Recomandări Social

Fotbalul feminin de la Prundu Bârgăului ține fruntea sus: Heniu e un munte, nu cedăm la un tren

Echipa ACS Heniu Prundu Bârgăului, în prezent pe locul 6 în clasamentul Ligii 1 la fotbal feminin, a început cu dreptul noul an competițional câștigând un turneu din orașul Monzón, Spania. Curtată de CFR Cluj, echipa de sub muntele semeț al Bârgăului, are planuri mari. Anul acesta vrea să aducă acasă Cupa României, iar de anul viitor, și trofeul.

Într-o conferință de presă, conducerea clubului și-a prezentat bilanțul activității de început de an și planurile: ”Am început cu dreptul activitatea în cadrul clubului, mai ales că am participat la un turneu internațional în Spania, pentru prima dată în istoria unui club de fotbal feminin din Liga 1. A fost un turneu de pregătire. Vrem ca, începând de ediția următoare a campionatului, să atacăm titlul în România. Ar fi ceva benefic pentru zona noastră ca o echipă de la țară să ajungă să câștige un titlu sau Cupa României”, a spus George Ruscău, președintele ACS Heniu Prundu Bârgăului.

De la înființarea clubului, din 2013, echipa a câștigat două locuri III, în 2015 și anul trecut, și a jucat o finală de Cupa României.

”Datorită acestor rezultate am primit o invitație din orașul Monzón, Spania, să participăm la un triunghiular. Cei de acolo au un proiect să facă o colaborare cu zona noastră pe mai multe domenii, economic, turistic, sportiv și cultural. În orașul respectiv, și-au înființat și ei o echipă de fotbal feminin care activează în Liga a III-a. Administrația locală de la noi a încercat să facă tot posibilul să onorăm această invitație. Acolo, am participat la acest turneu de trei cu două echipe din ligile inferioare pe care l-am câștigat. Nu era important rezultatul, cât schimbul de experiență foarte bun de care am avut parte. Am vizitat și câteva locuri deosebite, cum ar fi Castelul Templierilor, o construcție din sec. XII de care am ămas impresionați, la întoarcere și Camp Nou la Barcelona”, a spus George Ruscău – președintele ACS Heniu Bârgăului.

În urma acestui turneu, s-a legat o relație între administrațiile locale din Spania și România, așa încât cei din orașul Monzón vor fi prezenți la sărbătoarea comunei Prundu Bârgăului cu o echipă de fotbal feminin, o trupă de dansuri și o orchestră.

”În ce ne privește, anul acesta nu știu dacă vom reuși să urcăm pe podium pentru că este destul de dificil. Încercăm să ne axăm mai mult pe Cupa României. Suntem în sferturi și sperăm să facem un rezultat bun în primul joc la Odorhei, deși e cel mai greu meci, cel mai echilibrat. Pentru prima oară, am început pregătirea în 5 ianuarie, am avut acel triunghiular din Spania, tot pregătire îi putem spune, unde a fost alături de noi și domnul Mirel Albon, selecționerul echipei naționale care a devenit consilierul nostru tehnic. Se încearcă, prin venirea dânsului, să stabilim o anumită strategie fiindcă dânsul are o experiență de peste 20 de ani la naționala României. A văzut acolo 2-3 jucătoare din România care sunt stabilite în Spania, iar în viitor, fiind junioare, vor fi în vizorul echipelor naționale. Sperăm, prin contribuția dânsului și a noastră, a stafului și a jucătoarelor, să ajungem măcar în finala Cupei României, iar în ediția următoare a campionatului încercăm să atacăm titlul. Ne dorim ca Prundu Bârgăului să ajungă să fie măcar o dată campioana României”, a spus George Ruscău.

În ce privește evoluția fotbalului feminin în țara noastră, el a spus că, în 2013 când a început activitatea ACS Heniu Prundu Bârgăului, lumea privea cu foarte mari rezerve fotbalul feminin, dar lucrurile s-au mai schimbat.

”Ceea ce am văzut dincolo, în Spania, ne-a surprins. La 100 de km de Monzón e un club care are 6-7 echipe de fete pe toate categoriile de vârstă. Fac zilnic antrenament, cu condiții, cu infrastructură. Față de 2013 când am început noi, în România a evoluat mult fotbalul feminin. Începând din acest an, e obligatoriu ca echipele din Liga 1 de băieți să aibă echipă de junioare feminin U15. Nicio echipă nu va avea licență dacă nu are echipa proprie sau o colaborare cu o echipă feminină de U15. Peste 2-3 ani sper că Heniu Prundu Bârgăului va juca cu Steaua, cu Dinamo, cu Craiova, cu Viitorul Constanța care a preluat deja echipa Serena Constanța, și altcumva va suna. Noi, ca și conducerea clubului, am stabilit că vom merge pe propriile picioare. Am avut ceva discuții, nu trebuie să ne ascundem, cu CFR Cluj, dar ne-ar fi luat numele. Ne-am fi numit CFR Prundu Bârgăului. Nu cred că suna bine. Noi suntem un munte, nu trebuie să cedăm la un tren. Sperăm ca Gloria să ajungem în Liga a doua și atunci altceva va fi, vom colabora cu echipa noastră de băieți din județ”, a spus Ruscău.

În ce privește infrastructura de la Prundu Bârgăului, președintele ACS Heniu a spus că va începe în curând construcția unei baze sportive noi care va avea teren sintetic și 500 de locuri în tribune, iar acest lucru va atrage cel mai probabil și alte echipe de fotbal feminin în cantonamente în această zonă, existând interes chiar din Spania.

Călin Svoboda, antrenor al echipei și secund al naționalei U17 a României, a spus că, după turneul din Spania, a reluat pregătirea cu echipa încă din această săptămână, iar din 21 ianuarie a.c. va demara cantonamentul la Colibița întrucât sezonul competițional va începe la sfârșitul lunii februarie și vrea să aibă un lot cât mai bine pregătit. În această perioadă, echipa va juca și 4-5 meciuri amicale.

”Ca și target ne-am propus clasarea pe locurile 1-4, dar nu vă ascund că-mi doresc un loc pe podium. În Cupa României, dacă scăpăm de acest meci pe care îl vom juca în deplasare, cred că vom avea șanse mari să prindem un loc în finală. Am luat trei jucătoare cu experiență și a revenit la noi o jucătoare de lot național, Adelina Rus. Încercăm și aducerea unei jucătoare pentru atac și finalizare, unde suntem deficitari. Sperăm să fie un transfer mai spectaculos. Suntem acoperiți pe toate posturile, mai puțin la portar. Încercăm să aducem o jucătoare care să ne aducă liniștea pentru că echipele de fotbal femnin stau într-un portar, dar pentru că de la anul vrem mult mai mult, trebuie să ne securizăm pe toate posturile”, a spus Svoboda.

Prezentă la conferința de presă a fost și jucătoarea Diana Grecu.

”Activez la echipă de un an. A fost o acomodare ușoară, echipa este primitoare, jucătoarele sunt prietenoase, iar staful la fel. Ne simțim ca într-o familie tot timpul. Nu este o lume a bărbaților, ci a femeilor care joacă fotbal. Nu există că femeile nu pot face un anumit lucru. E doar o concepție greșită din punctul meu de vedere. Eu m-am îndreptat spre fotbal fiindcă am jucat tot timpul fotbal cu băieții la orele de sport, în spatele blocului, de dimineață până seara. Asta era ocupația mea”, a spus ea.

Antrenorul Călin Svoboda a menționat că nu e puțin lucru pentru o echipă din mediul rural să dea nouă jucătoare de lot național și un antrenor secund la națională.

”Avem jucătoare la U17, la U19 și la naționala de senioare, plus subsemnatul, antrenor secund la naționala U17. Nu e puțin lucru ca o echipă din mediul rural să se bată la primele locuri în campionatul național și să aibă atâtea jucătoare la loturile naționale”, a conchis el.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS