Social

Garduri electrice pentru stânele din Parcul Național Munții Rodnei ca să se apere de animale sălbatice

Ciobanii care au stâne în Parcul Național Munții Rodnei vor primi gratuit garduri electrice cu care să își protejeze turmele de sălbăticiuni, sare tratată pentru animale, iar câinii vor de pază vor fi vaccinați. Administrația Parcului Național a cuprins aceste investiții într-un proiect de implementare a Planului de management pentrua ria protejată.

”Așteptăm să semnăm contractul de finanțare pentru proiect de implementare a Planului de management. Vom implica inclusiv comunitățile locale. Pe lângă monitorizările (de specii – n.r.) pe care le vom face, ciobanii vor primi garduri electrice prin care încercăm să oprim atacul animalelor sălbatice, o să primească sare tratată pentru animalele lor, câinii de pază vor fi vaccinați tot cu bani prevăzuți în proiect, o să se facă și cosiri la unele specii invazive, vom reveni cu precizări mai clare după ce va fi semnat proiectul”, a spus Mihaela Poll, directorul Administrației Parcului Național.

Conform site-ului PNMR, păşunile din aria protejată se întind pe circa 18.000 de hectare și sunt administrate în cea mai mare parte de primării, iar în perioada verii sunt atribuite spre păşunat în baza unui contract de concesiune, ”capilor de stână”.

Anul trecut, animalele sălbatice din tot județul au produs pagube fermelor evaluate la peste 330.000 de lei.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.