“Nu contează atât de mult faptul că eu sunt aici într-o altă postură – cea de ministru – contează că atât de mulţi copii sunt astăzi alături de noi. Ei să se bucure de o zi a sportului şi să înţeleagă că sportul înseamnă viaţă. Când am plecat la drum acum nouă ani, ideea şi obiectivul nostru a fost să creştem numărul de participanţi de la an la an. Deja, competiţia e aşteptată în fiecare an de copii, dar şi de profesorii lor care vor să vină să se întâlnească cu noi şi să se bucure de o zi a sportului. Ştiu că trăim într-o societate bulversată şi că avem foarte multe de făcut într-o zi în care parcă nu ne mai ajunge nici nouă timpul, dar a face sport cred că merită fiindcă e cea mai eficientă pastilă de sănătate. Una dintre priorităţile mele la Ministerul Tineretului şi Sportului este promovarea sportului de masă pentru că performanţa trebuie să fie o consecinţă a ceva. Prin asemenea activităţi de promovarea sportului de masă poate că unu, doi, zece copii îşi vor dori să facă sport de performanţă şi înseamnă că obiectivele mele la MTS se vor îndeplini. Educaţia este foarte importantă. Aproape 60% din populaţia României nu practică niciun fel de exerciţiu fizic, ceea ce este extrem de trist şi mi-am făcut o datorie de onoare pentru a veni cât mai mult în sprijinul copiilor şi a-i convinge că trebuie să facem sport pentru prevenţie. Dacă mergem în spitalele României, ne speriem, credeţi-mă”, a spus ministrul.
Întrebată dacă există fonduri pentru promovarea sportului de masă, ea a spus: ” Sportul de masă nu necesită mari cheltuieli. Îl poţi practica oriunde şi în parcuri, şi pe stadioane, şi pe şosea. Nu necesită mulţi bani. Important e să punem bazele unei educaţii. Dacă şi mama, şi tata fac sport, dacă motivează copilul să facă sport, ar fi ceva, dar avem mult de lucru la mentalităţi. Se pot organiza competiţii pentru sportul de masă cu voluntari în fiecare săptămână, iar costurile sunt reduse. Dacă vorbim de sportul de mare performanţă – care face parte din strategia mea – vreau să ştiţi că sportul de masă cu cel de mare performanţă trebuie să meargă mână în mână şi să nu se excludă. La sportul de performanţă e nevoie de fonduri, de investiţii, acolo vorbim de o meserie. Nu mai putem face sportul de mare performanţă la nivel empiric. E nevoie de multă ştiinţă”,a adăugat ea.
Gabriela Szabo a menţionat că face tot ce ţine de ea pentru a eficientiza sportul de mare performanţă. ” Tot ce avem azi trebuie să eficientizăm până la Jocurile Olimpice. Mă voi întâlni cu şefii de federaţii săptămâna viitoare să vedem ce putem face ca să eficientizăm ce avem fiindcă timpul este extreme de scurt. Trebuie să ne aplecăm spre ei fiindcă trebuie să ieşim bine la Olimpiada de la Rio. Federaţiile stau mai bine decât cluburile care sunt într-o suferinţă serioasă, iar noi încercăm să găsim soluţii pentru a le ajuta mult mai mult. Din punctul meu de vedere, dacă nu ai un club puternic, nu ai cum avea o federaţie puternică. Vreau să vedem cum să eficientizăm secţiile din cluburi pentru că nu toate performează, să fim serioşi. Dacă trei-patru secţii aduc medalii, dau sportive la loturile naţionale, atunci asupra lor trebuie să ne aplecăm. Vom vedea ce se va întâmpla de la anul. Banii spre cluburi şi federaţii vor merge pe criterii clare. Avem nevoie de foarte mulţi bani. Niciodată banii nu sunt suficienţi mai ales în sportul de mare performanţă şi, din această perspectivă, încurajez parteneriatele de tip public-privat nu doar în competiţii, ci şi în infrastructură. Avem exemple în care privatul s-a implicat, cum ar fi gimnastica, investiţia care s-a făcut pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European. Astăzi, gimnastica e într-o campanie de promovare la nivel naţional, deci iată că se poate. De noi depend toate, de oamenii care conduc cluburile, dar şi federaţiile”, a declarat Gabriela Szabo la crosul care îi poartă numele.
AICI găsiţi mai multe fotografii de la eveniment.
Adaugă comentariu