Actualitate

Fundaţia Porţii Broaştelor, descoperită în zona Casei de Cultură, va fi pusă în evidenţă

În timpul lucrărilor de reabilitare a Casei de Cultură şi de regenerare a centrului istoric pe cele trei axe turistice, proiecte cu bani europeni, a fost descoperită fundaţia Porţii Broaştelor. Modul de amenajare a zonei respective va fi modificat, astfel încât fundaţia vechii porţi să poată fi pusă în valoare.

”În trecut exista o poartă care se numea Poarta Broaştelor. Făcând săpăturile la Casa de Cultură ca să amenajăm terenul, am dat peste fundaţia porţii respective, care a fost distrusă în urmă cu foarte mult timp. Sigur că ne-am bucurat mult de acest lucru. Acum va trebui să schimbăm ideile iniţiale şi s-o ilustrăm, materializată cumva în pardoseală cu alte culori de pietre, astfel încât să o putem pune în evidenţă, să se ştie că a fost cândva acolo acea poartă, care asigura accesul către zona respectivă, peste râu, spre pădure”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Cele trei mari porţi ale cetăţii medievale Bistriţa, Poarta Lemnelor, Poarta Spitalului şi Poarta Ungurească, au fost demolate în secolul al XIX-lea. Azi, doar în preajma Centrului Cultural Municipal se mai păstrează fragmente de construcţie unde în perioada medievală se afla un acces secundar, numit în documente Poarta Broaştelor.

Municipalitatea derulează proiectul ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc” Bistriţa, monument istoric de categoria A”, în valoare de 16.036.649,67 lei (execuţia lucrărilor – 7.339.383,89 lei, fără TVA). Proiectul ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” (44.996.170,67 lei, din care execuţia peste 33 de milioane lei) are ca scop reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale, precum şi promovarea noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.

1 comentariu

  • Dupa cum se cunoaste, accesul in interiorul orasului-cetate a Bistritei medievale era asigurat de cele trei porti principale, si anume Poarta Lemnelor la est, Poarta Spitalului la vest si Poarta Ungureasca la sud-vest. Inafara celor trei porti principale, mai existau doua accese secundare, unul dintre aceste fiind Poarta Broastelor la sud iar celalalt acces secundar se gasea in partea de nord a cetatii langa Turnul Măcelarilor care era amplasat în capătul actualei străzi Spiru Haret, numită atunci Fleischerturldurchgang (strada Turnului măcelarilor). Acest turn era mult mai amplu decât celelalte turnuri de pe latura nordică a cetatii, iar langa el exista o poarta secundara de acces. Prin urmare, se poate spune ca asa-zisa AXA ARTELOR se desfasoara intre Poarta Macelarilor si Poarta Broastelor, doua accese secundare in vechea cetate a Bistritei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.