Actualitate

Lazany: Rata de deces în ATI este foarte mare. Dați libertate medicilor de familie să prescrie tratamentul

Cei mai mulți dintre pacienții infectați care ajung în secțiile de terapie intensivă mor, așa încât strategia de abordare a pandemiei trebuie schimbată. ”Rata de deces în ATI este foarte mare. Și atunci ce facem? Mai multe locuri în ATI și îi lăsăm pe pacienți să ajungă în stare gravă ca să avem mai mulți morți? Altfel trebuie abordate lucrurile. Trebuie să dea drumul tratamentului antiviral, să facă protocoale de terapie și să dea libertate medicilor de familie să-l prescrie ca pacientul să-și poată lua medicația din faza incipientă a bolii, să nu ajungă într-o stare gravă în spital și în ATI”, a spus managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

”E tragic că noi, toamna, ne numărăm morții. Lucrurile nu stau foarte bine la nivel național. Numărul de infectări este mult mai mare decât a fost în primele trei valuri, am depășit deja 18.000 de infectări pe zi și peste 500 de persoane decedate, ceea ce este foarte, foarte grav. Lucrurile sunt un pic scăpate de sub control și asta din cauza modului în care autoritățile centrale au abordat această pandemie, o abordare total greșită, din punctul meu de vedere și având în spate experiența de 21 de ani de activitate în spital și un an și jumătate de pandemie”, a spus managerul SJU la AS TV.

Potrivit lui Gabriel Lazany, la Spitalul Județean de Urgență au decedat chiar și 11 pacienți Covid-19 într-o zi, dar nu sunt singurii.

”Adevărul este că pacienții cronici, cărora li s-a restricționat anul trecut accesul în spital, anul acesta s-au prezentat la spital cu forme mult mai grave, uneori fatale. Pacientul carea zi nu e urgență, peste 30 de zile în care i-am restricționat accesul la serviciile de sănătate va deveni o urgență. Eu nu am îmbrățișat niciodată măsurile acestea, am încercat pe cât posibil la Bistrița să le gestionăm, dar când vine ordinul, trebuie să îl respectăm”, a spus el.

În ce privește valul patru al pandemiei, managerul SJU a spus: ”Ne confruntăm cu această tulpină Delta care este mult mai contagioasă decât ce am avut până acum. Era de așteptat ca și numărul cazurilor la noi în județ să fie mult mai mare. Pe lângă faptul că este mult mai contagioasă această tulpină, are și o evoluție mult mai rapidă. Simptomele apar la 2-3 zile de la infectare față de înainte când apărea după 5,6,7 zile. Se pare că, din cauza numărului mare de infectări de la noi din țară, s-ar putea să avem o tulpină românească a virusului”.

Din acest motiv, Gabriel Lazany crede că strategia de abordare a pandemiei în această fază trebuie schimbată.

”Acest tam-tam cu terapiile intensive din punctul meu de vedere este foarte greșit ca și abordare pentru că în ATI ajung pacienții în stare foarte, foarte gravă. Nouă nu locuri în ATI ne trebuie, trebuie să luăm măsuri ca pacienții să nu ajungă în ATI. Rata de deces în ATI este foarte mare. Și atunci ce facem? Mai multe locuri în ATI și îi lăsăm pe pacienți să ajungă în stare gravă ca să avem mai mulți morți? Altfel trebuie abordate lucrurile. Boala trebuie atacată din fază incipientă, să se dea drumul la tratamentul antiviral, nu să se facă doar în spital. Asta e o prostie. Trebuie să dea drumul tratamentului antiviral, să facă protocoale de terapie și să dea libertate medicilor de familie să-l prescrie ca pacientul să-și poată lua medicația din faza incipientă a bolii, să nu ajungă într-o stare gravă în spital și în ATI”, a spus el.

În ce privește stocurile de medicamente, Lazany a răspuns: ”Am primit anticorpi monoclonali pentru tratamentul a zece persoane. Acest tratament este relativ nou la noi în țară. Încă nu știm ce beneficii are. În schimb, tratamentele antivirale clasice există. Au fost câteva zile în care ne-a lipsit Remdesivirul, dar am avut Favipiravir, deci a fost tratament antiviral alternativ în spital. Nu am avut în valul 4 lipsuri de medicamente așa cum a fost în primele trei valuri când aveam săptămâni întregi lipsă Remdesivir. Din acest punct de vedere, lucrurile au intrat în normalitate. Am avut o vară la dispoziție când s-au putut face stocuri. Peste vară nu trebuia să stăm atât de pasivi (referire la Ministerul Sănătății -n.r.), puteam face măcar o acțiune de a vedea anticorpii cetățenilor, să vedem care au trecut prin boală, care au fost vaccinați și ne făceam o analiză, iar în urma ei, dacă vedeam că mare parte din populație nu are anticorpi sau are anticorpi scăzuți trebuia să ne așteptăm că ne va lovi valul rău de tot și atunci trebuia să luăm măsuri, dar am văzut că abordarea este următoarea: la fiecare sfârșit de val, autoritățile consideră că s-a terminat pandemia. Fraților, nu s-a terminat. Se va termina valul 4 și valul 5 ne va prinde la fel de nepregătiți. Ce se întâmplă dacă vine valul 5, valul 6, valul 7? Haideți să ne apucăm să gândim un pic”.

Întrebat ce ar trebui făcut pentru ca oamenii să conștientizeze importanța vaccinării, Lazany a spus: ”Oamenii trebuie informați în mod clar și corect. Degeaba le dăm informații sumare. ei trebuie să vadă realitatea, ce se întâmplă. Trebuie eliminat fenomenul de fake-news mai ales în rețelele de socializare. Lucrurile care sunt în spitale sunt grave, iar oamenii trebuie să le vadă, să le fie prezentate așa cum sunt, cu pacienți care se sufocă, care nu au aer, să vadă procentele clare, câți dintre cei prezentați sunt vaccinați, câți nu. Asta este realitatea cruntă: peste 90% dintre cei cu forme grave sunt nevaccinați, deci vaccinarea este benefică. Dacă ne uităm la statele din vestul Europei unde procentul de vaccinare este foarte mare vedem că și ele au persoane infectate, dar rata de deces, numărul de persoane care ajung în spital e foarte mic, adică trec foarte ușor prin boală șia sta datorită vaccinării”

La Spitalul Județean de Urgență Bistrița erau inițial 20 de paturi la ATI din care 13 pentru pacienții Covid-19, iar restul pentru pacienții non-Covid. De la începutul pandemiei au mai fost înființate însă și alte 4 paturi de ATI în cadrul Secției de neurologie și alte 5 paturi în cadrul Secției de obstretică-ginecologie pentru monitorizarea post-cezariană a mamelor. În Secția de Boli Infecțioase au fost prevăzute și paturi de terapie intermediară, ceea ce înseamnă că pacienții care au formă medie spre gravă, sunt ventilați acolo.

Etichete

20 comentarii

  • Chiar dacă prescriu medicii de familie antivirale, de unde le cumpără pacienții??? Guvernanții noștri nu au fost interesați să le procure, au fost interesați numai de intrigi politice de congrese, de golf, Untold, Electric Castle etc. Achiar în aceste zile grele chiriașul de la Cotroceni e în Egipt la plajă și se știe că acolo sunt cele mai bune terenuri de golf.

    • Lazany încearcă să acopere greșelile din cauza suprasolicitări personalului, lipsei de resurse precum și incompetența unora din SJU .
      Despre eficienta Favipiravirului un studiu maghiar arată că nu reduce formele grave ,
      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34476717/
      Despre eficienta Arbidolului vezi situația actuală din Rusia
      Pfizer încearcă să aprobe acum în UE Molnupiravirul care conform studiilor are eficacitate de 50% . În USA e aprobat și costă 800 dolari cutia la un cost de producție estimat la 12-17 dolari.

      Vaccinarea e cea mai ieftină și cu cea mai bună eficacitate . Dacă nu vreți să ajungeți în spital cu plămâni distruși sau să luați nosocomiale mortale VACCINAȚIVĂ.
      Insistați cu vaccinarea la persoanele cu risc !

    • Foarte interesant. Din 5000 de doze trimise de Italiac si 6200 de doze trimise de Serbia, la bistrita ajung 10 doze de anticorpi moboclonali!

  • Cate doze de vaccin se pot cumpara cu o contravaloarea unei doze de Redemsivir sau Favipiravir? Exista zeci de studii care spun ca tratamentele antivirale ar putea fi utile la inceputul bolii. Dar majoritatea persoanelor cu simptome usoare raman asa pana la sfarsit. Cum faci diferentierea intre cei care vor avea forme grave si ceilalti ca sa stii cui sa-i administrezi antivirale? Cine isi poate permite din propriul buzunar un asemenea tratament? Nicio tara bogata nu si-a permis o asemenea aroganta pentru ca este ineficienta. De acord cu multe dintre afirmatii, dar sa ramanem la partea administrativa, unde va pricepeti, sa lasam partea medicala pentru specialistii in medicina. Vaccinarea este singura solutie pentru a limita dezastrele. A trecut vremea libertatilor, acum vaccinarea ar trebui sa fie obligatorie pentru toata lumea. Nu esti de acord cu vaccinarea, este OK, dar iti vei plati tratamentul in spital. Trebuie eliminat fake news-ului 🙂 . A fost o gluma , nu? Cum o faci? Este mult mai simpla impunerea vacinarii obligatorii decat eliminarea fake news-ului. Eventual oprirea/limitarea celor care distribuie si promoveaza fake news prin amenzi serioase, asta este altceva! Si asta este o lupta cu morile de vant!

    • Favipiravir costă 50-60 lei (mai ieftin ca vaccinul). Arbidolul e și mai ieftin în Rep. Moldova și Ucraina. Nu înțeleg despre ce „aroganța” tratamentului vorbești.
      Hai să facem o statistică a morților în valul 4.
      Rusia, la același grad de vaccinare, are de 3-4 ori mai puțini morți decât România, raportat la suta de mii. Ucraina, la de 3 ori mai puțini vaccinați are 1,5 ori mai puțini morți la suta de mii decât România și un sistem de sănătate mai praf decât în România. Bulgaria, de 2 ori mai puțin vaccinată decât România are de 2 ori mai puțini morți decât România.
      Do you recognize the pattern?
      Antiviralele alea sunt foarte eficiente dacă le administrezi LA ÎNCEPUTUL BOLII pentru a stopa multiplicarea virusului în organism.
      Ceea ce s-a întâmplat în România cu lipsa antiviralelor e genocid: jegurile de la conducere au zis „să-i lăsăm să moară” atât de cei care nu s-au vaccinat cât și pe cei care s-au vaccinat. Totul pentru a încuraja vaccinarea.

    • Eu nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie. E o porcărie dictatorială. Dar dacă se merge pe responsabilizare individuală cu alternativă, atunci mi se pare rezonabilă. Plata propriei spitalizării pentru cei ca mine care refuză vaccinarea, mi se pare o măsură justă.

  • Este foarte important vaccinul pentru protecția noastră și a celor din jur. Este vital ca la primele simptome să luăm legătură cu medicul. În spital este ca pe front: medici, asistente, infirmiere aleargă continuu pentru a salva vieți. Le mulțumim!

  • Foarte bine punctat, sunt intr-adevar și medici de familie care discută cu oamenii, încă de la primele șimtome ,mulți au făcut forme ușoare și au fost tratați de medicii de familie sub atenta supraveghere a medicului. Dar problema este alta că nu avea ce cauta politicul în campania de vaccinare. Ei oricum se ceartă între ei iar oamenii mor pe capete. În rest multă sănătate la toată lumea!

  • Remdesivir,domnule Aleodor! Sfatul meu oameni buni este sa ascultati indicatiile medicilor de familie si ale celor din Spital! Nu luati medicamente ,”‘dupa ureche”‘! Pana la medicamente ,exista vaccinul! Cu respect,dr.MNPop

    • Daca favipiravirul ar arata un pic de efect, dar doar administrat in primele zile ale infectarii si fara eficienta dovedita pe ventilatie si mortalitate, arbidolul este practic aproape lipsit de eficienta. De altfel putem sa vedem Rusia, tara care fabrica acest medicament si care bate record dupa record la decese.
      In schimb, favipiravirul se distinge prin procentul ridicat de pacienti la care se manifesta efecte adverse, digestive, hepatice, la nivel psihiatric, cresterea nivelului de acid uric etc plus faptul ca e teratogen.
      De aceea administrarea „la liber” ar trebui cantarita extraordinar de bine.

  • In continuare acuzam pe pe alți ! In primul rând cei din spital trebuia tot anul asta sa dea exemplu in ce privește vaccinarea , și după aceea sa vorbească ,ca nu e aia și ailaltă !!!(in continuare sunt cadre medicale nevaccinate , care povățuiesc prin “ cartier” ca nu e prea sigur cu vaccinul , in schimb “preventiv “ invermentina etc.Sunt destui care nici nu știu unde e secția covid ,salariu îl iau fără stres , dar sunt buni la “sosocisme “, iar când e vorba de ajutat , cerem asistente din alte județe ca a noastre sunt la machiat și coafat ) ! Trebuie sa vina un ministru să-i țină de mâna pe doctori și manageri sa facă treaba ! In Cluj , Mureș care e procentul de morți între internați ???? Cum sa mai meargă omul cu încredere la spital , dacă și medicii se familie își fac cruce și se Gandesc de 2 ori când recomanda o internare ( ceva de genul “mai stați o zi ca nu e așa grav , nu e bine la spital etc “ .Stiti ca sunt medici de familie care nu recomanda acum ,antibiotic pt covid (au “schemele lor de tratament “ la fel ca și Farmaciști ) ,dar vrem sa le dam pe mâna antivirale care au o mulțime de contraindicații.Saturat de povesti !

  • Mesajul chiar dacă e bine intenționat din perspectiva de a salva vieți , are un posibil efect advers.
    Unii vor crede că în cazul lor covid19 va fi tratabil odată cu consultarea medicului de famile în faza incipientă.
    Va amâna decizia vaccinării.
    Ar mai fi faptul că asigurarea fluxurilor de antivirale nu e asigurată…disponibilitatea lor logistică până în ultimul cătun incertă. Modificarea protocoalelor medicale, validarea eficacității vor lua timp.
    În schimb vaccinul e accesibil disponibil pentru toți. Restricțiile vor reduce rata de infectare prin reducerea contactelor posibile dar cum sunt temporare fără accelerarea vaccinării în masă odată cu venirea sărbătorilor datorită caracterului familial al socialului românesc..va fi un nou val de contaminare. Val 5 prin ianuarie e anticipabil.
    Ar fi extrem de important ca până la 1 decembrie cel puțin 70% 80% din oameni să se vaccineze..cu ambele doze.
    Vaccinați-vă.
    E cel mai puțin complicat pentru voi şi pentru societate.
    Uitați-vă la cei care au făcut-o a doua a treia oară. Sunt bine, mult mai bine decât cei din familiile celor 90% nevaccinați.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.