Toamna guvernării Ponta
Ai grijǎ ce îţi doreşti, s-ar putea să ţi se întâmple! Acest clişeu se potriveşte de minune situaţiei ȋn care se aflǎ prim-ministrul Ponta acum. Mirajul guvernǎrii era atat de atractiv ȋn anul 2012, ȋncȃt, pentru a ajunge la Palatul Victoria, actualii guvernanţi au promis tot ce vroiau sǎ audǎ alegatorii.
Vǎzȃnd cǎ se apropie scadenţa acelor promisiuni, PSD va face tot ce-i stǎ ȋn putinţă pentru a-şi pǎstra mǎcar voturile sale cele mai fidele: asistaţii social, categoriile defavorizate, bugetarii, iar, parţial, pensionarii şi cei din mediul rural. Pentru PSD a fost mereu un privilegil de a avea aceste clase sociale ca votanţi, pentru cǎ acestea sunt categoriile ȋntreţinute de stat sau care rǎspund cel mai bine la iluzia cǎ statul le ȋntreţine.
Spre deosebire de PDL care, deşi a avut multiple greşeli ȋn guvernare, a ȋncercat totuşi o abordare mai echitabilǎ printr-o austeritate aplicatǎ tuturor, PSD are o atitudine diferitǎ. Ştiind cǎ electoratul sǎu răspunde mai bine unei abordǎri populiste, actualii guvernanţi aplicǎ o strategie duplicitarǎ. Pe de-o parte ȋncearcǎ sǎ-şi mulţumeascǎ cu bani electoratul fidel, ȋn general dependent de fondurile de stat. De cealaltǎ parte ȋncearcǎ mediatic sǎ ȋntreţinǎ impresia generalǎ cǎ economia se mişcǎ, doar cǎ existǎ probleme financiare izolate, ȋn unele companii, firme sau sectoare de activitate restrȃnse.
Din pǎcate pentru guvern şi pentru ţarǎ, presiunea vine tot din douǎ pǎrţi. Dacǎ strategia mediaticǎ de ȋntreţinere a unei iluzii “de mai bine” şi prosperitate faţă de perioada guvernării PDL a ţinut un an bun, iatǎ cǎ de cȃteva luni balonul s-a dezumflat şi guvernarea nu-şi mai poate ascunde adevǎrata faţă de impertinenţă şi corupţie – mǎrturie stǎ scǎderea lentǎ dar continuǎ ȋn sondajele de opinie. Cealaltǎ problemǎ este şi mai complexǎ, şi mai gravǎ, şi mai dificil de rezolvat cu o atitudine socialistǎ. Iatǎ de ce spun asta:
Am studiat comunicatele de presǎ din ultimele luni ale prim-ministrului. Am citit nenumǎrate referinţe la pensii, salariu minim pe economie, asistenţǎ socialǎ, subvenţii de toate felurile. Nu am gǎsit nicăieri referinţe la mǎsuri menite sǎ sprijine mediul de afaceri, crearea de noi locuri de muncǎ, integrare socialǎ şi profesionalǎ, ȋncurajarea înfiinţǎrii de ȋntreprinderi mici şi mijlocii sau debirocratizare pentru a incuraja supravieţuirea celor existente. Concluzia este una singurǎ şi foarte gravǎ: avem un guvern preocupat doar de cheltuirea bugetului, nicidecum interesat de factorii care contribuie la buget – contribuabilii, agenţii economici şi atragerea de capital strǎin.
Aceasta este practic diferenţa majorǎ ȋntre ceea ce face guvernul şi ce ar trebui sǎ facǎ. Adicǎ nu doar sǎ guverneze – sǎ ajungǎ la putere şi sǎ utilizeze status quo-ul fiscal pentru a ȋncasa şi distribui banii contribuabililor. Ci sǎ administreze efectiv ţara, având ca ţel dezvoltarea ei pe termen mediu şi lung şi sprijinirea mediului privat, cel care ȋntreţine statul şi toate cheltuielile sale. Iar o guvernare care nu este capabilǎ sǎ administreze nu are viitor.
PS1: Un bun administrator nu ar numi niciodatǎ pe o pozitie cheie a societaţii sale o persoanǎ fǎrǎ pregătirea necesarǎ, decȃt dacǎ nu ţine la performanţǎ. Fac aici analogie cu ultima ispravǎ a guvernanţilor, de a numi şef al direcţiei antifraudǎ dintr-un minister important o cȃntareaţǎ de muzicǎ popularǎ. Reacţia celor implicaţi la criticile presei e şi mai interesantǎ. Ȋn loc sǎ justifice pertinent numirea ei (poate chiar se pricepe, nu e exclus!), ministrul Dragnea spune cǎ a ales-o pentru talentul şi vocea ei (!), iar conducerea localǎ a PSD-ului are o abordare foarte responsabilǎ, aruncȃnd vina ȋn curtea PNL-ului.
PS2: Cǎ tot veni vorba, nu am menţionat nicǎieri ȋn acest articol PNL-ul ca parte a guvernului. Pur şi simplu nu consider cǎ PNL-ul are vreo influenţă ȋn actuala politicǎ guvernamentalǎ, ȋn condiţiile ȋn care mai toate mǎsurile fiscale şi economice sunt clar socialiste. Ȋn loc sǎ caute soluţii liberale, de dezvoltare durabilǎ şi echitabilǎ, ministerele economiei şi finanţelor, ambele aparţinȃnd PNL-ului, au girat introducerea a peste 30 de taxe si impozite noi. Mǎsura este profund socialistǎ, afectȃnd tocmai electoratul de dreapta care se presupune ca ar fi protejat şi reprezentat de PNL. Concluzia este cǎ partidul lui Antonescu a devenit un apendice al PSD-ului, ţintuit acolo de interese de grup şi de camarila politicǎ cu rǎdǎcini comune ȋn FSN.
Gavrilǎ Urs, preşedinte Forţa Civicǎ BN
Bah Gavrila, stii cum e cu numirea unei canterete de muzica populara intr-o functie importanta intr-un minister? Mult mai putin flagrant decat numirea ta intr-o functie importanta intr-un partid politic, fie el chiar si liliputan. In rest, du-te si ocupa-te tu de blocurile construite ilegal, lasa pe altii sa isi dea cu parerea!
Domnule Gavrilǎ Urs, frumoase cuvinte! Titlul e cel mai bun! Nu credeam că pot fi puse aşa cuvinte împreună! Sunteţi deştept! Eu sunt un mare admirator al dumitale, toată zua aştept să mai scrieţi ceva! Mie-mi place berea la PET de 2L şi seminţele prăjite (evident cu sare), uneori mai joc câte o şeptică sau un filcăi. Când văd ce crumos scrieţi mă cutremur tot. Simţesc că sînteţi idealul meu. Mie nu-mi place să citesc dar ce scrieţi dumeavoastră citesc cu mare atenţie! Sunteţi cult! Aşa cum trebe să fie un şef de partid! Eu vă votez! Sigur!
si eu!
FORTA E CU NOI!
Cat o sa mai comenteze prostanacu asta…
Asta nici macar nu stie sa bage in marsarier decopatabila si vb de sapun in casa spanzuratului
bravo domnule URS
FORTA CIVICA!
Cea mai tare formatiune politica!
În afară de chelia tip Lenin, ce-l mai recomandă pe acest domn pentru politică? Nimic. Remarcăm lipsa țăcăliei leniniste. O fi din cauză că domnul este imberb?
la multi ani GAVRILA de ziua de azi….doamne ajuta cu MRU in frunte…
Ia uite ce simplu era. Cateva comunicate in care nu s-au regasit referiri la sistemul privat si e gata: Guvernul Ponta e rau. Dar ce-au facut portocalii pentru mediul de afaceri? Dar ce va face Forta Civica pentru mediul de afaceri? Ar trebui sa stiti foarte bine ca daca dai in stanga sau dai in dreapta, bugetul tot se va dezechilibra.