Gavril Țărmure a spus că la Bistrița pot fi înființate, în orice moment, o orchestră de cameră și un teatru de proiecte, acestea două putând funcționa cu mult mai puțini bani decât consumă, în prezent, Centrul Cultural Municipal și Centrul Județean pentru Cultură.
În calitate de președinte al Fundației Culturale Societatea de Concerte Bistrița, Gavril Țărmure, a spus că atât orchestra, cât și teatrul de proiecte pot fi înființate în condiții de criză cu circa 10% din fondurile consumate în prezent de cele două instituții.
„Dacă eu personal aș avea la îndemână 10% din cât au în buget cele două instituții oficiale de spectacole, Centrul Cultural Municipal și Centrul Județean pentru Cultură, aș putea să înființez și orchestră de cameră și teatru de proiecte în oraș. Cu o bună gestionare a unor fonduri, cu o pricepere potrivită pentru astfel de activități pot fi făcute performanțe mult mai importante decât ce se întâmplă acum. Oamenii aceștia care conduc instituții oficiale dovedesc că dânșii sunt prestatorii unui postfolclorism de sorginte Cântarea României tip Nicolae Ceaușeascu, ori un oraș se justifică prin tipul de cultură pe care îl consumă. Cel pe care orașul trebuie să-l consume e unul profesionist și pe acest segment cred că trebuie să insistăm”, a spus Țărmure.
El nu a ezitat să-i critice pe cei care astăzi conduc cele două instituții.
„Observați oamenii puși în funcții de conducere în instituții culturale. Pur și simplu nu le pasă de nimic. La Centrul Județean pentru Cultură este pusă o persoană care are tot atâta legătură cu administrația culturală câtă am eu cu construcția de nave interstelare. Nu se poate să aștepți performanțe în momentul în care nu este niciun profesionist în conducerea unei instituții”, a declarat Gavril Țărmure.
Consilierul local PNL a mai adăugat că această practică este extinsă și experimentată la nivelul tuturor instituțiilor.
„PNL, în timpul guvernării sale, a lăsat oamenii competenți la locul lor și nu a avut furia absolut nebună de a schimba tot din toate instituțiile dacă nu era persoana de culoare liberală cum fac cei de acum. Lucrurile au mers relativ bine și, de acest lucru poți să-ți dai seama ulterior când poți să faci comparații. Atunci am avut creștere economică, s-au mărit pensiile, salariile pe care suntem tentați să le uităm și să ne referim strict la ce se întâmplă. De aceea, e absolut necesară schimbarea acestei guvernări. Și dacă vorbești fără patimă și faci o analiză la rece constați că nu se mai poate. Unde să se ajungă? Să se falimenteze toată țara? Să se predea cuiva țara asta?”, s-a întrebat, retoric, Gavril Țărmure.
Adaugă comentariu