Social

Foștii mineri din Rodna vor contesta deciziile de recalculare în instanță

Foștii angajați ai Exploatării Rodna intenționează să conteste în instanță deciziile de recalculare a pensiilor întrucât în urma acestui proces ar fi pierdut sume importante. Deja, 149 au semnat o listă în acest sens.

Foștii mineri s-au întâlnit joi 29 august, la ora 18, la căminul cultural din localitatea Rodna unde au discutat despre stabilirea unui program de acțiune în vederea recâștigării drepturilor bănești pierdute în urma noilor decizii de pensie. La această întrunire au participat pensionarii din Maieru, Sângeorz-Băi, Șanț, Valea Ilvelor și din alte localități.

În urma întrunirii, 149 de pensionari au semnat liste în vederea deschiderii unui proces în instanță.

Potrivit lui Ioan Rus, cel care mobilizează foștii mineri să își caute dreptatea, există o soluție pentru eliminarea inechităților în rândul pensionarilor din grupa 1, de care ar beneficia și oamenii din zona Rodna, mai precis un proiect de lege care a fost discutat în Biroul Politic Național al PNL și urmează să fie cât mai repede supus aprobării Parlamentului.

Valoarea punctului de pensie se calculează azi prin împărțire la 25 (față de 15, 17 sau 20 cât propune PNL -n.a.) și îi dezavantajează grav pe toți cei care au muncit în grupa 1 de muncă, care au avut salarii mari datorită condițiilor de muncă, dar și procentul contribuției la bugetul de pensii a fost cu circa 30% mai mare decât cel aplicabil pentru condiții normale de muncă, ceea ce a permis, practic, reducerea stagiului de cotizare complet de la 25 de ani la 15, 17 sau 20 de ani.

  • Valoarea punctului de referință se calculează cu raportare la stagiul de cotizare specific fiecărei activități din grupa 1, respectiv 15, 17 sau 20 de ani, și ii ajută și pe cei care urmează să iasă la pensie ulterior din grupa 1.
  • Reintroducem posibilitatea pensionårii anticipate a persoanelor care au locuit 30 de ani in zonele afectate de poluare: Baia Mare, Muntii Apuseni, Rodna, Mureș etc.
  • Reitroducem în grupa 1 de muncă pe cei care au lucrat/ lucrează mai mult de 50% din timp in subteran, în domeniul prospecțiunilor geologice, miniere etc. , așa cum a fost în vechea lege, prin OUG 10/2020.

”Este propunerea din vechea lege a pensiilor, iar pentru familiile noastre, reducerea vârstei de pensionare, pentru cei care au locuit în zonele afectate de poluare”, a scris Ioan Rus pe Facebook.

Într-o conferință de presă, conducerea Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud a explicat că beneficiile pe care foștii mineri le-au avut reprezintă punctele suplimentare pe care le-au primit pentru grupele de muncă.

”La determinarea punctajului mediu anual pe Legea 263 s-a utilita un stagiu de cotizare de 20 de ani. Acum, la stabilirea valorii punctului de referință se utilizează un stagiu mediu de cotizare de 25 de ani. De aici apare diferența. Pensiile lor nu scad. Eu am un exemplu fără să dau nume. O persoană a avut o pensie de 5378 de lei, iar pe noua lege, din cuantum reiese 4488 de lei. Nu există la noi scăderi, în urma recalculării cu 6000 de lei, cel mult 3000 de lei. De reținut însă că ei primesc în continuare aceeași pensie și de la 1 septembrie”, a declarat directorul executiv-adjunct Andreea Deme.

Etichete

7 comentarii

  • Pensiile nu scad, in termeni NOMINALI dar în termeni REALI (ceea ce poți cumpăra cu ei – pensia scade).
    Dacă pensia ta rămâne 5.000 lei în următorii 5 ani , până te ajung din urmă ceilalți pensionari , ( doar pensia celorlalți crește, a ta nu !?!? ) Iar prețurile în următorii 5 ani cresc cu 20% , înseamnă ca tu peste 5 ani, vei cumpara mai puține bunuri cu 5000 lei decât cumperi astăzi,

    Dar, decizia politicienilor este bună!
    Prea mulți se pensionează după 20 de ani, și beneficiază de drepturi peste drepturi, grupa 1, etc.
    Eu îi TAXAM și mai rău!
    Eu puneam perioade a completa de cotizare la 40 de ani (nu 35 de ani) Punct!
    Iar valoarea punctul de pensie il calculam prin împărțirea la 30 (nu la 25)
    Nu se mai poate așa, să te pensionezi după 15-17 ani ! ! !
    Ne se mai poate să fii încadrat înt-o grupa 1 și la fiecare an muncit “ să ți se știe la vechime 2 ani sau 1,5 ani”.
    Bun, sa ți se bage în plus 0,25 ani la fiecare an lucrat. La 4 ani sa ti se stie 5 ani.
    La 20 de ani de munca sa ți se pună 25 de ani, dar nu așa ……. 35 de ani se vechime sau 40 de ani de vechime.
    Se duce dracului bugetul de stat. cu oameni care se pensionează după 15-17 ani și au o pensie dublă față de cei care au muncit 35 de ani în fabricile din Bistrița .

    Când m-am angajat eu în 2003, vârstă de pensionare era 65 de ani.
    Acum e 69!
    Când o să ies eu în pensie o să fie 70 de ani. (Speranța de viață 82 ani- 14 ani)
    Când o să iasă copiiii mei în pensie, vârstă de pensionare o să fie 74 de ani (speranța de viață 90 de ani – 14 ani)
    Iar mai încolo, când speranța de viață va fi 100 de ani, vârsta de pensionare o să fie 86 de ani.

    32
    11
  • Ce ar trebui sa spuna oare cei care au rabdat frig in zona industriala si au lucrat inca 15 , 20 sau 25 de ani fata de mineri si alte categorii de salariati , care au beneficiat de legi speciale dupa 1989 iesind la pensie inainte de 40 de ani ? Si cand te gandesti ca vor avea pensii cat au dansii acum (la acelasi punctaj) , abia peste 4-5 ani? Ce ar fi sa ceara si acestia banii care li s-ar cuveni , din urma? Legal nu se poate dar moral te poti macar gandi. Filozofand un pic cred ca e bine sa te multumesti cu ce ai , sa-ti doresti sanatate si sa te bucuri de anii care iti (mai) sunt ingaduiti . Caci dragilor , este mult mai bine sa ai o pensie lunga decat una mare dar pe timp scurt…

    26
    5
  • Comentacii de mai sus: voi va doriți sa le ia lor,nu va doriți sa va dea vouă! Cu ce vă ajută? Va face viata mai bună?Tipic romanesc… „Sa moara și capra vecinului”! Asa-i?

    9
    12
  • Dupa toate aceste mariri de pensii, salarii ale cam tuturor bugetarilor, ghiciti ce urmeaza in 2025. Vom avea cel mai probabil inca o serie de mariri de taxe, incepand cu TVA-ul si ajungand pana la introducerea impozitarii progresive. Asta va duce cel mai probabil la o noua plecare a muncitorilor calificati din Romania, dar nu-i problema, ca o sa gasim destui prin India, Nepal, Bangladesh, care sa-i inlocuiasca. Vom asista la un nou val de plecari al personalului medical, al inginerilor, al sudorilor, etc., iar Romania va ramane in continuare cu o evaziune fiscala anuala de peste 20 de miliarde de euro. Cei care sunt corecti si isi platesc darile catre stat o vor duce din ce in ce mai greu, iar gama serviciilor private pe care nu si le vor putea permite se va extinde (servicii juridice, servicii medicale, servicii educationale – crese, gradinite in special). Bineinteles ca altora le va conveni. Instalatorii, electricienii, zugravii si altii vor munci in continuare la negru, asta in timp ce copii lor vor beneficia de scolarizare gratuita, ei si familiile lor vor avea acces la sistemul public de sanatate (platind o contributie anuala aproape nula) si in general la servicii publice oferite de catre stat (care nu sunt deloc putine daca le punem pe hartie, fie ca vorbim de siguranta publica, pompieri, smurd, etc.). Concluzie este ca din 2025, „Noapte buna, Romania”.

    22
    2
    • Bistrițene !! De cotizat merită să cotizezi într o țară în care ai de toate ,nu în Romania unde ,, statul stă ” si face burta mare și nu ai drumuri , nu ai spitale , ai cele mai mari prețuri la utilități ,plătești taxă pe apa de ploaie … Deocamdată, ,,la african ” cît se poate .

      4
      6
  • Dupa ce oameni capabili ‘la revolutie ‘ gen Bartea au fost dati afara au venit la conducere tot felu de incapabili si a mers din rau in mai rau numai ca multi dintre ei au profitat si au pus mana pe zeci de miliarde dupa ce au vandut toate utilajele tot ce a fost a E M Rodna, sa vandut icepand de la o simpla sina pana la buldozera ,dizele ,masini ,flotati 2 care aveau clasoare ,mori autogene,celule mii de motoare electrice au bagat la buzunar, iar acuma sant foarte nervosi ca nu iau numai intre 8000 si 10 mii de lei [cu toate ca nu au avut numai 50/0 intrare in subteran] cei ce au lucrat si nu au furat merita sa primesca bani in plus mai putin HOTI.

    15
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.