În primul trimestru al anului 2016, Comisariatul Judeţean Bistriţa-Năsăud al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 322 inspecţii, dintre care 167 inspecţii planificate, conform planului anual de controale și 155 inspecţii neplanificate.
În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate: 28 controale efectuate în urma sesizărilor, 48 controale în urma autosesizării, 38 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, 6 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare, 33 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judetean, 2 inspecţii pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare.
Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: nerespectarea prevederilor autorizației de mediu, neîntocmirea evidenței gestiunii deşeurilor, depozitări neconforme de deşeuri, nesolicitarea şi neobţinerea actelor de reglementare, absența formularelor de transport deşeuri.
În urma acestor controale, au fost aplicate 10 amenzi contravenționale, în valoare totală de 73.500 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bistriţa-Năsăud a fost în valoare de 50.000 lei, dată unei societăţi comerciale pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu.
Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării condițiilor din autorizaţiile de mediu, modul de gestionare a deşeurilor rezultate din activitate.
O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în primul trimestrul al anului 2016 a avut-o rezolvarea reclamațiilor/sesizărilor.
Astfel, din cele 28 reclamaţii verificate, 10 au vizat depozitări neconforme de deşeuri, 6 au vizat deversări de ape uzate menajere, 2 au vizat tăieri de vegetație din afara fondului forestier, 6 au vizat aspecte privind calitatea aerului, 4 au vizat exploatarea necorespunzătoare a pietrişului şi nisipului din albiile şi terasele râurilor.
În primele trei luni ale anului 2016 a fost inregistrată o poluare accidentală, a precizat comisarul șef al Gărzii de Mediu, Gabriel Petraș. Aceasta a avut loc în data de 28.03.2016 pe Pârâul Valea Băilor, afluent de dreapta al râului Someşul Mare, amplasat în Valea Vinului, comuna Rodna unde au avut loc acumulări de ape de mină în subteran, provenite din precipitații, topirea zăpezii şi debuşarea acestora. Unda de poluare s-a manifestat pe o lungime de cca. 30 m, de la ieşirea din galeria principală Gheorghiu, cota 800, până la vărsarea în pârâul Valea Băilor, în zona perimetrului minier închis Valea Vinului. Situația a fost remediată în cel mai scurt timp.
Pentru evitarea în viitor a reapariţiei fenomenului, s-a stabilit luarea de măsuri urgente în vederea executării de lucrări de închidere a galeriei cu termen 30.09.2016. Poluarea a încetat în data de 29.03.2016 ora 11:00 fără a se înregistra mortalităţi piscicole.
FELICITARI intregului personal de la GARDA de MEDIU, cu care am inceput de o buna perioada de timp , o colaborare interesanta si fructoasa. Astept ca si aspectele privind deversarile ilegale in raul BISTRITA sa fie rezolvate. In acest sens am trimis cu pescarii ,in iarna lui 2012 inregistrari pe CD a 23 de guri de scurgere a dejectiilor pe ambele maluri ale raului. SARBATORI FERICITE tuturor !