Focarele de pestă porcină africană de la Nușeni, Beudiu și Vița ar putea fi stinse în cursul acestei săptămâni pentru ca oamenii să-și poată cumpăra purcei și să-i crească până la sărbătorile de iarnă, a spus directorul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, dr. Romulus Bița. Totul depinde însă de câteva lucruri.
”În această perioadă a trebuit să examinăm clinic toți porcii din zonă. La cei care se află în localitățile din zona de protecție a trebuit să recoltăm și probe de sânge, iar ca să putem stinge focarele, iar rezultatul să fie negativ. A mers destul de greu recoltarea de sânge în cele cinci localități din cele două circumscripții. De-abia luni au adus toate probele, trebuie acum să le analizăm în laborator, iar când avem toate rezultatele negative, plus inspecția la examenul clinic, toți porcii sănătoși, atunci putem să stingem focarele de acolo din zonă. Acțiunea merge greu pentru că se recoltează sânge de la cel mult 50 de porci pe zi. Mergi într-o exploatație unde sunt doi, alta în care sunt trei sau patru, trebuie să mergi de la o explotație la alta. Până te echipezi și dezechipezi durează destul de mult. A fost o acțiune grea, dar e finalizată, așteptăm în zilele următoare examenul de laborator și încercăm în cursul săptămânii să stingem focarele, să ridicăm restricțiile impune, astfel încât crescătorii din zonă să poată vinde și cumpăra animale. În această perioadă, de regulă, oamenii cumpără purcei pe care îi cresc până la sărbători ca să îi taie”, a spus dr. Bița.
În schimb, focarul din localitatea Coșeriu din comuna Urmeniș e destul de greu de gestionat.
”Vorbim despre o zonă de câmpie unde oamenii sunt obișnuiți să crească porcii și în libertate. Astfel, au posibilitatea să ajungă în contact cu mistreții din mediul silvatic și să transmită boala. Avem unele probleme și din cauza comerțului ilegal cu porci. Am discutat cu medicii veterinari și le-am spus că trebuie să activăm unitățile locale de sprijin în zonele unde avem focare astfel încât măsurile impuse de noi să fie respectate. Doar noi, ca instituție, DSVSA, nu putem stăpâni pesta porcină africană dacă nu se implică și autoritățile locale, Poliția, alte autorități cu atribuții în domeniu. Încercăm să ne facem datoria, să stăpânim situația, dar nu se respectă măsurile de restricții pe care noi le impunem și nu putem noi, ca instituție, să rezolvăm toate problemele”, a spus Bița.
Adaugă comentariu