Actualitate

Gală a poeziei de peste mări și țări, teatru și concert Distinto de Ziua Culturii Naționale (FOTO)

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Palatul Culturii din Bistrița cu momente de poezie, teatru și muzică. ”Este zi de sărbătoare în întreaga Românie, un moment important pentru cei care sunt conectați la viața scenei, este ziua nașterii ”Luceafărului poeziei românești” și totodată Ziua Culturii Naționale. Ce poate fi mai frumos decât să sărbătorim artiștii într-o zi în care s-a născut Eminescu? Poezia ridicată la un rang înalt circulă pe distanțe de zeci de mii de km, de la Bistrița la Singapore, în Malaezia, Turcia, China și înapoi. Și pentru că toate trebuiau să poarte un nume, li s-a spus Eminescu”, a afirmat directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma.

   

Viceprimarul Gelu Muthi a menționat: ”O zi importantă, în care cetățenilor li se oferă hrană pentru minte și suflet. Este o șansă în plus să-l sărbătorim pe ”Luceafărul poeziei românești”, cel care a dat o viziune nouă asupra culturii noastre. Pentru a fi corecți cu noi, trebuie să-l recitim pe Eminescu de câte ori avem ocazia. Avem oportunitatea de a privi astăzi asupra culturii românești și asupra românismului. Eminescu spunea: ”Sunt oameni care cred că au tot și ei de fapt nu au nimic și sunt oameni care cred că nu au nimic și ei de fapt au totul”.

La rândul său, vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, a spus: ”Îl omagiem pe Eminescu, simbolul sufletului românesc, dar îi omagiem și pe cei care slujesc pe altarul culturii neamului nostru. Este o recunoaștere a celor care au creat această carte de identitate a neamului: cultura”.

Spectacolul a început cu o Gală a poeziei internaționale – Omagiu lui Eminescu. Pe scenă au urcat pe rând, pentru a recita din creațiile lor, poeți din China, Indonezia, Italia, Malaezia, Singapore, Turcia și Germania: Niu Huang, Bei Ta, Shao Jianguo – China, Srie Sugeng Edhie – Indonezia, Mawar Marzuki – Malaezia, Rima Re, Harisharis – Singapore, Mesut Senol – Turcia, Ioana Heidel, Miki Weihrauch – Germania, dar și Mariana Pândaru Bârgău – Deva, George V. Precup – Sibiu, Elena Petruț – Deva, Aurel Pop – Satu Mare, Al. Florin Țene – Cluj, Titina Nica Țene – Cluj, Antonia Bodea – Cluj. Ei, dar și vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, au primit din partea directorului CCM, Dorel Cosma, Medalia ”Mihai Eminescu”.

Teatrul profesionist de proiecte ”Liviu Rebreanu” Bistrița a adus ”Iubiri Eminesciene”. Povestitor: Stelian Milu, Cătălin: Dan Clucinschi, Cătălina: Veronica Popescu, Mama: Silviana Ionescu, Eminescu: Ovidiu Usvat. Scenografia și regia: Adrian Găzdaru.

Partea a treia a spectacolului, după o pauză în care toți cei prezenți au fost invitați să ciocnească o cupă de șampanie, a fost rezervată grupului pop-opera Distinto, format din tenorii Octavian Dobrotă, Marius Olteanu și basul Mihăiţă Radu.

Din 2011, ziua naşterii ”poetului naţional şi universal” Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale. În 15 ianuarie 2017 s-au împlinit 167 de ani de la naşterea ”Luceafărului poeziei româneşti”.

Aici puteți vedea mai multe fotografii de la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

5 comentarii

  • Mihai Eminescu este un STÂLP al Neamnului Românesc… Nu degeaba cei care doresc să sfășie această țară îl atacă în mod continuu și susținut și asta se întâmplă încă din timpul lui și până azi…

  • Au spart o grămadă de bani să aducă niște iluștri necunoscuți să-l omagieze pe marele Eminescu.
    Puteau face un spectacol grandios cu elevii din Bistrița. Era omagiul adevărat al Bistriței pentru Luceafărul poeziei românești!

  • A fost interesant spectacolul. Cu toate cele trei părți ale lui. Distinto este o încântare. Te asigur Alex ca cine a fost în sala știa la ce merge . Ca doar a cumpărat bilet.

  • Spectacol a fost. Cam multe povesti politice la inceput, apoi cativa interesanti poeti de peste mari si tari, posibil ilustrii la ei, cativa care au recitat cu mare traire poezii cu foxy si roxy, de cu greu s-a abtinut lumea sa nu rada in hohote. Cred ca, daca incepea careva sa rida in hohote rade toata sala o jumatate de ora.
    Un poet chinez a avut la Bistrita o revelatie constatind cu mirare calitatea hartiei igienice romanesti, crede el, hartia fiind defapt un servet de bucatarie, pe care strabatut de harul bistritei medievale a compus un poem, hartie care isi va avea locul in marea biblioteca nationala chineza.
    Am remarcat traducerile poemelor afisate pe un ecran in spatele poetilor, traduceri care uneori erau din malaieza in malaieza. Luminozitatea ecranului dureros de intensa.
    O doamna plecata din Romania ne-a citit dintr-o carte experienta unei alte romance in Gabon unde scaunele se deplasau in dans prin muschii dorsali ai femeilor participante la sarbatoare nationala gaboneza.
    Cu mare placerea am remarcat inteligenta si umorul persoanei care a tradus din si in engleza.
    Teatrul interesant, cu versuri din Eminescu, cei drept cam amestecate. Poate putin cam lunga prestatia. Ninsoarea in lumina a fost de efect.

    Sampanie a fost in pauza!

    Concertul celor 3 domni „Distincto” : la inceput a parut ca fac playback, apoi au cantat cerind tehnicului sa creasca volumul si sa-l creasca ajungand sonorul dureros de tare.
    Toata lumea s-a bucurat cand s-a terminat. Nu s-a cerut bis.

    O seara interesanta. Pacat ca nu s-a putut rade.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.