Actualitate

Cod galben de ninsori în Bistrița-Năsăud!

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru șapte județe, printre care și Bistrița-Năsăud, valabilă de joi 8 februarie, ora 18.00, până vineri 9 februarie, ora 17.00.

În intervalul menționat, în toate zonele de munte va ninge, iar în regiunile nord-estice, nordice şi centrale, treptat vor predomina ninsorile.

Local în Carpaţii Orientali, precum și în nordul Moldovei, Maramureș și în estul Transilvaniei, cantităţile de precipitaţii vor atinge 15…20 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă.

Începând cu primele ore ale zilei de vineri (09 februarie), vântul se va intensifica în cea mai mare parte a Moldovei, cu viteze de 45…55 km/h, dar și pe crestele montane, unde temporar vor fi rafale de 65…70 km/h.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a precizat:

”Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în zonele aflate sub incidenţa atenționării de vreme rea emise, pompieri militari cu mijloace tehnice specifice sezonului rece sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

Răspunsul la eventualele acțiuni de intervenție în zone greu accesibile va fi asigurat de șenilata din dotarea ISU Bistrița-Năsăud, de autospeciale ale pompierilor militari, dotate cu accesorii pentru diferite tipuri de situații de urgență, de echipaje medicale SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud. În funcție de evoluția vremii și a situației din teren, echipajele pot fi suplimentate cu personal și mijloace de la alte inspectorate care nu se află sub incidența atenționărilor.

Echipaje de poliție rutieră și rurală sunt dislocate în zonele cu circulație intensă pentru măsuri de fluidizare a traficului rutier. Echipele specializate ale jandarmeriei de la posturile montane Piatra Fântânele și Rodna execută misiuni de patrulare pentru sprijinirea persoanelor care se pot confrunta cu dificultăți în zona de munte. Serviciul Județean Salvamont Bistrița-Năsăud este pregătit să vină în sprijinul echipajelor de intervenție care pot primi solicitări în zona montană.

Echipajele de deszăpezire acționează cu utilaje și material antiderapant pentru curățarea drumurilor naționale și județene. La această oră, toate drumurile sunt deschise circulației, neexistând restricții în acest sens.

O altă măsură preventivă vizează informarea autorităților publice locale din zonele posibil a fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase, pentru activarea, la nevoie, a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care are în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Recomandăm cetățenilor să urmărească permanent atenționările transmise de autorități, să se informeze asupra stării drumurilor și să își echipeze autoturismele pentru circulația în regim de iarnă. De asemenea, recomandăm persoanelor care vor să urmeze trasee montane să fie echipați corespunzător și să evite zonele cu vizibilitate redusă”.

Conform prognozei meteo până în 18 februarie, în Transilvania va avea loc un proces de răcire treptată, ce va conduce la o vreme relativ rece în intervalul 11-14 februarie, cu medii ale maximelor diurne de 1…2 grade și ale minimelor nocturne de aproximativ -8 grade. După această dată și până la sfârșitul intervalului de prognoză, regimul termic nocturn se va menține constant, iar cel diurn va marca o creștere ușoară abia spre 18 februarie, când se va atinge o medie regională de 4 grade. Probabilitatea pentru precipitații în general slabe cantitativ va fi ridicată până la sfârșitul intervalului.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.