Actualitate

Gen. Grigore Bălan, comemorat de Brigada 81 Mecanizată la 80 de ani de la moartea acestuia

În localitatea Blăjenii de Sus, comuna Șintereag, s-a desfășurat o ceremonie militară și religioasă în memoria generalului Grigore Bălan, care dă numele Brigăzii 81 Mecanizată. Grigore Bălan a fost primul general român căzut la datorie, în urmă cu 80 de ani, pentru eliberarea Transilvaniei în Al Doilea Război Mondial.

”Generalul Grigore Bălan nu a fost doar un lider militar, ci și un simbol al rezistenței, al onoarei și al spiritului de neînfrânt care a ghidat România în momentele sale cele mai dificile. Luptă neobosit în cele două Războaie Mondiale, pentru libertatea și demnitatea națiunii noastre, dovedind un patriotism fără egal. Prin sacrificiul său, el ne-a arătat că dragostea de țară și spiritul de sacrificiu sunt valori fundamentale pe care trebuie să le transmitem generațiilor viitoare’’, a spus comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, colonelul Cristinel-Dumitru Colibaba.

La ceremonial au participat oficialități locale, militari în activitate, rezervă și retragere, oameni din localitate și din împrejurimi.

Generalul Grigore Bălan s-a născut în 14 iunie 1896, la Blăjenii de Sus. Toamna anului 1944 îl găsește în mijlocul luptelor purtate pentru eliberarea Transilvaniei. În data de 9 septembrie a fost surprins de un puternic bombardament de artilerie, fiind rănit grav. El a încetat din viață câteva zile mai târziu, în 13 septembrie.

8 comentarii

  • Aceleași „parăzi” (pentru descendenții lu’ George Pruteanu, atenție la ghilimele), premergătoare triadei patriotarde 25 octombrie-1 decembrie-24 ianuarie.

    Bani cheltuiți degeaba și cam atât.

    18
    21
  • Fara indoiala ca generalul Balan a avut merite remarcabile si a ajuns sa comande diferite structuri militare pana la nivel de divizie ca urmare a devotamentului, jertfei de sange si competentei dovedite in razboiul antibolsevic, pe frontul din Caucaz, adica impotriva Uniunii Sovietice, antecesoarea Rusiei criminale de azi. Despre asta nimeni nu vorbeste nimic. Tovarasi, a trecut vremea interdictiei!

    22
  • @vocea
    După 30 august 1940 , când în urma dictatului de la Viena a fost cedat Ungariei nordul Ardealului , TOȚI romanii din zona ocupată au fost înrolați în armata a-II-a ungară .
    Părinții , bunicii și străbunicii nostri au luptat ( din iunie 1941 până în toamna lui 1944 )in armata ungara impotriva rușilor .
    Asta nu a fost opțiunea lor , au fost obligați să se înroleze în armata ungară !

    9
    1
  • Ca și completare
    Gen. Bălan fiind născut în 1896 , in Imperiul Austro-Ungar (la Blajeni de Sus) , era normal să lupte in primul război mondial în armata ungară .
    Abia după 1dec.1918 Ardealul a revenit României

    10
    2
  • Istoria se descopera prin apelul la surse serioase, nu din manuale scolare si nici din propaganda de partid. Transilvania a fost data Romaniei prin hotararea participantilor la Congresul de pace de la Paris, prin semnarea Tratatului de pace cu Ungaria in data de 4 iunie 1920 de catre reprezentantii a 16 tari beligerante pe de o parte si de catre Ungaria pe de alta parte.

    7
    3
  • Pentru vocea sperantei: Dacă nu se întâmpla 23 August1944 și era 26 august1944,vorbeai limba rusă mai bine decât o vorbești acum! Și aveai mai multe stele sovietice pe umăr! Dezinformezi grav adevărul istoric! ȘI mai grav, jignești amintirea M.S.Regele Mihai I! Acum înțeleg din ce cauză , bustul Regelui e profanat regulat, smulgandu-i-se câte o litera sau cifrele!! Unii oameni ascultand asemenea aberații despre ziua de 23 august și lipsind lectura serioasă ,nu ne mirăm că, apar astfel de acțiuni !Asta da , civilizație !

    10
    3
  • [at] v.spereanta:
    🐴🗡️Istoria veche a fost cu mult mai complicată🛡️⚔️,decât vei putea tu înțelege vreodată…. Oare și Ungaria sa fii fost pașalâc??❗se vorbea turcă in Ungaria ? Întreb și io….
    ––
    „Când regele Ferdinand a încercat să-și asume moștenirea prin forță, Süleyman Sultan a ocupat și a anexat Ungaria în anul 1541 – sub pretextul de a susține cauza fiului (copil) al lui John – John Sigismund Zápolya – punând-o pentru prima dată sub administrație și ocupație otomană directă!!
    Astfel a început cea de-a treia și ultima perioadă a relațiilor otomano-habsburgice, caracterizată de continuu conflict de frontieră; Diversiunile de ambele părți au împiedicat însă perioade lungi de război deschis. Istoricii creștini l-au acuzat pe Francisc I al Franței că a încurajat expansiunea otomană în Europa centrală pentru a ușura presiunea habsburgică asupra lui. Dar progresele otomane ar trebui atribuite mai puțin deschiderilor franceze decât propriilor ambiții ale lui Süleyman, împreună cu temerile sale de Dominația Habsburgică în Ungaria și o posibilă alianță între habsburgi, maghiari și safavizi (de peteritoriul de astăzi în Iran).Sursa:
    https://www.britannica.com/place/Ottoman-Empire/Suleyman-I

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.