Politică

Forţa Civică Bistriţa-Năsăud: Intrarea în spaţiul Schengen nu este un moft

”Partidul Forţa Civică - organizaţia judeţeană Bistriţa-Năsăud consideră poziţia Guvernului Ponta (...) ca fiind împotriva intereselor naţionale ale României, în care diletantismul şi amatorismul politic aduc serioase prejudicii ţării, din păcate nu doar de imagine, şi transmit Uniunii Europene un semnal antieuropean cu consecinţe negative pentru noi toţi”.

Partidul Forţa Civică, organizaţia judeţeană Bistriţa-Năsăud îşi exprimă îngrijorarea faţă de declaraţiile ministrului de externe, Titus Corlăţean, care afirmă iresponsabil că „Dacă se amână iar pe Schengen, România nu mai este interesată; aşa cum am trăit fără Schengen, putem trăi în continuare”. Primul ministru Victor Ponta, cu uşurinţa care-l caracterizează, întăreşte afirmaţia domnului Corlăţean, „Corlăţean a vorbit în numele Guvernului, dacă Schengen se amână, tema nu va mai fi prioritară”.

Preşedintele României, Traian Băsescu se delimitează de afirmaţiile domnului Corlăţean.

Partidul Forţa Civică – organizaţia judeţeană Bistriţa-Năsăud consideră poziţia Guvernului Ponta, prin vocea primului ministru Victor Ponta şi a ministrului său de externe, ca fiind o poziţie împotriva intereselor naţionale ale României, în care diletantismul şi amatorismul politic aduc serioase prejudicii ţării, din păcate nu doar de imagine, şi transmit Uniunii Europene un semnal antieuropean cu consecinţe negative pentru noi toţi.

România trebuie să reuşească să se integreze în Schengen. Aderarea la acest spaţiu constituie un drept al României şi al cetăţenilor români stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene şi consemnat ca atare în Tratatul de Aderare al României. Este un angajament pe care ni l-am luat ca popor şi este, fără doar şi poate, în beneficiul nostru, al românilor de pretutindeni.

Atitudinea guvernului nu poate fi cea din fabula lui Jean de la Fontaine, în care neputinţa este deghizată în aroganţă. La cel mai înalt nivel ierarhic, eşecul se sancţionează cu demisia. Iar dacă aceasta nu vine în mod oficial, ea are consecinţe „per se”, oamenii implicaţi pierzându-şi credibilitatea politică pe viitor. Ceea ce, din păcate, nu conştientizează USL este faptul că intrarea în spaţiul Schengen nu este un moft, este o etapă evolutivă a noastră, ca stat european, un pas spre integrarea deplină în structurile vest-europene. Ignoranţa şi nepăsarea guvernanţilor ar fi totuşi mai puţin gravă decât alienarea cu bună ştiinţă de valorile şi idealurile europene, prin adoptarea unei atitudini excesiv de naţionalistă şi sfidătoare.

Nimeni nu poate afirma cu bună credinţă că Europa are mai mare nevoie de noi decât noi de ea, în condiţiile în care peste două milioane de români locuiesc şi muncesc acolo, contribuind, prin bani introduşi în ţara noastră în investiţii şi consum, cu mai multe miliarde de euro la PIB-ul nostru. De asemenea dorim să semnalăm opiniei publice că guvernanţii USL confirmă încă o dată nepăsarea şi atitudinea dispreţuitoare pentru mediul privat din ţară, care este dependent de export şi care are ca principal partener comercial Uniunea Europeană.

Departamentul de Comunicare al Partidului Forţa Civică, organizaţia judeţeană Bistriţa-Năsăud, prin preşedinte Gavrilă Urs

29 comentarii

    • Cel putin are un nume pe cand tu,te ascunzi in spatele anonimatului.Ideea e clara si obiectiva,Jignirile,fac apanajul celor din ceata lui ponta sau cacarau.

    • Domnule „dan.ioan”,
      Ori nu intelegeti, ori va faceti ca nu intelegeti. Domnul in cauza nu face decat sa reia, la nivel local, discursul celui aflat in fruntea statului. Lucrurile se petrec exact ca pe un stadion unde seful de galerie da tonul, dupa care cei din galerie fac la fel, amplificandu-l.
      Dragoste cu sila nu se poate; daca in toamna in Germania alegerile vor fi castigate de SPD, poate lucrurile vor sta altfel. Daca nu, se poate trai foarte bine si fara Schengen (iar Marea Britanie este un exemplu).

  • Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta „credibilitatea procesului”, iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.
    Ce putem sa-i cerem ministrului de externe, decat DEMISIA.
    Felicitari pentru articol, Domnule URS !

  • Din pacate prostia e foarte vocala. Iubesc toti expertii astia autodeclarati. Stiu tot, despre toate, au o opinie ferma despre orice, si casca gura tot timpul. Asa, cam ca un peste, sau ca o gaina.

    • Distins domn Stere, asa cum eu nu trebuie sa fiu dentist pentru a sti ca omul are 32 de dinti permanenti, la fel si dumneavoastra nu trebuie sa fiti politician pentru a citi cateva declaratii de presa si a trage concluzii. Daca vi se pare normal ca ministrul nostru sa manifeste aroganta fata de omologii europeni, atunci interventia dumneavoastra este una potrivita. Daca, precum alti domni comentatori de aici, sunteti doar deranjat de faptul ca noi ne facem datoria de oameni de opozitie, inseamna ca scopul nostru este indeplinit si deranjam atunci cand semnalam derapajele unui guvern incompetent. Probabil obsesia dumneavoastra cu gura cascata are legatura cu meseria pe care o practicati, de dentist. In alta ordine de idei, as aprecia sa va manifestati ca un intelectual, asa cum se presupune ca sunteti si sa contracarati ideea, articolul, nu autorul. Sunt destui cei care ataca persoanele atunci cand nu le convine opinia lor, ar fi pacat sa va confundati cu acesti oameni fara personalitate. Mult succes in activitatea dumneavoastra!

    • Gavrila, stai prost cu memoria? E mult de cand te plageai ca treci la PSD pentru ca ai afaceri si PeDeLe nu te ajuta? E chiar asa mult de atunci?

    • Nu am contrat autorul, am contrat tipologia de politician roman, din care nu reusiti sa iesiti. Intotdeauna. In Romania opozitia are idei si cand ajunge la guvernare are „o grea mostenire” si o profunda amnezie. Sincer va spun, ca om politic nu ati demonstrat inca o foarte mare expertiza sau sau o cunoastere aprofundata a societatii romanesti (si nici un alt politician de altfel). Doar o constelatie de opinii, oricand, despre orice. Si de obicei din opiniile Dumneavoastra reiese ca „ceilalti e prosti si daca am fi noi am stii mai bine”. Trist de altfel sa ne invartim intre 2-3 optiuni politice la fel de slabe calitativ.

    • Si va mai dau un exemplu, ca sa intelegeti. Unul dintre putinii politicieni locali pe care ii respect este Florin Urite. De ce? Pentru ca a acumulat ,in privat, o experienta si o expertiza intr-un anumit domeniu, si acum are foarte multe puncte de vedere si opinii, pertinente, in acel domeniu. Nu se exprima referitor la salvarea balenelor sau politica externa pentru ca asta e subiectul in trend si trebuie sa aiba o opinie si aici. Stie bussines si management si asta face si zice. Si o face bine.

    • Domnule Gavrila Urs, sunt MEDIC STOMATOLOG, si nu am o obsesie cu meseria mea :)) Ma maguleste totusi faptul ca stiti asta.

    • Domnule Stere, se pare ca nu ati inteles substratul analogiei anterioare cu „dentistul”. Incercam sa va subliniez ca nu este nevoie de expertiza in politica externa pentru a realiza faptul ca Romania trebuie sa acceada in spatiul Schengen. Eu cred ca articolul e foarte clar si obiectiv. Nu am venit cu constatari sofisticate, nu am vorbit despre o oferta electorala sau alternativa la USL. Nu a fost o disertatie politica. A fost o constatare foarte simpla.

      Inteleg ca este foarte usor sa generalizati si sa etichetati vag pe orice politician. Inteleg ca v-au dezamagit generatiile politice anterioare. Si pe mine, tocmai de aceea m-am raliat proiectului politic al singurului politician din ultima perioada care mi-a demonstrat competenta – MRU. Dar eu cred totusi ca este prematur ( ca sa nu zic nepotrivit ) sa ma incadrati in aceeasi tipologie de politicieni cu cei de pana acum. Eu, de exemplu, nu as putea afirma ca astept o „mare expertiza sau cunoastere aprofundata” in domeniul stomatologiei de la un practicant nou, care are 5 luni in aceasta meserie, asa cum am eu in politica ( pentru ca experienta anterioara din PDL de lipit afise nu as numi-o politica ). Firesc ar fi sa acordati credit macar pana la prima greseala oricarui proiect politic cu oameni noi.

    • Daca cultura d+voastra se reduce la vaca Kobe,atunci sa stiti ca pentru investitori si nu numai,exista si vaca Schengen !

  • Vasile Ghica spunea ca „Lipsit de aroganta, imbecilul devine ratat”. Eu cred ca problema e ca ministrii nostri sunt prea mandri pentru a fi catalogati drept ratati, si atunci se rezuma la cealalta alternativa, neputinta fiind acoperita de aroganta. Din pacate, daca aceasta strategie functioneaza in studiourile de manipulare in masa ale Antenei 3, trucul nu tine la omologii lor din Europa, care nu iau decizii in functie de televiziuni partinitoare. Si acesti guvernanti iresponsabili trag cu ei in jos eforturile colective de integrare ale unei tari intregi. Exemplul urmator este concludent:
    http://m.gandul.info/international/germania-ameninta-romania-cu-blocarea-aderarii-la-schengen-10627367

  • Declaratia este intr-adevar fortata din gura unui ministru de externe.
    Dar doar un orb nu vede faptul ca blocarea aderarii este una de natura pur politica.
    Cerintele aderarii au fost indeplinite inca din 2010, dar nu s-a putut nici atunci. Desigur, la momentul respectiv d-l Basecu reclama legarea MCV-ului de Schengen. Acum i se pare normal. Si viceversa.

  • Domnule myself, economia Angliei e axata 70% pe servicii interne, de aceea nu au fost atat de afectati de recesiune si nu-i intereseaza Schengen. V-as intreba cat de des faceti export? Intrebati tir-isti daca sunt multumiti ca trebuie sa piarda atatea ore in vama. Daca avem nevoie de vama cu Ungaria. Daca in zborurile catre tari UE trebuie sa fim tratati si verificati in acelasi regim ca locuitorii Africii. Si exemplele sunt multe. Pentru a inlatura aceste probleme si pentru a ma bucura de egalitate de tratament in Europa as vrea sa fim in Schengen. Sunt suficiente argumente?

    • Daca nici domnul Basecu cu d-l Baconsky nu au reusit asta in doua randuri, comunistii astia nu au nicio sansa.

  • Semenzi articolul 100%. Unde dnl Urs zice „aderare Schengen…este o etapă evolutivă a noastră, ca stat european, un pas spre integrarea deplină în structurile vest-europene…”, totul este spus.
    Doar ca USL sa compoarte ca si un copil mic care zice, „daca nu ne dai jucaria ta, nu ma mai joc cu tine”. Un semn clar de lipsa de argumente, de lipsa de dimplomatie si un semn clar de incompetenta.
    Aderarea sau participare intrun joc sa face doar, si doar prin aceptarea regulilor care pana acum nu au fost aceptate. PDL a inceput o procedura de curatenie in legatura cu coruptie si USL in loc sa o continue a incercat si incerca sa blocheze, uitandu ca exact asta este cheia la usa de integrare.
    Interese personale si de grupuri de influenta gen Felix impiedica masiv procedura de integrare. Schengen nu este doar un spatiu de intrae libere la vama ci si un spatiu de un sens comun de a privi libertatea omulului cu respect fata de celelalt.
    Dnl Corlatean nu are respect fata de regulile jocului si nici fata de celelti cetetieni deja in jocul Schengen. Si din pacata dnl prim minitru este orbit din aroganta lui.
    Avea USL o mare sansa pana a ajuns la troaca, unde imediat a uitat de popor si cum zice dnl Stere sufere de amnezie.
    Iar revenind la citat din articol mai sus, daca USL are scop de a scoate Romania din structurile vestice nu are de cit sa descrie o data alternativa sau viziunea ei, care pana acum nu imi este foarte clar in afara de reactii genul domnului Corlatean care sa pare are jobul complet gresit si in locul lui Ponta, asi incerca sa repar ce a spart el, in loc sa sar alaturi.
    Mie imi este indiferent care partid guverneaza daca ea doreste sa integreze Romania in vest ci nu in este sau in Asia. Dar poate si asta doar pentru ca nationalitatea mea acollo are ratacini si noi nu doar am auzit de anul 1789 ci am si inhalat spiritul respectiv, care si in discursurile „professionale” politice de aici imi lipseste profund.

  • Ultima Dumneavoastra fraza e in asentimentul celor spuse de mine. Fara expertiza sau experienta intr-un domeniu e mai bine sa ne abtinem de la comentarii, om politic sau nu.

    • Orice om are dreptul sa exprime opinie si in public (si eu) daca doreste sa se afirme, chiar si cu prostii politice sau complet nepotrivite sau aiurea.

      Diferenta este, cind intri in politica sau cind intri activ in politica si devii mebru de guvern numai poti sa te exprimi dupa placul tau si cu prostia integrala ca si Corlatean. Atunci in momentul denigrezi inteligenta omenilor si de fapt si tara pe care ai fi fost pus sa o reprezinti.

      Nimic nu este mai penibil de cit un politician care dupa ce a ajuns in functii taie si spinzure dupa placul lui in loc dupa cum electoratul a vrut care i a incredintat o sarcina.
      Doar ca in momentul daca credeti ca tot poporul asa gindeste si doreste atunci va asumati si dvs. altceas atitudine, in ochi mei macar neresponzabil.
      Si nu este coresct sa spuneti uneori sa se abtine lumea de vorbe, daca si dvs. aveti un nas unde puteti puneti degetul.

      In concluzie toata lumea are o parte de adevar, dar in politica, in functii inalte, macar numai ai dreptul sa spui tot ce vrei din cauze diplomatice, a scopului. Este pur si simplu un amator care face asa ceva.

      Forta Civica poate mai are de invatat unele lucruri, dar un lucru au inteles macar si asta este exprimarea de scopuri clare si locatia unde ar fi bine Romania sa se integreze. Eu ma bucur ca exista miscare asta, chiar daca am putina speranta ca se va schimba ceva rapid in discursurile politice.

    • Ultima data cand am citit constitutia, dreptul la opinie libera nu era rezervat doar elitei sau expertilor. Pentru ca e dreptul dumneavoastra ca cititor sa alegeti sa cititi sau nu acest articol. Daca cititi cu atentie articolul, veti remarca ca argumentele mele pro Schengen sunt preponderent economice. Iar cei 9 ani de experienta in administrarea catorva societati comerciale imi dau posibilitatea sa-mi formez o opinie despre efectele macroeconomice ale integrarii depline ale tarii intr-un mediu de liber schimb.
      In alta ordine de idei, mi s-ar parea absurd, ca lider al unui partid de opozitie, sa pastrez tacerea atunci cand puterea manifesta derapaje. Noi, Forta Civica, ca partid cu oameni care nu am fost in FSN sau PCR, ne-am construit experienta si expertiza in mediul privat. Argumentul dumneavoastra privind lipsa experientei politice mi se pare nefondat. Noi suntem chiar mandri ca reprezentam un partid nou, cu oameni nepatati politic anterior. Ar fi regretabil sa ne fi cladit experienta politica anterioara in partide patate de coruptie si compromisuri.

    • Nu vad unde nu v-am sustinut punctul de vedere. Dimpotriva! Poate mai reformulati sau scrieti exact unde nu m.am exprimat? Chiar am sustinut idea de exprimarea libera.

  • Comentariul era adresat domnului Stere! L-am scris in timp ce s-a publicat al dumneavoastra si site-ul l-a publicat in continuare, domnule Born. O zi buna!

  • Domnu Gavrila, eu va urez succes in demersul dumneavoastra, fiind convins ca vine din inima si nu are conotatii ascunse. 🙂
    Consider insa ca modalitatea usor rigida si cvasizeflemitoare de a raspunde unor ‘critici’ nu va face bine la viitoru politic.
    Ma rog, ca sa nu deviem prea mult de la subiect, sunt curios sa aflu de la dumneavoastra de ce nu a reusit Romania sa intre pana acum in Schengen si cine e vinovat.

    P.S. Cat despre oameni care nu au fost in PCR, era si greu, avand in vedere varsta dumneavoastra sau a altora. Dar totusi, unii au reusit sa fie remarcati sa propulsati in primele randuri uteciste.

  • Domnule oaspete, va multumesc pentru incredere. Va pot asigura ca demersul meu este unul cat se poate de transparent si de natural. Reteta de clientelism politic nu se aplica unui partid nou, tanar si integru precum Forta Civica. Revenind, sa stiti ca agreez orice fel de dezbatere, atata timp cat este civilizata, argumentata si la obiect. Intrucat in comunicatele noastre ( mai putin acesta ) invitam societatea la dezbateri publice, as fi cel putin ipocrit sa nu particip eu la ele, indiferent de mediul in care au loc. Cat despre Schengen, eu cred ca fosta administratie PDL are partea ei de vina pentru ca nu a grabit punctarea mecanismelor tehnice de aderare. Este pacat ca acum, cand intreaga clasa politica e de acord ca din punct de vedere tehnic suntem pregatiti, actualii guvernanti rateaza momentul insistand pe ministri cu imagine precara sau cu atacuri evidente asupra unor institutii ale statului care inca nu le sunt subordonate si necontrolate.

  • Ce sa zic, eu vad lucrurile putin altfel. M-as feri de vorbe mari, gen atacuri evidente asupra justitiei. Omul politic roman a incercat mereu sa-si subordoneze justitia. Basescu a fost unul care a si reusit sa o faca, daca ma intreaba cineva. Cu atat mai mult l-as vedea vinovat de ratarea obiectivului Schengen in 2010 si in 2011, cand stim bine ca de fapt criteriile tehnice erau indeplinite. Si asta cu ajutorul a milioane de euro care au mers ba in Olanda, ba in Germania etc.
    Din pacate, si electoratul e de vina ca oameni contestabil acced in parlament (si de acolo in guvern). Dar trebuie sa ne intrebam : oare ce i-a facut pe acei oameni sa voteze indarjit impotriva unora, chiar daca propulsau niste nulitati sau penali ?
    Daca veti reusi sa raspundeti la acesta intrebare, aveti viitor politic. Daca nu…
    Ideea de a promova oameni noi in politica nu e rea. Dar m-as bucura sa vad ca formatiunea dvs. se rupe total de toti politicienii. Eu vad inca un cordon ombilical intre pdl si forta civica. Asa ca prima impresie nu va este favorabila. Ba mai mult, presedintele formatiunii dvs. este acuzat ca a facut parte din conducerea UTC, a fost seful unui serviciu secret (eu nu le-as permite securistilor sa mai faca politica, atat celor ante 1989 cat si celor actuali), este implicat intr-un scandal legat de niste indemnizatii primite de la OMV de catre sotia acestuia si sa nu uitam de scandalul cu…vita Kobe, na. Ar mai fi, dar cred ca plictisim deja.
    Din aceasta cauza as fi mai circumspect cu acuzatiile unidirectionale.
    Ma rog, ca sa tragem o concluzie, ‘pedepsirea’ Romaniei are un substrat politic, dar si unul legat de MCV. Atat acum, cat si in 2010 si 2011.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.