Actualitate

Formă și dialog la Sîngeorz-Băi

La Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi s-a desfășurat sâmbătă, 21 mai și duminică 22 mai 2011, o nouă ediție a programului Formă și dialog, care a cuprins două evenimente culturale de excepție.

Sâmbătă, cu începere de la ora 19.00, lector universitar doctor Ionică Pop și-a lansat cartea de versuri “Dar”, cu grafică semnată de conferențiar universitar doctor Emil Dobriban. Prezentarea cărții, apărută la editura Limes,  a fost făcută de Pavel Șușară. Seara a continuat cu un program musical care a cuprins lieduri pentru voce și pian, apoi lucrarea “Timpul nemuririi”, pentru pian, trombon și percuție. Muzica și versurile sunt semnate de Ionică Pop, iar muzicienii invitați au fost Daniela Păcurar – sopran, Vera Negreanu – pian, Mircea Neamț – trombon, Ioan Dărăban – percuție.

Duminică, de la ora 19.00, scriitorul Alexandru Uiuiu a prezentat cartea “Universul din cușcă”, versuri semnate de Pavel Șușară. Apărută în condiții grafice excelente, așa cum ne-a obișnuit editura Brumar, cartea beneficiază și de o postfață bine scrisă de Bogdan Crețu, unul dintre cei mai în vogă critici tineri din România. Lansarea a fost urmată de o video-proiecție, un film de scurt metraj “Norii din visul meu”, realizat de Maxim Dumitraș, în 2010, la un simpozion de artă în peisaj, în Le Revest, Franța.

 Poate cea mai bună descriere a celor două seri de muzică și poezie ar fi chiar subtitlul cărții domnului Pavel Șușară: “încercare de a scrie un lung poem, prolix și retoric, despre feluritele obiecte, fenomene, stări și sentimente din lumea exterioară și din cea interioară, care, de bună seamă, există cu adevărat din moment ce au fost inventate”.

Partenerii programului au fost Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Fundația “Maxim”și Galeria Raku25.

Sursa text și foto: Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz-Băi

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.