Politică

Gavrilă Urs: Nu doresc ”vanghelizarea” Bistriţei!

”Pe lângǎ indiscutabilul simţ patriotic al autoritǎţilor publice, am observat, de ziua Romȃniei, cum actualii conducători au transformat centrul oraşului ȋntr-unul nedemn de istoria sa onorabilǎ. Am vǎzut, cu multă tristeţe şi dezamǎgire, cum respectabili şi decenţi locuitori ai Bistriţei se ȋmbulzeau pentru o porţie de mȃncare mai ceva ca cei de acum o sǎptǎmȃnǎ, la Black Friday!”.

Vinovatǎ de senzaţia pregnantǎ de sǎrǎcie şi indecenţǎ mi se pare atitudinea politicǎ care a dat nastere acestei stǎri de fapt. Domnul Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, semneazǎ peste 6.000 de invitaţii, pe care le distribuie apoi cǎtre ȋntreprinderile şi structurile sindicale locale. Trecȃnd peste impresia de prost gust şi laşitate, datoritǎ stilului evaziv al acestei “invitaţii” – o invitaţie contine un loc, un program de desfǎşurare şi detalii – douǎ ȋntrebǎri se impun. 1. De cȃnd o invitaţie la un eveniment public naţional devine bon de masǎ oferit discreţionar de cǎtre administraţie şi,â 2. Cine suportǎ costul ospǎţului, ȋn condiţiile ȋn care s-au distribuit peste 6000 de astfel de invitaţii, iar contravaloarea unui astfel de bon de masǎ este de 10 lei. Dacǎ instituţia Consiliului Judeţean a dezminţit iniţial cǎ ar fi organizat aşa ceva, din ce fonduri se vor achita cele peste 600 de milioane de lei vechi, cȃt ar costa ospǎţul?

Deşi nu sunt de acord cu un astfel de eveniment tipic socialist, vǎ prezint douǎ sugestii pentru ca, pe viitor, sǎ existe o minimǎ legitimitate ȋn acest sens: asigurarea unui proces transparent de distribuire a “bonurilor de masǎ”, nu discreţionar, pe sub mȃnǎ, celor care “conteazǎ electoral”  şi echivalarea acestor bonuri ȋn meniuri ale zilei ȋn mai multe locaţii din oraş. Ȋn acest fel, oamenii pot beneficia de o masǎ ȋn condiţii decente, onorabile, chiar plǎcute şi ar sprijini ȋn mod direct şi localurile din oraş care oferǎ un meniu al zilei la un preţ apropiat de 10 lei.

Ca sǎ nu mǎ fac ȋnţeles greşit, da, am vazut mulţi oameni disperaţi, care aveau nevoie de acea masǎ caldǎ gratuitǎ. Dar pentru asta existǎ fonduri şi cantine sociale. Ȋnsǎ nu pot fi de acord cu transformarea centrului oraşului ȋntr-o imensǎ cantinǎ socialǎ, tocmai ȋn ziua ȋn care ne manifestǎm cel mai puternic mȃndria naţionalǎ! Astfel înţeleg domnul preşedinte Radu Moldovan şi PSD-ul local sǎ sǎrbǎtoreascǎ ziua de 1 Decembrie ȋntr-un oraş reprezentativ şi mândru al Transilvaniei – aratȃnd public sǎrǎcia care domneşte ȋn ţara guvernatǎ tot de dȃnşii? Am vǎzut astfel de manifestǎri an de an ȋn sectorul 5 al Capitalei şi nu am fost mȃndru de conaţionalii mei de acolo!

Ca atitudine electoralǎ, probabil cǎ va fi de succes – mulţi dintre cei care au primit cȃte o porţie de fasole vor asigura viitoarele voturi ale PSD-ului şi ale domnului Radu Moldovan. Ȋnsǎ o Romȃnie care sǎ se ȋmbulzeascǎ pentru o porţie de mȃncare nu este ceea ce ȋmi doresc pentru mine, conaţionalii mei şi pentru copiii mei. Dar, mai ales pentru cǎ sunt mȃndru de oraşul meu drag, nu doresc “vanghelizarea” Bistriţei!

Gavrilă Urs, preşedinte Forţa Civicǎ Bistriţa-Nǎsǎud

5 comentarii

  • Du-te si te culca „omule span”, nu s-a inbulzit nimeni, s-a stat civilizat la rand, au fost mai multe locuri din care se servea mancarea, pe baza d einvitatie sau pt 10 lei portia. Ce e nedemn? Vangleziarea e altceva, nu al noi. Tu in ce calitate vorbesti?

  • nu-i curios nimeni ce nu doresti tu, vreti defapt si tu si mru ungureanu la ciolan, pe mru nu l-au votat nici toti din casa si el se vrea presedinte, papagali

  • Domnule cu chelie tip Lenin (pe cand si tacalia?), oare ce a facut seful dvs. de partid, fostul premier whisky, tigari, sapun M.R.U. , cand si-a decontat aceste cheltuieli personale, cum este? E mai moral ca, deh, e de „dreapta”?

  • In acesti ani de austeritate economica “dependenta sociala de masa” a multor cetateni a devenit patologica. Uitandu-te la multimile de oameni care se imbulzesc la reduceri, la inmormantari ale vedetelor zilei, la moastele sfintilor, la proteste urbane sau rurale, la pomenile de mancare oferite la evenimente, la comentariile de pe forum-urile digitale, etc., iti dai seama, cu mila sau teama, ca o parte a corpului nostru social ca popor este bolnava. Psihosociologii ne pot spune mult mai multe despre aceasta boala sociala: simptome, cauze si tratamente posibile. Opinia d-lui Gavrila URS tocmai acest aspect vrea sa il semnaleze. Multi cititori nu au inteles demersul dansului. Iar autoritatile care ne conduc sau ne-au condus nu cunosc urmarile negative ascunse ale faptelor lor pentru psihicul cetatenilor de rand.

  • Sunt de acord cu dumneavoastra.
    Dar oamenii simpli nu fac decat sa repete comportamentul efemerilor puternici ai zilei, care, ajunsi in fruntea bucatelor, se indestuleaza pe ei si gastile lor din banul public. Exemple in acest sens avem destule, din fostele guvernari si actuala guvernare. Domnul in cauza nu face decat sa incrimineze pe actualii guvernanti, uitand sa pomeneasca si de fostii guvernanti, printre care si seful de partid al domniei sale. Este aici o dubla unitate de masura, de genul „hamesitii de azi sunt rai, ca sunt de stanga, hamesitii de ieri sunt buni, ca sunt si din partidul meu.”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.