Omul de afaceri Gelu Drăgan a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile după ce o firmă administrată de acesta a făcut lucrări de renovare a fostului restaurant Parc, situat într-o zonă istorică protejată, fără să dețină nicio autorizație de construire din partea Primăriei Bistrița sau a Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Bistrița-Năsăud, și a continuat lucrările chiar dacă a fost dată dispoziția de oprire.
Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a transmis:
”La data de 18 august, în cadrul cercetările efectuate într-un dosar penal aflat în instrumentarea polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a dispus plasarea sub control judiciar, pentru 60 de zile, a unui bărbat de 59 de ani, din Bistrița.
Din cercetările efectuate a reieșit faptul că la un imobil din Bistrița, deținut de o societate pe care bărbatul în cauză o administrează, ar fi fost efectuate lucrări de construcție și demolare și ar fi fost continuată executarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora, de către organele de control, constând în intervenții la peretele clădirii respective, în zona ușii de acces. Totodată, ar fi fost efectuate lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică.
Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița”.
În 11 august, Poliția Locală Bistrița anunța intervenții neautorizate în zona construită protejată:
”Zidul Cetății Bistriței, Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița și Situl arheologic ”Orașul medieval Bistrița”, ce datează din sec. XV-XVI, nu au fost considerate motive suficiente, de către o societate comercială, pentru a opri renovarea unui restaurant. Cetatea Bistriței a fost una dintre cele mai importante și puternice fortificații din Transilvania și unul dintre cele 7 burguri în jurul cărora s-a organizat și existența celorlalte comunități săsești din România. Zidul Cetății, Șanțul și Valul de apărare, mărginesc și acum zona Parcului Municipal Regele Mihai I al României.
În scopul desfășurării activității de alimentație publică tip restaurant, societatea, fără a deține nicio autorizație emisă de instituțiile abilitate, a intervenit asupra zonei construite protejate, prin efectuarea de lucrări de intervenție la peretele clădirii în zona ușilor de acces. Acoperișul existent pe zidul aflat pe amplasamentul zidului Cetății Medievale Bistrița, situat în stânga porții de acces auto, a fost mutat pe porțiunea de zid existent în partea dreaptă a porții de acces auto iar clădirea inițială a fost extinsă cu un corp de clădire care se sprijină pe zidul Cetății Medievale Bistrița, afectând și Șanțul de apărare al cetății medievale Bistrița, fără să existe o cercetare arheologică, așa cum prevede legea.
S-au efectuat aceste intervenții fără a deține autorizație de construire emisă de Primăria Bistrița și fără a fi avizate de Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița Năsăud, iar societatea comercială a fost notificată în acest sens. Conform prevederilor Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, intervențiile care se efectuează asupra imobilelor monumente istorice, asupra imobilelor din zone de protecție care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate, se fac numai în baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii.
Au fost transmise înștiințări către Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud în scopul verificării și luării măsurilor legale ce se impun în asemenea situații”.
Gelu Drăgan a cumpărat în 2019 fostul Restaurant Parc, supranumit Bombardiru. Anul acesta, la jumătatea lunii iulie, a deschis Terasa EMI Bombardir.
…pornind de la aceasta stire propun ca bugetul tarii sa fie declarat ….monument istoric!
Dupa cum vad un zid din piatra TENCUIT cu mortar pe baza de ciment ( pe care statul prin institutia judeteana nu a fost in stare SA L EVIDENTIEZE ) e mai protejat decat munca mea!
De exemplu…groapa din Decebal care se „lateste” pe banii mei sau partia care „schiaza” moka, lunar, in buzunarul meu!!!
Eu sunt somer si cand spun munca mea ma refer la vecinii mei de la Leonii , de la care am acceptul verbal, cu care fac echipa buna la table!
Intrebati cetatenii daca stiu ca pec cea portiune e zidul cetatii!
Atunci sa inchideti si accesul la toate casele din zona care au asa zis zid al cetatii!
CE A FACUT STSTUL PENTRU ACEL ZID SA ARATE CA UN ZID DIN FILMELE CU STEFAN CEL MARE?
mai mult seamana cu zidul din fllmul Secretul lui Bachus, unde statul lipseste de la pisat de caini si de la betzivi!
Brusc acel zid a devenit monument clasificat, dar eu acolo văd un zid oarecare, tencuit, dat cu terasit și îmbrăcat parțial în cărămidă aparentă, deci sub nicio formă nu arată a zid de cetate. Bun, aceste lucrări comuniste de mascare a zidului cetății s-au făcut înainte de 1989, dar dacă e așa mare comoară națională, de ce nu a fost readus la forma inițială? Ați avut timp să faceți asta, 33 de ani , în schimb ați preferat să lăsați totul în paragină iar zidul tencuit și dat cu terasit înainte de 1989 a rămas așa, nu v-a deranjat că zidul-monument este loc de pishat pentru bețivii zonei, acum brusc a devenit comoară națională. Nu țin partea dlui Drăgan, dar prea se aplică dubla măsură. Plus că distinsul om de afaceri lucrează acolo de 2-3 ani, se știa ce face acolo și totuși nimeni nu părea deranjat, nimeni nu l-a luat la întrebări.
Urmează noaptea cutitelor lungi in filiala judeteana a unui partid .Partile isi dau la gioale prin interpusii proxy.Balamucul a pornit cand un protejat nu a primit voie sa faca ce a facut alt protejat in aceeasi zona geografica.Va fi cu sange pe pereți.
Si victime colaterale…Va fi ca in evul mediu cand fiecare senior avea cate un ,,nebun”.Ca sa nu se vadă dusmania pe față si cand se subtiaza punga sunt scosi ,,nebunii” la inaintare.
Comentaci de 2 bani. În discuție nu este zidul, bun sau rău – noaptea minții – ci respectarea legii, a regulilor și a egalității în fața legii. Dacă un lucru trebuie făcut legal într-un anumit mod, atunci așa se să facă – și să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea. Dar noi am vrea ca legea să fie aplicabilă după ”rangul” persoanei sau după preferințele sau mintiuca noastră, ceea ce nu este de admis într-un stat de drept.
De acord, dar în primul rând să fie demiși și încarcerați cei care l-au lăsat pe Drăgan să continue lucrările ani de zile, deși toți știau că nu are autorizație.
..2 bani!
La comentariul tau iti dau…rest de la 2 bani!!
Acest domn Emi, este cunoscut in oras ca are foarte multe lucrari facute fara autorizatie! Nici pe Libertatii, nici in Emineacu, nici pe centura!
Cum ati fi vrut voi sa aiba pentru o usa in parc????
Normal ca cineva l a urmarit pana a aparut asta cu monumentul care nu se vede ca legea 50 a fost incalcata la 5 minute pana acum!
Eu doar intreb: domnul Emi este afiliat la vre un partid?
Noooo….asta e problema!!! Nu plateste unde trebuie!
90% dintre oameni ca ei se pysha pe monumente si ziduri din asta….si stiti de ce? Pentru ca fac pishu in picioare!
Dra pe centura ce a făcut acest individ?
Nu se sesizează inspecția în construcții, pompierii?
Mai este unul care face ce vrea și nimeni nu-l verifica.
Daca da dreptul, apartamente etc.
Tara distrusă , coruptă și îndatorată, vai de noi am ajuns .
Cine să facă dreptate?
Cei care sunt mana in mână cu acești indivizii.
Toți promit că fac reguli, că sunt albi imaculați până pui stampila pe ei după care se fac frați de cruce cu nemernicii.
Pe centura si in zona industriala urmeaza sa faca si altii ce a facut el.Asa ca acolo nu se pune.
. ….acesti oameni chiar aduc bani la buget prin ceea ce fac:salarii, tva pe consum, accize, energie, etc ( daca statea dupa autorizatii 10 ani pe centura era tot netex, pe libertatii era un abator dezafectat si in parc niste caini pishhorcoshi)
Pe centură a transformat niște clădiri insalubre, dărăpănate, pline de șobolani, boscheți și boschetari, într-o zonă comercială. Având în vedere că majoritatea spațiilor sunt închiriate și că mereu văd mașini acolo, se pare că a reușit să dea valoare zonei și arată mult mai bine decât, să zicem, fosta clădire Ario, de lângă Mebis, sau chiar ca Mebis în sine. Problema e că voi vreți neapărat să moară capra vecinului. Pentru greșelile lui trebuie să plătească, dar trebuie să îi recunoaștem și părțile bune.
Rămăşițele Zonei Industriale de pe fosta centură a oraşului sunt înconjurate de cartiere rezidențiale şi trebuie relocate între Sărata şi Sărățel aşa cum sa relocat cu succes Terraplast , fierul vechi etc…
Câtă prostie încape în capul unor conspiraționiști.
Ascultați : l-a urmărit cineva (hai că-i tare !); a așteptat 5 minute după ce a pus ușa și hop pe el.
Țara scenaritei și a conspirației.
Nu-i de vină cine încalcă legea, ci cel care l-a prins .
Hai că-i tare (de cap ”cel ce gândește singur”).
…despre ce prostie vorbesti?
5 minute?
Urmarit?
ASCULTA MA PROSTOVANE(rog timponline sa nu cenzureze acest comentariu ca e raspuns la jignirea acestui….prost…multumesc!!!)
CUNOSC O PERSOANA CARE A DEMOLAT , MODIFICAT PRETI LA UN MONUMENT ISTORIC SI NU A VENIT NIMENI SA L VERIFICE ASA DE REPEDE, CAND PUNEA BOLOBOCUL PE USA!!!
Acest domn era cunoscut la polititie cu abaterile in domeniul constructiilor!!!
Tu stii cat dureaza la Cultura sa faca un control si proces verbal de constatare La o persoana NORMALA????????????
TU STII IN CAT TIMP VINE POLUTIA COMUNITARA LA UN TELEFON CA VECINUL SPARGE UN ZID?
HAI SICTIR!!!
Gelu Drăgan nu-i la prima abatere. S-a mai întâmplat cu cativa ani in urma, in cazul gradenelor degradate de la teatrul de vară din piata Mihai Eminescu aflate în proprietatea lui Gelu Drăgan, patronul Emi Corporation, dupa ce acesta a început demolarea scărilor degradate spre disperarea locatarilor din zonă deranjati de zgomot si praf, care au sesizat institutiile abilitate. Fostul primar Ovidiu Crețu a trimis o somatie prin care făcea precizarea că „Procesul verbal încheiat ulterior prevedea sistarea lucrărilor si aducerea construcției la forma inițială” (adică la starea de degradare existentă).
Apreciez ca timponline cel puțin nu cred ca șterge (toate) comentariile !
Dar BISTRITEANUL a ras TOT la ultimul articol , au realizat ca nu putem fi manipulații !
Ar trebui sa le crape obrazul de Rușine ! Păcat ca se intitulează așa , ducând in eroare ca ar reprezenta toți BISTRIȚENII !
E absolut infiorator ce s-a intamplat. Spre sa-l oblige sa refaca totul asa cum era. Cum naiba sa distrugi zidul cetatii ca sa pui un … termopan!?! Oribil, asa ceva nu are voie sa ee mai repete, vorbim de istoria orasului.
Eliberați Zidul Cetății din gratile de închisoare !
Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu biccicleta și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ
Nu este singura încălcare a legii la restaurantul parc de către Drăgan.Daca cei plătiți pentru acest lucru Inspectoratul în construcții. Disciplina în construcții din cadrul primăriei si-ar face treaba ar vedea ca peste tot unde are proprietăți Drăgan sau făcut modificări fa autorizații și avizele necesare.Daca Finanțele publice și Inspecția muncii si-sr fi făcut treaba ar vedea primii ca datorita lucrărilor nelegale și neînregistrate exista multă evaziune și ceilalți ar fi observat lucrări făcute de persoane neautorizate.Nu trai însă intr-o tara unde se respecta legea și as merge mai departe și as spune ca în contul sumelor respective statul împrumută sume pe care le plătim noi toți iar Drăgan și ai lui se distrează pe seama noastră!