Într-o conferinţă de presă, organizată la Sinagoga Bistriţa, Gavril Ţărmure a explicat că a luat decizia să se retragă din funcţia de preşedinte al Fundaţiei Culturale Societatea de Concerte Bistriţa ca să nu intre în conflict de interese sau în incompatibilitate, având în vedere că este, în prezent, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
„Nu ştiu dacă era necesar să mă retrag, dar am făcut acest lucru după 17 ani fiindcă am auzit multă lume preocupată că aş fi în conflict de interese sau într-o stare de incompatibilitate. Ca urmare, am decis să fiu un simplu voluntar în fundaţie, iar conducerea să o predau Antigonei Rogozea, o veche colaboratoare a noastră, cu un CV impresionat, dar şi altor tineri care se vor ocupa de activitatea începută de noi pe diverse departamente”, a spus Gavril Ţărmure.
El a reamintit că Fundaţia Culturală Societatea de Concerte a fost înfiinţată în urmă cu 17 ani de peste o sută de iubitori de cultură din Bistriţa care au dorit ca oraşul să aibă parte de o stagiune muzicală permanentă. În ultimii ani, fundaţia a reuşit chiar să organizeze 50 de concerte într-un singur an atât cu sprijinul sponsorilor, cât şi al Consiliului Judeţean şi al Consiliului Local Bistriţa. În 1999, Societatea de Concerte a înfiinţat „Noua Orchestră Transilvană” , cei peste 50 de instrumentişti participând inclusiv la două turnee în străinătate, din care unul în Japonia. Din anul 2000, fundaţia organizează şi tabere de pictură, fotografie, dramaturgie şi literatură, fiind preocupată şi de conservarea patrimoniului, iar în ultimii ani a devenit tot mai preocupată şi de organizarea unei stagiuni teatrale. De altfel, anul acesta, fundaţia şi-a propus chiar organizarea a două spectacole de teatru lunar.
Editura Charmides este un alt proiect de succes al Fundaţiei Societatea de Concerte. Ea a fost înfiinţată mai mult pentru prietenii lui Gavril Ţărmure care nu aveau unde să-şi publice cărţile, dar premiile obţinute în timp din partea celor mai autorizate voci în domeniu, cum ar fi Uniunea Scriitorilor din România şi Uniunea Compozitorilor din România, au făcut ca ea să fie foarte căutată aşa încât acum selectează cu atenţie cererile din partea scriitorilor.
Gavril Ţărmure a amintit şi de unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-a derulat Societatea de Concerte, cel de punere în valoare a Sinagogii, astăzi cel mai frecventat spaţiu cultural din Bistriţa. Cu bani europeni, cu sume donate de un evreu din SUA şi cu aportul bugetului local, clădirea a fost reabilitată, acum fiind necesară doar amenajarea unei anexe cu toalete şi cabine de schimb pentru artişti. Cum de toate acestea trebuie să se ocupe cineva, Gavril Ţărmure a prezentat, duminică, tinerii cărora le predă ştafeta.
Astfel, preşedinte a fost numită Antigona Rogozea, absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, deţinătoare a trei diplome de studii aprofundate în management cultural şi intercultural, colaboratoare a Muzeului Naţional de Artă, responsabil de proiecte culturale al Ambasadei SUA, ulterior angajată a Institutului Cultural Român la New York, iniţiator şi organizator al primei ediţiia „Nopţii albe a galeriilor”. Specialistă în accesat bani prin Programul Cultura 2000, Antigona Rogozea a fost cea care a pus umărul la accesarea banilor europeni pentru două proiecte ale Fundaţiei Culturale Societatea de Concerte „La ospăţul capodoperei. Hamlet intolerabil” şi „Mărturii. Academia transilvană liberă de arte” ,derulate cu succes de organizaţie. De altfel, prin ultimul proiect s-au accesat bani europeni pentru reabilitarea Sinagogii, o clădire construită la 1856 şi care acum arată ca o bijuterie. E vorbitoare de engleză, franceză, spaniolă şi „un priceput manager cultural”, cum a numit-o Gavril Ţărmure. El a profitat de întoarcerea în ţară a Antigonei Rogozea, care a devenit între timp şi mamă, ca să-i propună să ducă mai departe proiectele fundaţiei.
La rândul lui, scriitorul Marin Mălaicu Hondrari a fost numit directorul Editurii Charmides, în mâinile lui fiind de acum decizii importante legate de viitoarele apariţii editoriale. Noul director a spus, de altfel, că activitatea la editură e în toi, luna aceasta urmând să apară titluri noi, cum ar fi cărţi ale Adelei Marinescu, Vasile Leah sau Ioan Milea.
De activitatea muzicală se vor ocupa Cristina Istrate, profesor la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, ajutată de profesorul Ioan Curtuiuş de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa, „doi oameni oficial antrenaţi”, cum i-a numit Gavril Ţărmure.
Compartimentul de arte vizuale va fi coordonat de Radu Hangan, profesor al Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistriţa, ajutat de Cristi Târnovan, de Vasile Duda şi de Alexandru Uiuiu, iar de secţiunea teatru se vor ocupa Camelia Toma, Camelia Rus şi Alexandru Uiuiu. De problemele administrative se va ocupa Traian Man, pe care Gavril Ţărmure l-a numit „cel mai înfocat meloman”.
Aşadar, cu noua şi tânăra echipă în frunte, Fundaţia Culturală Societatea de Concerte Bistriţa va continua toate proiectele începute de Gavril Ţărmure, elementul de noutate ala cestui an fiind orientarea spre tineri care vor fi cooptaţi în cât mai multe programe. Sursele de finanţare vor rămâne aceleaşi: sponsori, buget local şi programe de finanţare naţionale şi europene, a anunţat noul preşedinte, Antigona Rogozea. De peste drum, din biroul său de director, Gavril Ţărmure a anunţat că va fi „un paznic” bun care va avea grijă ca publicul să aibă parte de aceeaşi ofertă culturală diversificată ca şi până acum.
Cristiana Sabău
De ce sunt atat de tristi oamenii din imagini?
Se vor continua proiectele, e bine!
Unghiile verzi ale Antogonei sunt imposibil de trecut cu vederea.
Antigonei, scuze.
Oare vor merge bani publici catre respectiva asociatie si dinspre CJC, cum au mers si dinspre Primaria Bistrita, cand dl. Tarmure era viceprimar si consilier local?
Dvs., in calitate de comentator, ar trebui sa va deconspirati identitatea, intrand in polemica atat cu dl Stere, cat si pe site-ul acesta, al Cristianei care scrie semnand cu numele real.
Si mai ales ca va legati de o persona publica a acestui judet, si nu numai, ar trebui sa va asumati in totalitate comentariile. Sau daca nu, mai bine no comment.
Parerea mea, moncher!
P.S. Nu o sa intru in continuare in polemica cu Dvs. De aceea nu am semnat cu numele real. Si nici cu ceilalti. Era doar o parere personala. Cele bune, tuturor.
Ah, inca ceva, nu tin partea nimanui, desi ii cunosc pe toti amintiti personal, mai putin pe Dvs.
Eram ABSOLUT convins ca nuare cum sa treaca mai mult de 2 3 ore pana cand apare primul atotstiutor sa intrebe ceva despre bani publici.. orasul asta este mult prea „mic” pentru a merita cultura. Acum ce sa mai zic, avemin fruntea centrului pentru cultura un om cu CLARA expertiza in domeniul asta si , tinandcont de tipologia bistriteanului comentator de online, e NORMAL sa-l muste cineva de posterior. Caasa e romanul, daca cineva face ceva, de ce face, daca nu face nimic, de ce nu face. Sfatul meu, domnule myself ( am seseizat si literele mici cu care va scriati numele si ideea de egoism pe care o denota), e sa taceti putin, doar atat cat sa va dati seama ca acesr domn Tarmure a facut PANA ACUM probabil mai multe decat ati putea face dumneavostra in toata viata.
Valoarea faptelor fiecarei persoane poate fi apreciata corect doar de catre Dumnezeu. Restul e „vanare de vant”.
Daca doriti, puteti sa-i faceti domnului in cauza si statuie, eventual sa si cotizati pentru acoperirea costurilor (pentru a va dovedi generos).
La fel de divin ar trebui sa fie si dreptul de a arunca cu pietre in realizarile altora….dar natura umana ne face sa fim foarte critici cu ceilalti, si mai putin critic cu propria noastra valoare. dar, la fel ca multe alte lucruri, probabil ceea ce face Domnul Tarmre de cativa ani buni nu se incadreaza in raza Dumneavostra de interes. Poate cultura nu este pentru toata lumea. Si, in plus, mie cel putin mi se pare PERFECT normal ca genul aceste de activitati culturale sa fie sustinute de la buget. Mai normal decat banii dati FC Gloria spre exemplu. La fel de normal ca banii dati unui profesor, banii dati pentru cultura se intorc, in societate, cu plus valoare adaugata.
S-ar putea sa nu fiti targetul acestui gen de activitati.
Cum spuneam, ridicati-i si statuie domnului in cauza, daca asta e optiunea dvs. Eu am alta opinie, si mi-o mentin.
Intrebare : a activat doamna Antigona la ICR New York in perioada cand manager sef al institutiei a fost Horia Roman Patapievici?
Daca da, atunci e un act major de curaj, stiindu-se ca acolo, la New York, au fost neste lucruri, neste treburi infierate de culturalnicii de moda protocronista. Dau un search pe goagal, poate aflu ceva…
De pe Goagal deduc ca da, doamna Antigona a activat in ICR-ul condus de H.R. Patapievici. Lucru promitator pentru ceea ce s-ar putea intampla d.p.d.v. cultural pe viitor in Bistrita.
Atentie totusi la fanii caloriferului…:)
Toata consideratia pentru prestatia Fundaţiei Culturale Societatea de Concerte Bistriţa insa mi se pare surprinzatoare afirmatia” Nu ştiu dacă era necesar să mă retrag…” din partea unui om de cultura, politician si director institutie finantata de CJ etc. Mai este mult pana sa avem o lege pentru toti si intai pentru alesi.
Pacat, dar trebuie sa optezi: fie demnitar, fie doar om de cultura.
Mi se pare corecta legea.
Sper ca proiectele editurii sa nu aibe de suferit.
Din Constanta, numai de bine!
*La Bistrița e foarte frumos. Aveți și munte, aveți și Tărmure!*
Matei Ioachimescu, acum o săptămână, în deschiderea concertului său la Sinagogă.