Actualitate

Gala Excelenţei 2018. Distincţii pentru elevii care au obţinut premii la olimpiade (FOTO)

Centrul Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud i-a premiat, joi, la Palatul Culturii, pe cei mai merituoşi dintre elevii care au frecventat cursurile acestei instituţii noi de învăţământ unde se pregătesc peste 1300 de elevi, cei mai buni din judeţ. Este vorba de elevii care s-au clasat pe primele locuri la olimpiade şi concursuri, fazele naţionale şi judeţene.

 

„Pentru noi este sfârşitul primului an de existenţă a CJE Bistriţa-Năsăud, instituţie în care s-au întâlnit elevi emineţi din judeţ, profesori excelenţi, dornici de a face echipă cu cei mai pretenţioşi elevi. După rezultatele pe care le avem putem spune că este un început bun, care ne dă speranţe că, în viitor, existenţa acestei instituţii va conduce la performanţe din ce în ce mai mari”, a spus prof. Constantin Rus, directorul Centrului Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud, care le-a mulţumit primarilor din Bistriţa – Ovidiu Creţu, Năsăud – Mircea Romocea, Beclean – Nicolae Moldovan, şi Sîngeorz-Băi – Traian Ogâgău pentru că au înţeles să susţină financiar acest centru, plata cadrelor didactice fiind suportată de la bugetele locale. De asemenea, a mulţumit inspectorilor şcolari care au susţinut existenţa centrului şi profesorilor care s-au implicat şi au făcut performanţă.

Prezent la Gală, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, i-a felicitat pe olimpici. „E o sală cu elevi de elită, profesori de elită, oameni care vor conduce lumea în care trăim. Eu vă felicit pe toţi pentru ceea ce realizaţi. Societatea umană nu îşi mai permite să risipească cea mai preţioasă resursă, inteligenţa. Nu putem să lăsăm să scape prin sitele de triaj inteligenţa care poate să ne facă viaţa mai frumoasă şi mai bună pentru că asta face excelenţa, face ca viaţa să fie mai bună, mai uşoară, cu mai multă perspectivă. Acesta este rolul elitei: de a duce societatea înainte (…) Bistriţa are o tradiţie veche în învăţământ. În 1450 erau 18 studenţi din Bistriţa la universităţile din Berlin şi Cracovia. Nu e puţin dacă ne gândim la anul 1450. Apoi, Gimnaziul Evanghelic a dat elevi de elită care s-au afirmat şi la Viena, la Roma sau Paris pentru că şcoala bistriţeană e una de calitate, pregăteşte un grup imens de tineri care pot să facă în viitor orice. În mâna voastră e planeta cu care puteţi face orice dacă vă veţi pregăti. Voi ştiţi că doar dotarea genetică nu e suficientă. E foarte importantă munca, ea adaugă şi dezvoltă. În cadrul muncii respective, cei care vin să îndrume şi să ghideze au un rol esenţial. Pentru unii e familşia, pentru alţii şcoala, pentru alţii societatea”.

 

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a spus la rândul ei: „Aceşti copii ridică ştacheta pentru întreg sistemul de învăţământ. Am realizat acest centru cu destulă dificultate şi le mulţumesc autorităţilor locale din cele patru oraşe care au dat hotărâri de finanţare a acestui centru. E o lume în care stai pe loc şi nu progresezi, practic regresezi. E o lume a globalizării şi avem obligaţia să îi înzestrăm pe copii cu tot ce avem mai bun şi cu tot ce putem, să-i pregătim pentru un viitor de peste 10,15, 50 de ani. Le mulţumesc tuturor profesorilor care activează al Centrul Judeţean de Excelenţă, nu e o motivaţie financiară deosebită şi e deosebit de greu să te pregăteşti pentru asemenea lecţii, cu nişte copii care niciodată nu vor spune că sunt prea multe teme, cu copii disponibili să vină oricând, cu părinţi dispuşi să facă orice efort pentru ridicarea ştachetei acestor copii”.

La Gala Excelenţei au participat şi membrii Aeroclubului Bistriţa, în frunte cu Dumitru Tănase, care au anunţat că îi vor plimba, gratuit, cu avioanele, deasupra Bistriţei, pe toţi olimpicii naţionali.

Întrucât numărul elevilor care au obţinut rezultate foarte bune la olimpiade judeţene este foarte mare, ei au primit diplomele la intrarea în sală, prof. Rus rugându-i să le ridice deasupra capului ca să vadă toată lumea cât de mulţi sunt.

Pe scenă au urmat doar elevii care au obţinut premii la olimpiade naţionale.

 

Centrul Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud a funcţionat, în anul şcolar 2017-2018, cu 64 de grupe având peste 1300 de elevi.

Profesorul Constantin Rus a spus că, într-un viitor apropiat, speră ca fostul olimpic internaţional la informatică, Rareş Buhai, să accepte ca centrul judeţean de pregătire a tinerilor de mare performanţă să îi poarte numele.

3 comentarii

  • O pseudo școală înființată pentru ca un om al partidului să aibă o funcție de conducere. Elevii sunt de excelență prin grija părinților, a profesorilor de la clasă și a celor de la meditații, dar mai ales pentru că sunt ei deștepti. Să fim serioși, 1300 de olimpici în tot județul? Mulți merg la excelență, ca să nu platească meditațiile, o oră în plus gratis, sau pentru că au fost obligați de unii profesori plini de sine. Pe de altă parte, ce înseamnă excelență, faptul că participă la niște competiții (olimpiade) de tip comunist, care ar trebui să fie finalitățile educației în secolul XXI ? Totul e laudă ieftină și formă fără fond.

  • Rugam, pe viitor, sa nu uitati de elevii (si profesorii lor), care nu au frecventat Centrul de Excelență din motive variate si au obținut rezultate, inclusiv la etapa nationala…felicitari pentru initiativa!

  • Elevi de excelenta sunt nu numai cei care au frecventat centrele de excelenta.Atentie! Ati omis multi copii valorosi care au depus eforturi f mari pt a aduce rezultate judetului nostru la nivel national si chiar international.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.