Actualitate

Chirii diminuate pentru familiile din blocul afectat de explozie. Guvernul a dat ordonanță de urgență

ACTUALIZARE Măsuri urgente pentru sprijinirea persoanelor afectate în urma exploziei produse în Bistriţa. ”Guvernul vine în sprijinul persoanelor afectate de distrugerea parţială a blocului situat în municipiul Bistrița, str. Arţarilor nr. 20, ca urmare a exploziei produsă în 19 octombrie 2016, punând la dispoziție un număr de zece locuințe situate în blocurile Agenției Naționale pentru Locuințe, cu destinația de locuințe de necesitate”, stabilește o ordonanţă de urgenţă aprobată de Executiv.

”Întrucât la nivelul autorităţilor administrației publice locale nu există un fond locativ care să poată fi pus la dispoziția persoanelor afectate, pentru a veni în sprijinul acestora sub aspectul spațiului locativ, au fost identificate locuințe situate în blocurile construite prin Agenția Naţională pentru Locuințe. În acest sens, Guvernul a decis schimbarea temporară a regimului juridic pentru 10 locuințe ANL, care vor avea pe perioada efectuării reparațiilor, dar nu mai mult de 5 ani, destinația de locuințe de necesitate. Pentru cele 10 apartamente nu sunt încheiate contracte de închiriere în acest moment şi nu se află contracte în derulare. Din constatările efectuate, din cele 21 de apartamente afectate de explozie doar în cazul a 10 familii sunt necesare locuințe în vederea cazării temporare, până la înlăturarea efectelor care făcut inutilizabile locuințele”, este comunicatul Guvernului.

ȘTIREA 2 Consiliul Local Bistrița s-a întrunit într-o nouă ședință de îndată, pentru a modifica hotărârea din 24.10.2016, privind unele măsuri pentru sprijinirea persoanelor afectate de distrugerea parţială a blocului situat pe str. Arţarilor nr. 20, ca urmare a exploziei produse în data de 19.10.2016.

”Am fost la Guvernul României pentru a susține ordonanța de urgență care se va discuta astăzi și pentru a duce toate documentele și clarificările necesare. Discutând cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării, mai exact cu secretarul de stat Mihai Busuioc, am ajuns la concluzia că putem să scădem prețiul chirie pentru cei care vor ocupa locuințele ANL, pentru că se schimbă regimul. Am mers pe varianta transmisă de prefectură, iar noi a trebuit să convocăm Consiliul Local de îndată pentru a adapta hotărârea trecută la noile cerințe. În acest fel, în esență, chirile vor scădea la maxim 90 de lei pe lună, urmând să fie calculate în funcție de veniturile fiecărei familii. Am reușit să obținem o diminuare de la 150-180 de lei undeva sub 90 de lei pe lună. Dacă sunt familii care au venituri mici, chiaria poate să scadă chiar foarte mult. Este vorba de cele zece familii care au solicitat locuință ANL”, a declarat primarul Ovidiu Crețu.

ȘTIREA 1 Garsoniere ANL pentru 10 familii din blocul afectat de explozie. De unde ar putea veni banii de reparații. Ce spune primarul Crețu

Consiliul Local Bistrița s-a întrunit în ședință de îndată ca să ia măsuri pentru sprijinirea persoanelor afectate de distrugerea parţială a blocului situat pe str. Arţarilor nr. 20, ca urmare a exploziei produse în 19 octombrie și în urma căreia tânărul transferat la un spital din Capitală a decedat.

CL a aprobat efectuarea demersurilor necesare pentru stabilirea temporară, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului României, a unui număr de zece locuințe (garsoniere) libere în blocurile vechi ANL, nouă dintre ele în Subcetate și una în blocul de pe str. Zefirului. După OUG a Guvernului, care va veni în ședința de miercuri, contractele de închiere se vor semna începând cu data 1 noiembrie și până la înlăturarea efectelor care au făcut inutilizabile apartamentele din blocul de pe str. Arțarilor, dar nu mai mult de cinci ani. Locatarii vor plăti o chirie minimă.

Cele 21 de familii ale căror apartamente au fost afectate de explozie (o locuință la Scara A și 20 la Scara B) au fost invitate la Primăria Bistrița pentru a comunica dacă au sau nu nevoie de locuință până la refacerea imobilului. Doar zece familii au transmis că au nevoie.

”Pentru a putea rezolva problema oamenilor care au locuit în blocul unde s-a produs explozia, trebuie să găsim o alternativă de locuire pentru ei. Singura posibilitate pe care municipiul o poate oferi sunt blocurile ANL, unde avem locuințe libere. Dar pentru a le ocupa este nevoie de o OUG care să modifice Legea 152. Am discuta la Guvern cu vicepremierul Vasile Dâncu și împreună cu domnul prefect am început demersurile. Este necesară o hotărâre de Consiliu Local, care tocmai a fost aprobată, și o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care să fundamenteze OUG. Miercuri va fi introdusă în ședința de Guvern și sperăm că va fi și aprobată. Am discutat cu locatarii, dacă vor sau nu vor locuință, pentru că după ce apare OUG nu mai putem face nimic, fiecare să spună clar da sau ba. Sunt zece familii care vor, ceilalți au spu că nu vor. Categoric vor plăti o chirie, nu se poate decât așa. Dacă vom găsi vrei portiță legală, din punctul nostru de vedere n-ar trebuie să plătească chirie, dar la ora actuală nu există o variantă legală prin care să îi putem caza acolo fără chirie”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

El a adăugat că suma necesară pentru repararea blocului nu poate fi stabilită până nu se va termina expertiza: ”Nu știm ce lucrări se vor face acolo, pe baza expertizei se va face un prioiect, vom avea și suma și vom găsi soluții. Eu cred că în vreo două săptămâni vom avea expertiza. În lipsa proiectului care spună grosimea pereților, a fierului beton, calitatea betoanelor, densitatea plaselor și toate celelalte, trebuie să le descopere expertul. Asta presupune o altfel de muncă. Nu este sigur că banii vor veni de la municipiu, există varianta Guvern pentru că are în rezervă sume special pentru astfel de cazuri. Avem bani în fondul de rezervă și dacă este cazul putem să dăm, dar la legalitate este o problemă, nu avem temeiul legal să alocăm bani pentru astfel de situații și atunci trebuie să vedem cu Guvernul cum facem să finanțăm lucrările de acolo. Locuințele de la etajele 3 și 4 au fost eliberate complet, cele de la 2 parțial, cele de la parter și 1 nu. După cum arată, cei de la parter și etajul 1 se pot muta înapoi”.

O persoană a fost grav rănită şi a ajuns la un spital din București, alte opt au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență după ce în  noaptea de 19 octombrie într-un apartament al unui bloc de pe strada Arţarilor din Bistrița a avut loc o explozie. 40 de apartamente din blocul respectiv au fost afectate de deflagraţie şi alte 25 dintr-un bloc vecin. Locatarii, aproximativ 100, au fost evacuați. Cei care au dorit (patru persoane) s-au putut caza în adăpostul pus la dispoziție de municipalitate, majoritatea a ales să meargă la rude sau prieteni.

Tânărul de 24 de ani din apartamentul căruia a pornit explozia și care a avut arsuri de peste 70% din suprafața corpului, fiind transferat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, a decedat.

În urma solicitării CJSU, la fața locului a participat un expert tehnic independent pentru efectuarea inspecției tehnice a imobilului afectat în urma exploziei, acesta întocmind o Notă de constatare tehnică în urma căreia s-au stabilit următoarele: 64 de persoane cu domiciliul în scara A a imobilului afectat de explozie au acces la apartamente (19 apartamente), făcând excepție locatarii apartamentului 13, alăturat celui în care s-a produs explozia (perete comun). Pentru 56 de persoane cu domiciliul în scara B (20 apartamente) și trei persoane locatare ale apartamentului 13 din scara A accesul este interzis sau restricționat.

Direcția de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița, societățile de furnizare a energie electrică, apă, gaze și firme specializate de construcții au acționat pentru îndepărtarea bucăților de elemente degradate (bucăți de beton dislocate, tâmplărie, mobilier), fiind restabilită racordarea la energie electrică, apă și gaz a celor 19 apartamente din scara A (excepție apartamentul 13, alăturat celui în care s-a produs explozia), locatarii putânu-se întoarce la locuinţe.

Etichete

7 comentarii

  • Cei la care li s-au deteliorat apartamentele la Viisoara anul trecut in urma incendiului provocat de acei copii si au locuit in apartamente ANL au platit si ei chirie?

    • Ei nu au platit chirie fiindcă sunt în regim de locuința socială, mai mult , au stat câteva luni , au cumulat cheltuieli la asociatie de peste 1600 lei si au plecat inapoi in locuinta proaspăt renovată ” la cheie „. Cine o sa plătească? Oare fraierii cu serviciu si chirii peste 300 ? ( lei nu spartani ).

  • Bani de reparați pot veni de la firma chemată cu două ore înainte de explozie să verifice instalațiile de gaz și iau liniștit pe locatari că nu este nici un pericol. Dacă apartamentele erau asigurate, asiguratorul s-ar fi îndreptat tot spre această firmă.

    • Profesionalismul, dragă moșule nu are de-a face cu birocrația. Imaginează-ți cum noaptea conduci și în mijlocul drumului vezi un copil mic, oprești, te asiguri că poți trece fără să-l rănești și pleci mai departe lăsându-l în mijlocul drumului. Eu nu am dreptate, dar gaz era în scara blocului, dumneata ai dreptate, dar eu nu vreau să te am vecin moșule.

  • Va rog sa nu va platiti utilitatile, am auzit ca primarul are deja bilet pentru a merge si la guvernul european pentru a le reduce. (oare inainte de a plati vinovatul nu s-a gasit nimic asupra lui pentru a fi executat… un transplant ceva?)

    • Acest primar era mai bine daca mergea anul trecut la guvern pentru cei 70.000 locuitori ai orasului sa sustina reducerea impozitelor si CULMEA …MERGFE LA GUVERN PENTRU 80X10X12 LUNI=9600 LEI …cat cusca de veverite!!!!!
      deci ..somnul primar a mers la guvern pentru cusca de veverite!!!!!
      bravo lui!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.