Actualitate

Cod galben de vreme rea și portocaliu de inundații în Bistriţa-Năsăud! Măsuri CJSU

Meteorologii au emis avertizări cod galben de ploi, lapoviță și ninsoare, vânt și răcire accentuată, valabile inclusiv în județul Bistrița-Năsăud în intervalul sâmbătă 17 martie, ora 14.00 – duminică 18 martie, ora 23.00.

17 martie, ora 14.00 – 18 martie, ora 8.00 – ploi însemnate cantitativ (Maramureș, Crișana, Banat, vestul Transilvaniei, zona Carpaților Occidentali), precipitații moderate cantitativ sub formă de lapoviță și ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă, intensificări ale vântului (jumătatea de nord a Moldovei și zona Carpaților Orientali)

Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, 17 martie, aria ploilor va cuprinde vestul și nord-vestul țării, precum și zonele montane aferente și se vor cumula cantităţi de apă local de peste 20…25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. În a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul țării vor fi precipitații mixte și condiții de polei. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări în general de 50…55 km/h.

Vântul va avea intensificări și în celelalte regiuni, cu viteze mai mari, ce vor atinge 55…65 km/h, în cursul nopții în regiunile sud-estice; la munte, în special pe crestele Carpaților Meridionali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80…90 km/h.

În jumătatea de nord a Moldovei, precum și în zona Carpaților Orientali vor fi precipitații la început mixte, ce vor favoriza local depuneri de polei, apoi sub formă de ninsoare. Local se va depune strat de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte peste 70 km/h viscolind temporar ninsoarea.

18 martie, orele 8.00 – 23.00 – precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire accentuată

În Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat consistent de zăpadă. În Muntenia și în cea mai mare parte a Transilvaniei, la început va ploua, apoi vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vor fi condiții de polei. În Oltenia și în Dobrogea vor fi mai ales ploi. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp. Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, mai susținute în est și în sud-est, cu viteze de 55…65 km/h, precum și la munte, unde rafalele vor depăși 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această perioadă, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Vremea se va menține deosebit de rece pentru această perioadă până spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Cod galben și portocaliu de inundații

Pe râurile din bazinul Someșului mare este cod galben (de sâmbătă 17 martie, ora 9.00 – luni 19 martie, ora 20.00) și portocaliu de inundații (sâmbătă 17 martie, ora 16.00 – luni 19 martie, ora 12.00): ”Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare”.

CJSU Bistrița-Năsăud anunță că instituțiile care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență sunt pregătite să intervină în cazul situațiilor de urgență  ce pot apărea în urma manifestărilor meteorologice și hidrologice.

În această după amiază a avut loc o ședință în care s-au adoptat măsurile necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă, astfel:

– pe perioada codului portocaliu se va operaționaliza Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI), la sediul ISU Bistrița-Năsăud;

– comitetele locale pentru situații de urgență din judeţul Bistrița-Năsăud vor asigura permanenţa la centrele operative pe întreaga perioadă de valabilitate a avertizărilor, cu personal instruit;

– monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteorologice periculoase, concomitent cu transmiterea prognozelor, avertizărilor şi înştiinţărilor către autorităţile locale în vederea organizării activităţilor specifice care se impun în asemenea situaţii;

– cooperarea cu autorităţile locale şi administratorii drumurilor din zonele afectate de fenomenele meteorologice periculoase;

– asigurarea schimbului de date şi informaţii cu centrele operative ale componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, intensificând cooperarea la nivel interinstituţional;

– monitorizarea permanentă a cotelor apelor în bazinul râului Someșul Mare.

– cetățenii sunt rugați să curețe șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale; să urmărească atenționările transmise de autorități.

Foto: arhivă

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.