Actualitate

Cum a fost marcată fundația Porții Broaștelor

(FOTO) Fundaţia Porţii Broaştelor (cale de acces secundar în Bistrița medievală), descoperită în timpul lucrărilor de regenerare a centrului istoric pe cele trei axe turistice, a fost pusă în valoare în scuarul din fața Casei de Cultură, la capătul Axei Artelor, mai exact lângă Grădinița ”Dumbrava minunată”, aproape de intrarea în Parcul Municipal.

Zona a fost marcată printr-un mic zid cu mai multe rânduri de pietre de două culori și cu trepte, urmând să fie montată și o plăcuță cu informațiile istorice.

”În trecut exista o poartă care se numea Poarta Broaştelor. Făcând săpăturile la Casa de Cultură ca să amenajăm terenul, am dat peste fundaţia porţii respective, care a fost distrusă în urmă cu foarte mult timp. Sigur că ne-am bucurat mult de acest lucru. Schimbăm ideile iniţiale şi o ilustrăm, o materializăm în pardoseală cu alte culori de pietre, astfel încât să o putem pune în evidenţă, să se ştie că a fost cândva acolo acea poartă, care asigura accesul către zona respectivă, peste râu, spre pădure”, a spus primarul Ovidiu Creţu când zona era încă în plin șantier.

Cele trei mari porţi ale cetăţii medievale Bistriţa, Poarta Lemnelor, Poarta Spitalului şi Poarta Ungurească, au fost demolate în secolul al XIX-lea. Azi, doar în preajma Casei de Cultură se mai păstrează fragmente de construcţie unde în perioada medievală se afla un acces secundar, numit în documente Poarta Broaştelor.

1 poarta broastelor fundatie 2 poarta broastelor fundatie 3 poarta broastelor fundatie 4 poarta broastelor fundatie

Valoarea finală a proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, fost de 22.086.377,51 lei (4.976.875,36 euro). Principalele lucrări realizate pe cele trei axe – Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor: modernizarea a 14.202,78 mp de spaţiu pietonal, inclusiv Piaţa Mică, Piața Dominicană, piațeta de pe str. Zorilor; reabilitarea reţelelor de utilităţi publice; reabilitarea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural; reabilitarea ”Punţii lui Keinzel”; amenajarea unui punct de informare turistică în Piaţa Centrală; construirea a 5 fântâni arteziene/ambientale diferite ca şi concept şi funcţionalitate; înlocuirea mobilierului urban: bănci din piatră şi din lemn, ceasuri stradale, suporţi stradali pentru biciclete, indicatoare de obiective turistice, inserţii artistice în pavaj cu însemnele breslelor, ghivece pentru arbori, suporţi pentru flori şi jardiniere, statui din bronz (fotograful Alexandru Roșu, Georg Pfaffenbruder fierarul din Nosa), machete din bronz cu etapele dezvoltării cetății, pupitre cu sigiliile breslelor, ceas solar, stâlpi cu steagurile breslelor, panouri de informare publică, monitoare stradale cu afișaj digital.

VEZI și: Cum arată axele turistice iluminate. ”Proiect vast” de 5 milioane euroCum arată pasajele și piețele reabilitate pe traseul axelor turisticeStâlpi cu steagurile breslelor / Statui din bronz în centrul istoric / Fântânile cu lumini, funcționale. Cum arată artezienele de pe traseul axelor turistice / Pupitre cu sigiliile breslelor pe str. Gh. Șincai / Machete din bronz pe pasaje / Ceas solar în piațeta din strada Zorilor / Infochioșcuri și monitoare pe axele pietonale 

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.