Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduita XII-a ediție a Galei Premiilor SSBN, dedicată premierii celor mai bune volume publicate de scriitori bistrițeni și nu numai în cursul anului 2018. Amfitrionul întâlnirii a fost președintele societății, prof. Andrei Moldovan, care a anunțat că Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud s-a transformat în asociație cu personalitate juridică, ceea ce face posibil ca finanțarea premiilor, acordată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, să se facă prin această asociație.
”Aceste premii ale SSBN ne arată că avem o viață literară foarte diversificată, care se regăsește și are rezonanță a întregii regiuni și a României, chiar. Mulți dintre autorii pe care îi premiem aici sunt autori vizibili și în plan național”, a spus Andrei Moldovan în preambulul anunțării premiilor:
– Premiul „Andrei Mureșanu” pentru poezie i-a revenit volumului „Fractali”, a scriitorului David Dorian, apărut la Editura Charmides;
– Premiul „Liviu Rebreanu” pentru proză, teatru, jurnal l-a primit scriitorul Alexandru Uiuiu pentru romanul „Țara ascunsă”, de asemenea, apărut la Editura Charmides;
– Premiul „Gavril Scridon” pentru critică, istorie literară și eseu a fost acordat pentru volumul „Coșbuc – convergențe literare blăjene” scriitorului Ion Buzași, Editura Charmides;
– Premiul „Radu Petrescu” pentru un scriitor care nu este membru al SSBN i-a revenit epigramistului Lucian Perța, din Vișeul de Sus, pentru volumul „Zâmbind prin anotimpuri”, apărut la Editura Eikon.
SSBN a acordat și trei diplome de excelență pentru autorii unor volume care nu au intrat în cadrul categoriilor de nominalizări, dar care „sunt niște cărți de referință”, cum a motivat Andrei Moldovan. Prima diplomă de excelență a fost acordată pentru cartea „Transilvania din cuvinte”, antologie de scriitori din Transilvania apărută la Editura Școala Ardeleană, îngrijită de Irina Petraș. O altă diplomă de excelență a fost acordată pentru volumul „Anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud”, Editura MEGA, îngrijit de Cornelia Vlașin, Ioan Pintea și Adrian Onofreiu, iar cea de a treia a fost acordată pentru volumul „Orizont liric”, Editura Limes, îngrijit de Mircea Măluț.
Inginerul literar A.C Milos a ratat si anul acesta vreo nominalizare? E trist sa vezi cum cosmo-poeti ca A.C Milos sa fie tratati cu indiferenta. Ma ofer sa-i donez 700 de euro drept despagubiri pentru pierderea premiului de excelenta.