O mare companie din zona industrială a Bistriţei anunţă profit mai mic în primele trei trimestre ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut întrucât a fost obligată să majoreze salariile angajaţilor pentru ca să nu îi piardă, cu toate că aceştia sunt din ce în ce mai slab pregătiţi şi instabili, iar productivitatea personalului nou angajat şi slab calificat este mică.
Este vorba de firma Comelf SA care a înregistrat în primele 9 luni din an un profit cu peste 20% mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2016.
„Profitul perioadei a fost mai redus comparativ cu cel realizat în perioada similară din 2016 cu 20,89%. Principalii factori care au influenţat nefavorabil evoluţia profitului au fost: creşterea preţului materiilor prime (în medie cu 100 de euro/tonă) compensată doar parţial de creşterea preţurilor de vânzare, dar şi lipsa de personal calificat pe piaţa locală a muncii şi fluctuaţia de personal care generează costuri suplimentare datorită productivităţii scăzute a personalului nou angajat, slab calificat. De asemenea, evoluţia salariului minim, dar şi creşterea salariilor în sectorul bugetar au pus presiune pe costurile salariale ale companiilor private, dată fiind nevoia aplicării unor majorări salariale necesare pentru menţinerea angajaţilor”, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Conform datelor puse de companie la dispoziţia BVB, profitul în cele nouă luni ale anului 2017 a fost de 3,48 milioane de lei faţă de 4,40 milioane de lei în 2016.
În perioada de referinţă, cheltuielile Comelf cu personalul au fost cu 2 milioane de lei mai mari faţă de 2016. Atunci, fondul de salarii era de 38,8 milioane de lei, iar în 2017 a ajuns la 40,9 milioane de lei.
Se îndreaptă cu pași repezi spre faliment!
Criza fortei de muncă se poare rezolva prin:
-interzicerea pensionărilor anticipate
-vârsta de pensionare a femeilor ar trebui să fie 65 de ani (la fel ca şi a bărbatilor)
– recalificarea politiştilor, militarilor trecuți de 50 de ani. In loc să iasă in pensie la 50 de ani ar purea să munceasca incă 15 ani la Comelf etc.
-scurtarea duratei concediului de maternitate la 1 an.
-recalificare
– imigranti din R.Moldova, Ucraina
– angajarea necalificatilor pe baza unui contract de muncă, prin care ministerul muncii să le plătească ucenicilor jumătate din salariu. După ce vor invata meserie salariile acestor persoane le vor fi plătite in intregime de catre Comelf.
– sunt prea multi pensionari de boală care nu contribuie la bunul mers al societatii. Acestia trebuie angajati part time să muncească 4 ore pe zi iar statul să le plătească diferenta până la 8 ore pe zi.
-angajatii uzați/obosiți care au împlinit 60 de ani să beneficieze de 2 zile libere cu plată pe lună.
Comelf este prietenul fotbalului bistrițean, a sponsorizat Gloria Bistrita şi cred că incă sponsorizează Academia de fotbal Gloria Bistrița.
Bravo. Firmele bistritene au obligatia morală să sprijine comunitatea locală!
Toate firmele ar trebui să facă asta, de la cabinetele de stomatologie, cabinete de avocatură, abatoare, hoteluri, bănci, hypermarketuri, reprezentanțe auto, firme de lactate, firme de transport, optică etc.
Chiar asa de greu vă este să le cumpărați copiilor de la grupa 2005 un echipament de fotbal?
Ce ne-am face fara tine???
Ati fi ca un turist în deşert, fără provizii, fără apă şi fără compas. Eu am fost acolo şi cunosc calea.
Îi invidiati pe cei din nordul europei pentru că au salarii de 3.500€ pe lună, dar nu sunteți dispuşi să munciți ca şi ei.
Bine, atunci trageti chiulul, dar si salariile vor fi ca in tările in caree se trage chiulul Grecia, Portugalia 1.100 euro.
Grecia 1100€? Sa va dau legatura la realitate? Regula acollo e mai trista ca si in Romania? Doar culoriile de marea sint mai frumoase in Grecia.
criza cu forta de munca se poate rezolva numai crescand salarile la nivelul spaniei
asa nu vor mai pleca atatia si se vor mai intoarce din ei .
ajutorul social sa se numeasca venit minim sau renta minima cum e in alte tari
si sa fie la nivel care sa poti trai decent vreo 500 euro minim
peste 70% din bani se intorc la buget
cand esti sigur ca poti duce cu cheltuielile pana sfarsitu zilei nu sa mai acepti salari de mizerie din parte unor patroni cu mentaliate ceausita
Si de la un an la 3 sa stai tu cu copii?
Esti si tu vreunul dintre domnii directori? Ai incercat sa traiesti o luna, chiar si in Bistrita cu un salariu minim? Te mira faptul ca nu stau angajatii?
SIgur ca da, unele firme mai au de invatat ca trebuie investit mai ales in angajati si pe urma eventual sa schimba gama de produse la ceva mai rentabil. Sa tot pui vina pe stat sau angajati nu face de cit sa arata ca nu esti bun antreprenor, nu ai previziune si de fapt esti depasit de situatie.
Cred ca Comelf de cind exista tot altceas produse face si e clar ca apare situatia asta. Vezi ca exista alte firme mari care stiu sa se adapteze si prospera.
Fluctuatia personalului se traduce astfel: salarii de mizerie la care se adauga,probabil,conditii de mizerie.
Or fi si acelea, dar lucrurile sunt mai complicate si cred ca s-au acumulat de-a lungul anilor, problemele ultimului an au umplut partea goala ramasa din pahar, iar acuma se reversa peste margine.
draga comentator
Comelf merge din ce in ce mai bine
Magarul moare de drum lung si comentatorul de plictiseala
Comelf plateste angajatii furnizorii si taxele la stat cu precizia un orologiu. Are comenzi asigurate pentru tot anul 2018 si doi manageri noi carora le dorim intelepciune si viziune.
Pentru mine e o informaţie tristă, ceea ce am aflat. Firma COMELF SA reprezintă o primă unitate industrială adevărată apărută în Bistriţa şi chiar în judeţul Bistriţa-Năsăud, după care au apărut multe alte întreprinderi din diferite ramuri industriale. Din păcate, azi au rămas doar amintirile acestora, în locul lor apărând, ca ciupercile după ploaie, unităţi comerciale, dar care nu contribuie, decât în mică măsură la creşterea economică aparentă şi la ocuparea forţei de muncă. Am fost unul dintre primii angajaţi ai „utilajului”, care a fost numele şi nucleul industriei constructoare de maşini din Bistriţa din care s-a dezvoltat, văzând cu ochii, un colos, sub denumirea de CICM (Combinatul Industrial pentru Construcţii de Maşini) din care, datorită unor guvernări ce s-au perindat de 28 de ani la cârma ţării, guvernanţi (politicieni, de toate culorile) care s-au pus pe căpătuială şi nu pe clădirea unei prosperităţi economice, ceea ce era necesar, au risipit tot ce s-a creat în ţara aceasta (mare parte dintre aceste bunuri au ajuns să-i îmbogăţească pe cei care conduc şi astăzi ţara) prin sudoarea frunţii acestor bărbaţi şi femei, marea majoritate formându-se la locul de muncă, dar au avut voinţă de a învăţa, iar atunci când decidenţii au hotărât „privatizarea” economiei româneşti, etichetată de către Petre Roman „o grămadă de fier vechi”, aşa au şi făcut, au vândut tot ce s-a putut, îmbogăţindu-se pe spinarea celor care au trudit să le clădească lor viitorul. Aşa s-a ajuns la situaţia în care ne găsim astăzi. Forţa de muncă bine calificată s-a îndreptat spre ţările din apusul Europei, iar în ţară au rămas doar „bătrâni” şi copii, educaţia a ajuns la „pământ”, mai ales cea profesională, deoarece industria s-a destrămat şi toată junimea s-a îndreptat spre profesii bănoase, dar care nu pot aduce creştere economică, ci numai consum. Pentru salvarea a ceea ce a mai rămas trebuie îndreptată atenţia spre educarea duală, teoretică în şcoli profesionale, iar practica în unităţile industriale încă existente, investind în formarea profesională pentru meserii cu deficit de forţă de muncă. S-au obţinut rezultate frumoase în acest sens, al „modelului german” la Braşov. S-ar putea lua legătura cu cei de acolo, ţinându-se cont şi de orientarea spre produse cu o prelucrare mai mare a materiei prime, orientând producţia spre cererea pe piaţă. Consider că, în aşa fel se mai poate salva ce a mai rămas de salvat.
In ultimele luni au plecat din Comelf oameni foarte capabili care aveau salarii proaste si nu aveau loc de incapabilii care ocupa posturi cheie. Cred ca asta e si motivul pentru care Stoian a facut un pas in spate. E clar ca urmatorul pas a acestor incapabili este sa restructureze personalul.
Lasa ca merge Cretu inapoi in Comelf si salveaza situatia ca doara guvernul lui a marit lefurile in administratie si salariul minim.
In COMELF ultima indexare de salarii a fost in iulie 2015, de unde aveti dna Sabau aceasta informatie ca salariile au fost crescute in Comelf???
Spuneți adevărul ca sa se stie de ce pleaca angajații, ca nu se maresc salariile. Tinerii nu mai raman pe bani putini. Sindicatul e inexistent.
D-le DeNiro nu spui tot. De ce nu pomenesti si de zecile de pensionari, nu muncitori, care iau painea de la gura tinerilor ? Cand sa faca experienta? Ce sindicat? Liderul are 2 salarii, unul de la societate ca sef, iar cel de-al doilea de la sindicat. Stie d-na Sabau ca lumea se plange ca nu ia nici 100 % salar lunar, cand bugetarii au fost majorati in ultimii 2 ani de cel putin 2 ori? Interesati-va de cuantumul pensiilor cu care se iasa din societate si apoi mai comentati .