Social

A fost inaugurat Muzeul Tradiţional al Văii Ţibleşului la Spermezeu. În casa cui va funcţiona. Titluri de Cetăţean de onoare al comunei înmânate de primarul Hognogi (FOTO)

Muzeul Tradiţional al Văii Ţibleşului a fost inaugurat la Spermezeu în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a unor înalte feţe bisericeşti întrucât el va funcţiona în casa Episcopului Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Macarie Drăgoi, originar din comună, care a donat-o comunităţii.

La inaugurarea oficială au participat  ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, subprefectul Ciprian Celan Oprea, primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi, managerul Complexul Muzeal, Alexandru Gavrilaş, primarul din Lunca Ilvei, Flaviu Lupşan, Maica Stareţă de la Dobric, Veronica Coţofana şi mulţi alţii.

 

Veșnicia s-a născut la sat! Cine neagă acest lucru și nu respectă tradițiile în care au trăit strămoșii noștri, portul, credințele și valorile noastre românești își neagă originile și personalitatea de român autentic! Astăzi am trăit o mare bucurie la Spermezeu, unde fiul acestui sat frumos, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Macarie Drăgoi, a donat o casă proprietate personală în care s-a inaugurat Muzeul Tradițional al Văii Țibleșului. Este o casă tradițională în care sunt cuprinse principalele elemente de artă populară de pe Valea Țibleșului, reabilitată și cu sprijinul Consiliului Județean prin Complexul Muzeal Județean. Casa Muzeu a fost sfințită de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar la finalul evenimentului, un grup de copii și artiști populari locali au prezentat un spectacol de înaltă ținută, originar din Spermezeu, ”Cununa Grâului”!Felicitări Preasfințitului Macarie pentru voința de a promova autenticul și frumosul românesc, din resurse financiare proprii!”, a scris preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, pe Facebook.

Primarul Sorin Hognogi i-a conferit cu acest prileg episcopului Macarie titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Spermezeu”, distincţie pe care a primit-o şi mitropolitul Andrei Andreicuţ.

”Ce înseamnă un astfel de muzeu? El este un fel de a ne ridica pălăria și a ne înclina capul spre lauda înaintașilor noștri, este o aducere aminte a îndeletnicirilor și faptelor țăranilor noștri împletită cu înțelepciunea lor simplă. Felicitări tuturor celor care au pus umărul la realizarea acestui edificiu! Acest muzeu trebuie să fie un fel de esență a vieții țărănești. Pentru că adevărata viată a țăranilor noștri, la scara realității, spre deosebire de alte zone din tară și din lume unde nu o mai au, la noi originalul se află încă aici, în satele noastre. Țăranii noștri încă sunt veritabili. Să ne bucurăm de ei și să-i respectăm așa cum se cuvine”, a menționat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Preasfinţitul Părinte Macarie s-a născut în data de 9 mai 1977 în localitatea Căianu-Mic, județul Bistriţa-Năsăud, cel de-al treilea copil în familia credincioşilor ortodocşi Vasile şi Ana din localitatea Spermezeu, jud. Bistriţa-Năsăud. La botez a primit numele Marius-Dan.

A urmat Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Mitropolit Dosoftei din Suceava, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeş-Bolyai”, cursuri de perfecţionare a limbii franceze în Comunitatea „Le Verbe de Vie”, Aubazine, Franţa, Studii Aprofundate/Master, secţia Teologie-Istorie, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeş-Bolyai”, cursuri de perfecţionare a limbii engleze în „The English Language Centre” din York, Marea Britanie şi studii de specializare în Marea Britanie la Universităţile din Leeds (College of the Resurrection-Mirfield) şi Durham (St John’s College). A urmat cursuri de doctorat la Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, specialitatea Istorie europeană şi etnologie, cu teza: Istorie şi identităţi culturale în nord-vestul Transilvaniei, cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române şi noţiuni de Paleografie. La 2 aprilie 2008 obţine titlul academic de Doctor în Teologie, primind calificativ maxim, cu teza: Ortodocşi şi greco-catolici în Transilvania (1874-1916). Convergenţe şi divergenţe.

A fost  secretar de cabinet al ÎPS Părinte Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului, redactor la Radio Renaşterea din Cluj-Napoca, profesor suplinitor de religie la Şcoala Ioan Bob din Cluj-Napoca. A fost tuns în monahism cu numele Macarie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, în Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Alba-Iulia, fiindu-i naş de călugărie Preasfinţitul Episcop-Vicar Vasile Someşanul, iar în 24 iunie 2003 de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul,  hirotonit întru ierodiacon de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, la Liturghia din ziua hramului Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul din Alba-Iulia.

În 6 ianuarie 2004, de Botezul Domnului, a fost hirotonit întru ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, în Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia, ca slujitor pe seama acestei catedrale, iar în paralel este numit preparator şi duhovnic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia. Între 2004-2005, în perioada studiilor de specializare în teologie la universităţile din Leeds şi Durham din Marea Britanie, cu binecuvântarea şi sub îndrumarea Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, pune bazele unei prime parohii ortodoxe româneşti în nordul Angliei, Parohia Ortodoxă Română Sfântul Cuvios Macarie cel Mare Mirfield-Leeds, cu două filii la Manchester şi Corby.

În 24 aprilie 2005, de Duminica Floriilor e hirotesit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului protosinghel şi eclesiarh al Catedralei din Cluj-Napoca, iar între 2005-2008 este  eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca şi profesor-duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

În 5 martie 2008, este ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române pentru Europa de Nord de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu 42 din 45 de voturi liber exprimate. Primeşte rangul de arhimandrit în 16 martie 2008 de Duminica Ortodoxiei, e hirotesit arhimandrit în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, iar în 2 mai 2008 de Izvorul Tămăduirii, e hirotonit arhiereu în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de către un sobor de 11 ierarhi. Din 6 iulie 2008 – Duminica a III-a după Rusalii, e întronizat în Catedrala Episcopală Sârbă din Stockholm ca cel dintâi episcop al românilor ortodocşi din Europa de Nord.

3 comentarii

  • pai daca cei in rosu sunt cu presfintitul Andrei… si cei in galben… tre sa fie cu un presfintit!! si l-au gasit pe Macarie

  • De ce nu spui cati au murit si cate biserici au fost arse pt a trece la catolicism romani ortodocsi? Si daca au vazut ca nu se poate au facut un fel de amestec….

  • Amice. In cate tari este religia greco-catolică? Înainte de 1700 (subordonarea lui Atanasie fata de papă și împăratul Franz Iosef) in Ardeal și celelalte provincii istorice erau greco-catolici? Cu tot respectul, dar religia greco-catolică este o struto-camila, fiind un rit ortodox in proporție de 99,99%

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.