În primul rând, nu pot fi de acord cu iniţiativa parlamentarilor puterii de a mări salariile preşedinţilor de Consilii Judeţene şi a primarilor. În condiţiile în care aceşti oameni investesc mii, zeci de mii sau, uneori, sute de mii de euro într-o campanie electorală, bunul simţ îmi spune că interesul acestor oameni nu orbitează în jurul a câteva zeci de milioane de lei vechi pe care îi câştigă ca şi salariu. Personal, mi se pare pură ipocrizie să plângi de milă unor primari că nu se descurcă financiar. De ce trebuie trataţi discriminant? A fost alegerea lor! Dac ei cred că nu se descurcă cu câstigurile transparente şi legale din meseria de primar, să nu mai candideze şi să se angajeze ȋn mediul privat. Sunt convins că o persoană care poate conduce şi administra interesele unei comunităţi de cel puţin o mie de oameni se descurcă la fel de bine şi în mediul privat. Ȋncercând să dau un exemplu din „propria ogradă” a doamnei Pană, mărturisesc că nu l-am auzit niciodată pe actualul primar al Bistriţei, domnul Ovidiu Creţu, să se plângă de salariul său de primar, deşi a venit în administraţie de pe o funcţie de conducere într-o întreprindere importantă din oraşului nostru, unde, cel puţin în mod oficial, câştiga de câteva ori mai mult decât acum!
Doamna Pană declară în continuare că „în sănătate puşcă sistemul, nu avem suficienţi medici şi asistenţi”. Cu constatarea dânsei pot să fiu de acord, însă nu cu soluţia propusǎ de cǎtre USL în această problemă. Fiind un om de dreapta, consider că soluţiile problemelor administraţiei nu constau în eterna „peticire” prin bani de la buget, ci prin crearea unor sisteme alternative, mult mai eficiente, în mediul privat. Cu alte cuvinte, susţin ideea unui stat minimal, în care toate serviciile care pot fi asigurate de mediul privat să fie îndeplinite de acesta şi nu birocratizate de stat. În acest sens, aş reaminti doamnei ministru că partidul dânsei a fost principalul oponent al adoptării legii sănătăţii, o lege modernă şi europeană care ar fi permis unui sistem de sănătate mixt eficient să păstreze medicii români în ţară prin asigurarea unor condiţii mai bune pentru aceştia decât cele existente acum în mediul de stat.
Observ în continuare că atât domnul premier Ponta, cât şi local doamna Pană, insistă pe supraimpozitarea salariilor din administraţie de peste o mie de euro ca o soluţie pentru suplimentarea salariilor mici. Un studiu al unei importante reviste economice din ţară arată că numărul angajaţilor cu salarii foarte mari este mult prea mic pentru a avea un efect notabil. Se preconizează cǎ s-ar putea colecta în acest fel maxim cinci milioane de euro. Împărţind această sumǎ la cei peste un milion de angajaţi bugetari, ar rezulta o creştere medie a salariului cu încǎ cinci euro, nicidecum suficienţi pentru bunul trai al acestora. Supoziţia mea personală pe această temă este că această taxă socialistă de tip „Robin Hood” este menită a deschide calea mediatic impozitului progresiv, care va readuce România în negura tranziţiei tipice anilor nouăzeci şi va încuraja evaziunea fiscală.
Laitmotivul declaraţiilor doamnei Pană este femeia de serviciu din mediul bugetar. Deşi sunt de acord că situaţia acestei categorii sociale este dificilă, aş dori să-i amintesc doamnei ministru că dialogul social trebuie purtat în primul rând cu mediul privat, pentru că acesta reprezintă motorul economiei în statul nostru. Iar mediul privat cuprinde de cel puţin patru ori mai mulţi cetăţeni decât cei din aparatul bugetar. Din păcate, atât din declaraţiile doamnei Pană, cât şi ale celorlalţi miniştri USL, cât mai ales din faptele acestora deduc că ACTUALA GUVERNARE NU ARE CA SCOP CREŞTEREA BUNĂSTĂRII OAMENILOR DIN MEDIUL PRIVAT! Edificatoare în acest sens este afirmaţia “În mediul privat nu interesează pe nimeni cât câştigi”. Dacă pentru mediul privat nu există grijă din partea statului, de ce ar exista pentru mediul bugetar? Probabil că printre cele patru milioane de voturi primite de USL în decembrie au fost şi cele ale alegătorilor din mediul privat. Interesele acestor oameni nu trebuie apărate? Din pǎcate, în ultimii ani toate partidele mari din România au căzut în patima populismului, clasa mijlocie şi oamenii de afaceri nemaifiind reprezentaţi politic, deşi în orice ţară civilizată şi dezvoltată aceste două categorii sociale sunt încurajate şi dezvoltate!
Voi încheia cu o provocare pentru doamna ministru Pană! Dânsa afirmă că în actuala guvernare mediul privat se poate dezvolta. Noi, parte a acestui mediu, observăm ostilitate faţă de iniţiativa privată şi investitori, arierate în creştere, tot mai multe firme în faliment, reducerea investiţiilor în infrastructură, birocraţie, taxe şi corupţie în creştere. Constatând aceste lucruri, eu, ca mic întreprinzător, nu văd cum s-ar putea creşte nivelul de trai şi salariul mediu în condiţiile în care contribuabilii nu sunt încurajaţi în nici un fel de actuala guvernare să crească şi să evolueze economic. Poate ne prezintă doamna ministru al dialogului social un mecanism economic în care poţi să creşti cheltuielile cu salarii în condiţiile în care încasările de la contribuabilii privaţi sunt în scădere. Eu, ca liberal autentic, cred că este imposibil! Şi totuşi, pentru a nu încheia într-o notă negativă, voi prezenta concluzia unui politician liberal francez, care spunea cu umor că socialiştii îi iubesc atât de mult pe săraci încât fac tot posibilul ca aceştia să devină tot mai mulţi!
Gavrilă Urs, preşedinte Forţa Civică Bistriţa-Năsăud
fix pix mah
Domnu Gavrila, in mare nu ziceti rau. Da lasati sanatatea, ca nu e sectoru unde dvs. aveti maxima expertiza.:)
cat il mai suporta pamantul pe fiintu asta!
duca-se la oile lui!
Un ” liberal autentic” nu poate solicita intervenţia Statului în mediul privat. Ce este deosebit de grav la noi, este că instituţiile Statului au devenit de inretes privat de distinţi noştri aleşi.