Obiectivul proiectului este acela de a contribui la descoperirea şi promovarea artei socăcitului prin înregistrarea patrimoniului culinar din Valea Someşului Superior, identificarea socăciţelor active în zonă (cu precădere în localităţile Feldru, Rebrişoara şi Rodna), promovarea lor şi a artei socăcitului ca formă de antreprenoriat social şi realizarea, în format electronic, a unor publicaţii care să conţină reţete şi tradiţii specifice celor care sunt recunoscute de comunităţile locale drept cele mai bune şi pricepute operatoare în domeniul găzdăcitului: ”În tradiţia satelor transilvănene, socăciţele sunt bucătăresele prezente la toate evenimentele majore din viaţa satului - nunţi, botezuri, pomeni. Meşteşugul lor - socăcitul - nu e uşor de stăpânit, dar este esenţial pentru întâlnirile membrilor comunităţii, deoarece doar socăciţele ştiu cum să pregătească mâncare bună, palincă fiartă cu săcăre care să asigure, după caz, fie bună dispoziţie şi veselie, fie comemorarea pioasă pentru sutele de invitaţi”.
Pentru atingerea acestor obiective vor fi desfăşurate următoarele activităţi: implementarea a două mari campanii, de conştientizare asupra diversităţii culturale şi de promovare a egalităţii de şanse/dezvoltării durabile; reactivarea comunităţii de socăciţe de la nivel judeţean; transpunerea patrimoniului cultural-gastronomic în format digital (eBook cu reţete şi indicaţii preţioase vieţii omului, culese de la socăciţe); film şi album foto documentar; organizarea a două mari evenimente la finalul proiectului: expoziţie multimedia itinerantă şi sărbătoarea convivială ”Socăciţa Văii Someşului Superior”.
Proiectul este finanţat în cadrul programului ”Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Bugetul proiectului, derulat până în martie 2016, este de 65.500 lei.
Adaugă comentariu