Liberalii bistriţeni au refuzat să facă parte din comisiile care vor aproba finanţările nerambursabile de la bugetul local destinate ONG-urilor, solicitând consilierilor PSD, ALDE, UDMR şi independentului Florin Taloş să le urmeze gestul pentru ca politicul să nu mai influenţeze anul acesta repartiţia banilor de la buget.
„Din toată experienţa de până acum a participării la aceste comisii, oricum, aţi folosit maşina de vot în folosul tuturor celor cărora aţi vrut să le acordaţi finanţare. Nu pot să vin şi să asist neputincios la decizii care nu au fundament real. Avem exemplul anului trecut când primarul municipiului, ca preşedinte al comisiei de sport, a făcut de câteva ori şedinţa ca să facă cum doreşte domnia sa şi să atribuie finanţare. Mai găsiţi câte un consilier din majoritatea pe care o aveţi ca să luaţi decizii înţelepte”, a spus Gheorghe Tuţă.
În replică, primarul Ovidiu Creţu a spus că anul trecut PNL s-a străduit să introducă un consilier în comisia de sport, însă i-a încurcat pe Mihai Sărmăşan cu Alin Seserman.
„Anul trecut eu am fost propus să facă parte din comisia de sport şi în mod expres le-aţi făcut semne colegilor să nu fiu votat şi nici nu am fost votat. Nu am făcut parte niciodată din comisia de sport. Ştiam că acolo se cheltuie mari sume de bani, dar nu am avut acces la această informaţie”, a spus Alin Seserman.
Viceprimarul George Avram a luat apoi cuvântul şi a făcut propuneri pentru comisiile de tineret, educaţie şi sport, socială, de cultură, respectiv relaţii internaţionale, mediu şi interdisciplinar din rândurile consilierilor PSD, UDMR şi ALDE. Întrucât în sală se aflau doar 18 aleşi din 21, iar Gelu Muthi şi Marius Armean au refuzat să se voteze pe ei înşişi ca să le iasă numărul de voturi şi să intre în comisii, s-a sacrificat „independentul” Florin Taloş care i-a transmis printr-un SMS primarului în ce comisii doreşte să intre. La un moment dat, Gheorghe Tuţă a propus ca nbiciun ales să nu intre în comisii, propunere care s-a izbit de un blocaj, nouă voturi la nouă şi nu a fost aprobată.
În final, proiectul de hotărâre privind aprobarea ghidurilor solicitanţilor de finanţare nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2016 pentru activităţi nonprofit de interes local în baza Legii nr. 35/2005 a fost respins, aşa încât, cel mai probabil va fi repus pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare.
Deoarece Consiliul Local poate cofinanţa proiectele beneficiarilor cu maxim 90% din bugetul total al proiectului, beneficiarul finanţării trebuie sa asigure o contribuţie proprie de minim 10%.
De la bugetul local pe 2016 va fi alocată suma de 1.240.000 lei pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă: Tineret – 40.000 lei, Sport – 870.000 lei, din care: Jocuri sportive – 800.000 lei și Sporturi individuale şi sportul pentru toţi – 70.000 lei, Educaţie – 40.000 lei, Protecţia mediului – 40.000 lei, Relaţii internaţionale – 40.000 lei, Interdisciplinar – 70.000 lei, Social – 60.000 lei, Cultură – 80.000 lei.
Atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă se face exclusiv pe baza selecţiei publice de proiecte, procedură care permite atribuirea unui contract de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, prin selectarea acestuia de către o comisie, cu respectarea principiilor prevăzute în Ghidul solicitantului. În cursul anului bugetar 2016 se pot organiza una sau mai multe sesiuni de selecţie a proiectelor.
Iar vine ONG-ul EuroTin-TSD și încasează o sumă frumoasă pe proiecte stufoase votate doar pentru că sunt de la Eurotin…?????
Decat sa mearga banii la Gloria, asa cum vroiati voi (adica PNL), mai dorele, mai bine merg la un ONG. Oricum ONG-ul ala ramane pe zero la final.