lucruri de facut mai ales in aceste vremuri.
Mesajul meu referitor la buget este unul ca, daca defavorizam un primar dintr-o zona pentru ca este de alta coloratura politica, de fapt defavorizam pe cetatenii zonei respective si nu cred ca asa trebuie sa privim lucrurile cel putin de acum incolo chiar daca pana acum (din 1990 incoace) s-a procedat asa!
Toti am declarat ca dorim o altfel de abordare!
Cu speranta unei bune intelegeri si cu scuzele de rigoare!
Eşti din ce în ce mai confuz şi împărtăşeşti tot mai mult din propriile tale scuze de rigoare! Adio PD!
Daca acest domn este confuz ,atunci ce sa mai zicem de cei din executivul consiliului judetean . Simtiti ca acest judet este condus in acest moment . Ca nu au facut si cei din trecut mare lucru sau ca au facut putin ramane sa vedem dupa ce vom analiza ce va face actuala conducere ,pentru ca multe , foarte multe ne-au promis in campanie ca vor face .Deocamdata nu se vede nimic decat proiecte de hotarari , care inca nu se vad in judetul nostru . Se mai lauda cu lucrari incepute de ceilalti . Si mai este un aspect . Sunt deja extrem de aroganti , razbunatori si lipsiti de viziune asa cum au fost si cei din administratia trecuta . Asa ca luati macar partial din ce spune acest domn pentru ca intr-adevar prioritatile atat politice cat si administrative ar trebui sa fie cu totul altele decat ceea ce se face in prezent.
Remarc la acest domn cand se exprima ,ca parca se detaseaza de politic ,chiar daca este intr-o grupare care a fost sanctionata rau datorita guvernarii din trecut . Il simt mai mult afectat de conjunctura actuala economica si de criza si probabil ca cel mai mult il deranjeaza ,ca si pe mine de altfel criza de idei si de solutii pentru deblocarea acestei situatii atat la nivel central cat si local .
Mai mult ,daca intr-adevar a facut apel la dialog pentru a conlucra intr-un alt mod atunci cu siguranta isi doreste o altfel de abordare fata de trecut .
Este cat se poate de evident ca acestui domn nu trebuie sa-i reprosam de fostele administratii , am inteles ca nu a lucrat nici o zi la stat si a intrat in politica direct in opozitie deci nu-l intereseaza puterea pentru ca sigur ar fi putut sa o aibe daca si-ar fi dorit-o . Nu cred ca USL nu-si doresc asfel de oameni care vin din zona industriala , din viata reala a economiei .