Silvia Fechete, o jurnalistă de la publicaţia „Provincialul” din Timişoara, a fost nevoită să stea cinci zile internată la Spitalul Orăşenesc Beclean. Experienţa pe care a trăit-o într-un spital care nu e dotat „cu cele mai moderne aparaturi” a marcat-o aşa încât a relatat-o pe larg în publicaţia la care scrie.
„O întâmplare reală, un mic incident m-a ținut pe patul din spitalul orășenesc Beclean cinci zile. Prea mult aș spune eu și suficient cât să prind toate schimburile de personal din acestă micuță instituție medicală. Doctorul care m-a îngrijit a fost Anatolii Rurac, un om cu mult albastru liniștitor în privire, cu accent plăcut de moldovean și cu vorbe puține, dar spuse la vreme. Articolul nu este despre domnul doctor, care și-a făcut din punctul meu de vedere meseria exemplar, ci despre oameni și sistemul românesc de sănătate așa cum l-am perceput eu.
Obișnuită cu Timișoara unde în ultimii ani am stat prin spitale mai mult în vizită, și nu internată, am fost martoră la distribuirea de mici atenții către personalul îngrijitor, din motivul pe care toți îl cunoaștem ”dacă nu dai, nu se uită nimeni la tine.” Am judecat greșit și am crezut că așa se procedează peste tot.
Recunosc că am vrut să le mulțumesc celor ce m-au îngrijit prin metodele mult consacrate. Însă, de la femeia de serviciu, stagiari, anestezist, toți, fără nicio excepție nu au acceptat. Modul în care acești oameni și-au făcut meseria, grija cu care m-au tratat, a făcut să nu conteze că mă aflu într-un orășel mic de provincie care nu beneficiază de ultima tehnologie. Fără să fie dotat cu cele mai moderne aparaturi spitalul orășenesc Beclean compensează prin curățenie, atenția personalului și disponibilitatea medicilor de a fi lângă pacient de fiecare dată când este nevoie.
M-am întors în Timișoara, prima oprire la urgențe la spitalul județean. Deși nu mă puteam deplasa mi s-a cerut să ies afară de către tineri rezidenți infatuați preocupați de cu totul alte lucruri decât de pacientul din fața lor. Nu vreau să cad în păcatul generalizării, vreau doar să povestesc experiența mea, experiență din care am tras concluzia că luxul, tehnologia și aparatele de ultimă generație pălesc în fața omeniei și a profesioniștilor care știu că atenția și o vorbă bună pot alina durerea unui bolnav.
Dar nu despre beteșugul sistemului de sănătate vorbim aici, căci am înnegrit multe pagini, ci despre semenii noștri din Ardeal, care nu și-au pierdut omenia. Aici oamenii au un Dumnezeu și principii pe care mulți dintre noi le-am pierdut, demne de a fi puse în valoare”, a scris jurnalista.
Sursa foto: Facebook
Felicitari becleanarilor!
Omul sfinteste locul.
Frumos!!!
FELICITARI TUTUROR CARE AU RAMAS OAMENI!
Nagy Csaba-Cluj Napoca
nutritionist
Inca o data se adevereste proverbul …ca Ardeslul este mintea „
PROBLEMA ESTE DE CONDUITA APOI DE BUN SIMT,PACIENTUL TREBUIE SA FIE STAPANUL SI TRATAT CA ATARE,PT.CA EL PLATESTE. LA NOI MITUIESTI DOCTORUL PT.CA NU TI ACORDA NICI O ATENTIE,DECI FACI APEL LA OMENIA SI CUNOSTINTELE LUI,CONTRA COST,DAR EL, NEAVAND DE DAT NICI UNA ,NICI ALTA,TE IGNORA CU ENTUZIASM.
NOI,PACIENTII,NE SCHIMBAM MENTALITATEA,DAR VOI,CEI DIN MINISTERUL SANATATII SI DIN COLEGIUL MEDICILOR,CAND O SCHIMBATI? NOI,PACIENTII , DAM DIN OBLIGATIE,CACI ALTFEL MURIM,DAR VOI,DE CE LUATI? CHIAR NU AVETI!!! PE SITE URI LE SPITALELOR ,LA DECLARATIILE DE AVERE,NU S AR PAREA.
Suntem ceea ce avem in sufet!
Putem felicita personalul medical al Spitalului orasenesc Beclean!
Se vede mina noului menager TUSA
Felicitari personalului din acest spital! Pana la urma conteaza omenia…..astia sunt ardelenii!
Sa nu generalizăm…ardelenii…sunt ardeleancă dar stiu ce zic…e vorba de personalul spitalui Beclean…dar sa nu generalizăm!
Anatolii Rurac e bucovinian de prin părțile Hotinului,dar nu contiază,ne cunoaștem de cînd eram elevi,e responsabi și atașat de tot ce face..
A fost o pura intamplare! Stim mai bine ce buzunare mari si larg deschise au! Si mai ales indiferenta.
Am fost in acel spital,nici vorba de „buzunare mari’…. profesionalism si mult zimbet pe chipurile angajatilor,un doctor care panseaza pacientii cu miinile dumnealui zi de zi intre bolnavi ,nu era ora de dimineata sau seara era mereu in saloanele de pe sectia de chirurgie ,asa ceva nu am vazut .Dumnezeu sa le dea sanatate la toti angajati acestui spital.
Aşa Cum este primarul orasului Beclean , aşa sunt şi cei ce lucrează în spital sau administrație . Deci se poate şi altfel . Cinste lor !
Ani nicolae dar cum este primarul orasului beclean?
vine omu’, nefericit incident, ajunge in spital, te lauda fara nici o pretentie..
povestea respira in presa, apar „adevaratii bistriteni” si totul se transforma in rahat..
nu personalul spitalului ci tu te faci de macao ramones ..ai avut o zi proasta?
n-as sta la masa cu tine nici platit ..ce rahat castigi cu atitudinea asta?
si mai sus alt „ardelean care stie ce zice” ..unde dracu’ v-ati nascut?
vinituri ..peste locuri incarcate cu bun simt si istorie
ESTI NESIMTIT! fara multe explicatii!
Si eu am avut in tinerete nevoie de ingrijirea domnului doctor. Niciodata nu i-am multumit destul. Nu pentru interventia in sine, cat pentru felul in care a considerat sa se ocupe de pacient. Cinste dumnealui.
Când vine vorba de om şi omenie nu cred că mai contează dacă eşti ardelean, moldovean sau oltean; român, german sau italian…Dl. Rurac este moldovean şi este un om extraordinar, cum rar ți-e dat să întâlneşti. Omenia este acolo unde există cei şapte ani de-acasă, acolo unde există bun simț şi multă minte.
Dupa ce http://www.banulbotosanean.ro a publicat, mai zilele trecute, un articol emotionant despre daruirea cadrelor medicale din spitalul Mavromati, iata ca o alta publicatie din provincie repeta isprava. Sunt prea rare articolele laudative (si corecte) la adresa muncii halatelor albe. Deficitul urias de personal din spitalele mici trezeste insa opinia publica si presa locala, speranta de viata a locuitorilor de acolo fiind legata intrinsec de existenta acestor profesionisti. Exista o oportunitate pe care unii manageri de spitale din municipii si orase mici au evaluat-o corect. Legea salarizarii, cea noua, aduce practic la un numitor comun leafa medicului specialist dintr-un spital orasenesc cu cea a specialistului dintr-un centru universitar. Acum este momentul in care pot fi racolati medici din Cluj, Iasi, Bucuresti sau Timisoara pentru a lucra in spitale fara sclipiciul universitatilor! Acum se va vedea inteligenta comisiilor medicale din Consiliile Locale! Cine face oferta corecta, va castiga. Deja sunt multi medici si asistenti satui de mofturile pacientilor si sefilor din marile centre universitare. Premiul poate fi 10 ani de viata in plus pentru dumneavoastra.
O experienta surprins plăcută :((( Nasol este faptul ca aceleași personaje au nenorocit om pe viață, am fost nevoiți sa mergem la Cluj pt a remedia asa zis ” fapta bună „, sa amputam un picior pt buna îngrijire din Spital Beclean…. Iar ref la ” dacă nu dai……”, stați liniștita este la fel…
Am o intrebare , sa stiut ca este pacienta jurnalista ?
daca e anestezistul de le b-ta e cel mai tupeist ,vine cu o zi inainte de operatie si iti spune exact cit trebuie sa-i dai,daca nu te descurci cu cine vrei.se tirguieste cu tine.
ACTUL MEDICAL DEPINDE DE OMENIA EXECUTANTULUI SI EDUCATIA
LUI ! DE MUTE ORI O VORBA BUNA ,BLANDA FACE MAI MULT DECAT ORICE PENTRU BOLNAV !