Actualitate

Fosta jucătoare de tenis Raluca Ciulei, popas la Bistrița în drumul de 1200 de km pentru educație

Fosta campioană la tenis de câmp Raluca Ciulei, care a pornit într-un Marș pentru educație, a ajuns luni seara la Bistrița, fiind așteptată de câțiva prieteni și cunoscuți în curtea Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”. În 2016, fosta sportivă, în vârstă de 39 de ani, s-a hotărât să se întoarcă în România și a înființat asociația „Love for Life”, prin intermediul căreia promovează educația alternativă și activitățile extrașcolare, prin joc, în special în mediul rural. Anul trecut a străbătut 600 de km pe jos ca să tragă un semnal de alarmă că lucrurile nu merg bine în țara noastră în domeniul educației, iar anul acesta a dublat distanța. Fosta jucătoare de tenis vrea să promoveze astfel metodele alternative de educație și activitățile extrașcolare care lipsesc mai ales în școlile din mediul rural.

”Parcurg între 40 și 50 de km pe zi, în unele zile fac și peste 50. Mă opresc, în medie, în două școli zilnic, acolo unde nu cunosc oamenii. Astăzi (luni -n.r.) m-am oprit în cinci școli. Am plecat pe 11 mai din Cluj-Napoca și termin pe 9 iunie la Vama Veche. Mi-am propus ca, în 30 de zile să parcurg cei 1200 de km. De la Bistrița merg spre Suceava, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea și Constanța. E un traseu diferit față de anul trecut fiindcă vreau să văd cum este situația în Moldova. Diferit față de anul trecut mai fac următorul lucru: vorbesc cu copiii și îi rog să filmăm, dacă sunt de acord, să vorbim despre ce probleme întâmpină ei, ce lucruri și-ar dori să schimbe sau ce lucruri bune se petrec în școala lor și sper să adunăm foarte multe povești, iar la final de traseu să avem o bază de date și să putem arăta și conducerii care sunt nevoile reale nu doar din vorbele noastre, ale adulților, ci și din spusele copiilor. Pentru mine, asta e foarte important: să se facă și ei auziți. Ei știu de ce ar avea cel mai mult nevoie. Eu am constatat că au nevoie de iubire, de susținere, sunt foarte mulți copii care acasă nu primesc sprijinul necesar, dar nici la școală. Încă de la bun început sunt catalogați ca neavând nicio șansă, nu se investește deloc în ei. Și aici ne referim la copii cu părinți problemă, din familii sărace, la romi. Pe acești copii, din experiențele mele, chiar îi poți salva. Trebuie doar să îi iubești, să îi înțelegi, să îi iei de acolo de unde sunt și să îi duci mai departe. Prind aripi foarte ușor. Au suflet mare fiindcă suferința le-a adâncit cumva sufletul. E trist să văd atât de mulți astfel de copii”, a spus Raluca Ciulei la sosirea la Bistrița.

Întrebată care sunt cele mai mari provocări de pe traseu, ea a răspuns: ”Pentru mine este corpul meu. E a treia zi de când merg. Am mers 120 de km și deja am bășici din cauză că nu sunt antrenată. Sper să nu se infecteze. Dar oricum nu renunț. Facem noi cumva să bandajăm, să masăm. Deci aceasta este prima provocare. Nu am corpul făcut să rezist la probe de anduranță. Când jucam tenis de câmp niciodată nu rezistam când trebuia să joc mai multe ore. Întotdeauna mă accidentam. Apoi, câinii sunt o provocare, dar și oamenii, nu știi niciodată la ce să te aștepți. În zonele unde sunt activă cu proiectele au venit copiii în întâmpinarea mea ceea ce m-a bucurat enorm. Ieri, de exemplu, copii din două școli au venit două sate mai încolo să mă întâmpine, ceea ce m-a bucurat foarte tare. Am stat puțin de povești. Am parcurs împreună o distanță. Eu sper că se va schimba ceva în educație. De-asta fac acest efort”.

”De când am terminat primul marș și până acum am continuat activitățile în zonele rurale și nu mai pot vedea atâția copii lăsați în urmă, atâta nefericire. Cauzele sunt foarte multe: învățământul simultan în zonele rurale face ca mulți copii să vină în școală cu deficit de cunoștințe, dezvoltarea lor nu e la fel a celorlalți și atunci rămân în urmă fiindcă este greu ca un singur profesor să se ocupe de ei îndeaproape fiind atâtea clase. Sărăcia e o problemă, programa e altă problemă. Nu se predă diferențiat. Sunt copii în clasele a V-a sau a VII-a care nu știu să citească și practic profesorul face același lucru cu toată lumea și din nou pierdem acolo foarte mulți copii când am putea să-i salvăm luându-i de acolo de unde au rămas ei cu învățătura”, a spus Raluca Ciulei.

Față de anul 2018, când a străbătut 600 de km pe jos, acum Raluca vrea să meargă 1200. ”De ce am dublat distanța? Vreau să transmit un mesaj și mai puternic: uite, nu mă voi opri până nu aduc ceva, o schimbare. Și oricum, copiii cu care interacționez rămân cu ceva. Le dau speranță copiilor și poate că rămâne și o sămânță în ei de a face pe a face pe viitor binele, de a sta de partea dreptății, de a cere cât li se cuvine. Cred că este nevoie, când autoritățile fac programa, când dau tot felul de legi,să aibă și oameni activi în zonele unde lucrurile nu merg așa de bine, unde ai sărăcie, lipsă de profesori, mulți romi. Peste 10-15 ani, peste 10% din populație va fi de etnie romă. Ce vom face? Nu trebuie să-i educăm și pe ei, de ce să-i dăm mereu la o parte? Trebuie să se investească și în educația profesorilor, să nu mai trimitem orice oameni în fața unor copii,oameni care să aibă în mâini viitorul lor și să își bată joc pur și simplu”.

În curtea Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, Raluca a fost întâmpinată de Marius Simionca, voluntar al organizației ”Love for life” care i-a oferit flori, dar și de voluntari ai Asociației OM.

Alina Pop – bibliotecar BJGC: ”Suntem alături de Raluca. Și noi avem în vedere copiii din comunitățile rurale. Am sesizat și noi diferența între copiii din comunitățile urbane și cele rurale și ne bucurăm mult că există un om atât de încăpățânat și de puternic cum e Raluca. suntem alături de ea, așa cum putem, prea puțin din păcate. O primim însă la bibliotecă și în casa noastră. Ținem contact cu ea, o sunăm zilnic, o întrebăm de durerile ei și încercăm, pe parcursul ei prin țară să mai ajungem să o însoțim pe traseu. Este foarte greu să străbați stae și orașe printre mașini, pe drumuri circulate în mare viteză, dar cred că ea, până la urmă va schimba ceva pentru acești copii care au nevoie de noi. Nu știu când va fi acel moment, dar sunt sigură că va schimba ceva”.

Luminița Siman – profesor Liceul cu Program Sportiv: ”Eu pledez pentru educație prin mișcare, iar Raluca la asta ne invită. Ea nu este doar un om care pledează pentru sport și joc, pentru ludic. Este un om profund pe care merită să îl cunoaștem. Din păcate, chiar cei din Bistrița, și prima dată, și de data aceasta nu au fost foarte receptivi din punctul meu de vedere la mesajul ei pentru educație. Cred că ar trebui să povestim mai mult cu ea. Nu e un simplu om care face niște pași. Este un om care chiar se jertfește, aș spune eu”.

1 comentariu

  • Este o activitate benefică pentru EDUCAȚIE, care este în maaare suferință și, cam de mult. Dar din experiența de o viață, am căpătat convingerea că ”educația nu se face din fuga calului” și ”caravana trece și nisipul se împrăștie”. Dar dacă aveți încredere că se vor arăta rezultatele, poate… la următoarea generație, continuați, deoarece cei 37 de miniștri care s-au perindat pe la cârma educației, unii chiar și de trei ori, n-au făcut altceva decât să implementeze propriile idei, gândind că aceea este cea mai potrivită, distrugând astfel și ce a fost bun în trecut!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.