De când a preluat şefia Gărzii de Mediu, Cristian Niculae a făcut unele schimbări în organizarea instituţiei care are, în total, zece comisari. A împărţit pur şi simplu judeţul în zece zone şi fiecăruia i-a revenit câte una dintre ele.
„Când am venit aici, toată lumea era responsabilă pentru tot. Nu există aşa ceva. Eu vreau să ştiu exact cine răspunde şi de ce. Am luat harta judeţului, am urmărit cursurile de apă. De exemplu, în zona râului Sălăuţa, responsabil e comisarul Ioan Borş (fostul şef al Gărzii de Mediu -n.r), pentru pentru zona de mijloc a Someşului Mare este Graţian Morariu. Fiecare comisar are aşadar o zonă de responsabilitate care cuprinde în medie şase UAT-uri (oraşe sau comune). Acolo face controale, acolo urmăreşte ce se întâmplă după ce a dispus măsuri. Ca urmare, acum ştiu pe cine să iau la întrebări când aflu că în comuna nu ştiu care este o problemă de mediu”, a spus Cristian Niculae.
După ce a făcut lucrul acesta, Cristian Niculae s-a asigurat că toţi comisarii fac muncă de teren. „Vedeţi şi dumneavoastră că, în instituţie sunt doar eu şi secretara. Nu mai stă nimeni pe aici. Toţi sunt dotaţi cu aparate foto ca să însoţească rapoartele de imagini, să ştim exact cum arată locurile pe care ei le-au verificat, ce măsuri au dispus şi cum arată după ce verificăm dacă măsurile noastre au fost puse în aplicare”, a spus comisarul şef.
Cum judeţul Bistriţa-Năsăud nu mai are mari poluatori industriali, cea mai mare problemă o reprezintă deşeurile depozitate pe malurile cursurilor de apă. „Problema este veche şi are diverse explicaţii. Oamenii de la ţară au fost obişnuiţi ani la rândul că vine apa şi duce gunoiul. Ani buni nu au avut unde depozita reziduurile şi le-au dus la râu. E foarte simplu pentru că sunt căi de acces spre cursurile de apă. Acum însă avem sistem de management integrat al deşeurilor, sunt tomberoane, sunt pubele, nu se mai poate să acceptăm ca gunoiul să fie aruncat la marginea râului”, a spus Cristian Niculae.
Garda de Mediu a transmis o adresă tuturor primăriilor din judeţ prin care autorităţile locale sunt avertizate că sunt responsabile de curăţenia de pe raza comunei sau oraşului. În plus, toţi comisarii au primit misiunea să verifice cursurile de apă şi să fotografieze acele zone în care s-au format depozite şi să fixeze termene pentru ca autorităţile locale să facă ordine şi curăţenie.
„Până acum, au fost verificate 30 de unităţi administrativ-teritoriale, adică primării, cărora le-am fixat ca termen rezonabil, spun eu, jumătatea lunii mai pentru a elibera toate cursurile de apă de gunoaie. Nu ştiam că va veni atât de repede primăvara că am fi stabilit un termen mai scurt. Deci au la dispoziţie două luni şi ceva să facă ordine şi curăţenie, începând din zonele de munte până la câmpie. După data respectivă, noi mergem iar în control şi le dăm amenzi între 5000 de lei şi 15.000 de lei cum prevede legea. Să ştiţi că amenzile pentru poluarea mediului sunt foarte mari”, a spus Cristian Niculae.
Comisarul şef a mărturisit că nu şi-a propus să înceapă activitatea în instituţie cu o ploaie de amenzi foarte mari date primăriilor fiindcă tot din banii contribuabilului sunt plătite şi nu în felul acesta se rezolvă, pe fond, problema.
„Cred că domnii primari pot mobiliza comunitatea să facă această curăţenie de primăvară, absolut obligatorie şi apoi să o păstreze. Primarii au posibilitatea să dea sancţiuni. Din păcate, nu o fac fiindcă se tem că lumea nu îi mai votează, dar eu cred că trebuie să se gândească în primul rând la oamenii care îi votează tocmai pentru că sunt gospodari şi fermi. Garda de Mediu are 10 comisari. Nu are cum să stea de pază la fiecare mal de râu. Noi, dacă suntem sesizaţi în legătură cu o problemă de mediu, mergem şi dăm amenzi, dar ce vreau să se înţeleagă foarte bine este că nu putem amenda pe nimeni dacă nu avem probe. Majoritatea oamenilor au telefoane cu camere foto, pot face fotografii, pot filma, să le utilizeze şi să se comporte ca nişte cetăţeni responsabili, să nu treacă indiferenţi pe lângă o persoană necivilizată carea runcă gunoiul pe lângă tomberon sau pe spaţiul verde”, a mai spus comisarul şef.
Chiar zilele trecute, Garda de Mediu a fost sesizată de cetăţeni din Livezile că o maşină a unei firme locale care circulă cu viteză prin sat împrăştie dejecţii pe drum dintr-o vidanjă. Întrucât au fost prezentate probe, începând cu numărul de înmatriculare al maşinii şi ce a lăsat aceasta în urma ei, s-au putut aplica sancţiuni.
„Sunt multe persoane care vin şi ne spun că nu ştiu în ce zonă sunt gunoaie, dar nu ne pot spune cine le-a lăsat, când, nu ne oferă nicio informaţie concretă. În aceste situaţii nu avem ce face. Nu putem căuta un ac într-un car cu fân. În plus, suntem sesizaţi în legătură cu tot felul de lucruri care ţin de administraţia locală. Fiecare primărie are un om responsabil de mediu. Oraşele au Poliţie Locală, au pârghii să aplice Legea Mediului. Nu trebuie decât să se folosească de ele”, a spus Cristian Niculae.
În ce priveşte depozitele neconforme de la marginea râurilor, Cristian Niculae spune că a discutat şi cu organizaţiile pescarilor şi alte ONG-uri de mediu ca să se lucreze concertat. În urma unor întâlniri pe care le-a avut în ultimele zile cu reprezentanţi ai acestor organizaţii, comisarul şef a reuşit să stabilească parteneriate cu iubitorii naturii care să ducă, în curând, la rezultate vizibile.
„În ultimelor două luni, am efectuat 114 controale planificate din care zece tematice. De asemenea, am mai făcut 45 de controale neplanificate – sesizări şi circulare transmise de Comisariatul General. În urma acestor controale planificate şi neplanificate, s-au dispus nouă sancţiuni în cuantum de 63.000 de lei din care şapte amenzi s-au dat pentru încălcarea prevederilor legale privind modul de gestionare a deşeurilor”, a explicat Cristian Niculae.
Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud va continua în această perioadă controalele pentru verificarea stării de salubrizare a localităţilor, a cursurilor de apă şi a căilor de comunicaţii, dar va controla şi operatorii economici care introduc pe piaţă lemn şi produse de lemn din import. Dacă vrem să avem un judeţ mai curat, va trebui să punem cu toţii umărul pentru ca cei necivilizaţi să poată fi sancţionaţi.
Cristiana Sabău
Am fost primit de comisarul sef D-nul CRISTIAN NICOLAE. Mi-a facut o impresie foarte buna. Dupa o discutie consistenta , am aflat ca este si un bun si impatimit pescar. A fost deosebit de atent si chiar mi-a aratat poze minunate de la pescuit. Deci….este unul de-al nostru, cum zic pescarii. Cred ca va face treaba buna, bineinteles cu ajutorul cetatenilor constienti ca o mana de oameni nu pot fi peste tot in acelasi timp. Pescarii, prietenii nostrii, toti oamenii care iubesc apa, natura si frumusetile ei, sa actioneze ca adevarati EUROPENI. Faceti poze, luati atitudine faceti sesizari intemeiate. Numai asa copiind occidentul putem sa aspiram la o viata si un mediu mai curat. Fiti voluntari si alaturati-va ASOCIATIILOR de PESCARI cand se organizeaza actiuni de ECOLOGIZARE.
si au am fost primit de cineva…. e de-al nostru….nu musca…nu latra…..e de plus!!!!
Da, Marius si inca ceva… Ar trebui citite sau recitite cartile lui Ionel Pop ( exemplu: „Un ochi rade, un ochi plange” )! O seara buna, tuturor!
E timpul pentru amenzi si verificari in ceea ce priveste ridicarea gunoiului menajer si selectiv din municipiu si judet. Noua firma de salubrizare cam lasa de dorit astfel ca este binevenita o implicare mai ampla a institutiei dvs. Mult succes!
omul a marturisit ca daca nu va fi lasat sa isi faca treaba va demisiona….inceputul l-a facut deja….e primul comisar care a coborat intre oameni….hai ca se poate…..
Imi doresc o garda de mediu puternica si nemiloasa cu gozerii care ne fac viata murdara. Cand o sa auda gunoiul de om ca vine un comisar de mediu sa se pise pe el de frica ca nu are de unde plati. Evident suna pt. cei certati cu legea si cu bunul simt.
se umple orasul de ….pisu si miroase urat dupa aceea!!!
Nu stiu de ce, dar am un feeling ca vor fi amendate numai primariile PDL-iste… C-asa-i in tenis…
Bulache, prietene: lasa feelingul la dracu si vorbeste Romaneste. Pana la urma e bine ca incepe cu cele pediste ca nu o facut nici eia nimic in afara de plimbat sacosele cu bani. Te asteptam la ecologizare.
Sigur o Sa inceapa cu comuna Cosbuc …