Medicul veterinar Dorinel Bodolan (foto), directorul interimar al DSVSA Bistriţa-Năsăud, a declarat, vineri,că laboratorul instituţiei are dotarea necesară ca să afle dacă furajele sunt contaminate cu aflatoxina B, nu şi pentru determinarea aflatoxinei M1 care se află în lapte.
„Am luat probe de furaje de la cele mai mari două ferme de vaci din judeţ şi le-am analizat. Rezultatele sunt negative. E ceea ce am putut face noi aici, în laboratorul nostru. Pentru determinarea conţinutului de aflatoxină din lapte am trimis probe la Iaşi, dar sunt foarte aglomeraţi colegii de acolo şi ne-au spus că trebuie să mai aşteptăm până săptămâna viitoare, marţi. Eu sper să nu fie probleme din moment ce furajele pe care le ingerează animalele sunt în regulă”, a declarat el.
Potrivit sursei citate, laboratorul DSVSA Bistriţa-Năsăud a primit solicitări să facă analize de furaje şi din alte judeţe, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
„Am discutat deja cu colegii din judeţele învecinate. Vor trimite probe de furaje la noi şi vom încerca să aflăm cât de repede rezultatele”, a declarat dr. Bodolan.
Aflatoxina nu este periculoasă pentru sănătatea omului, atâta timp cât se găseşte în limitele impuse de legislaţia europeană, este concluzia Consiliului ştiinţific al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor care s-a întrunit miercuri în şedinţă.
De la ingerarea furajelor contaminate cu aflatoxina B şi până la apariţia aflatoxinei M1 în lapte, prima suferă un proces de diluare şi ajunge până la 25% din toxicitate, ceea ce înseamnă că pericolul foarte mare pentru consumul omului apare doar în cazul în care, în lapte, se găseşte o doză atât de mare de aflatoxină care ar fi letală animalului.
Adaugă comentariu