O fostă absolventă a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” a făcut un gest impresionant și fără precedent în istoria prestigioasei școli din Bistrița. Nu mai puțin de 68 de elevi au primit fiecare de la ea un plic.
”Am fost olimpică pe vremea în care am fost elevă la CNLR. Am învățat foarte bine. Nu proveneam dintr-o familie cu o situație deosebită, uneori mi-a fost greu, dar au existat oameni care au crezut în mine și care m-au susținut. Mă aflu acum în situația în care pot dărui. Și am decis să dăruiesc ceva elevilor din liceul meu.”
Acesta a fost – reformulat într-un fel – mesajul unei absolvente a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, primit în luna mai, care a decis să răsplătească performanța elevilor din clasele IX-XII din liceul ei.
Cum? Oferind premii în bani (sume considerabile) elevilor de liceu care au participat la etapa națională a olimpiadelor școlare și celor care au obținut cea mai mare medie din clasa lor, la finalul anului școlar 2022-2023.
Câte premii? 25 de premii pentru olimpici, 52 de premii pentru cei cu cea mai mare medie la finalul anului școlar (dintre care 18 medii de 10). În total, 68 de elevi, fiindcă unii dintre olimpicii noștri s-au situat pe locul I la nivelul clasei lor, prin urmare au fost de două ori premiați.
În ultima zi de școală din acest an școlar, împreună cu Adriana Cindrea, președinta Asociației Părinților REBIS (asociație care ne-a susținut în acest demers), ne-am întâlnit cu elevii premiați de absolventa noastră și le-am spus povestea plicului pe care urmau să-l primească. Un plic care conține un dar/o recompensă, dar care îi responsabilizează în același timp. Fiindcă gestul omului de departe transmite și un mesaj: atunci când vei ajunge sus, când vei fi câștigat suficient, când vei avea o carieră înfloritoare, privește spre tine, cel din liceu. Amintește-ți: te-a sprijinit cineva? Ai fi vrut să o facă? Și dacă răspunsul este afirmativ, oferă.
Cum au reacționat elevii? Inițial au fost surprinși, s-au bucurat, apoi au simțit nevoie să mulțumească, să-și exprime recunoștința. Mesajul lor a ajuns la absolventa noastră, iar la întrebarea lor, ce ar trebui să facă pentru a reuși în viață, aceasta a răspuns simplu:
”Singurul meu sfat este să faceți ce simțiți, să aveți încredere în voi, să urmați domeniul care vă place cel mai mult și să deveniți cei mai buni în ceea ce faceți. Și sa fiți siguri că „Liviu Rebreanu” este un start grozav!”
A fost o premieră în istoria CNLR. Sperăm să devină o tradiție.
Mulțumim, draga noastră absolventă!”, scrie pe pagina de Facebook a CNLR.
Frumos si rar gest,felicitari!
Gestul Omului de departe spune multe. În primul rând despre despre Om, apoi despre noi ca nație.
Felicitări Omului! Pentru curajul de-a merge departe, pentru munca făra de care succesul nu era posibil și pentru altruismul, generozitatea și fericirea de a dărui din munca lui.
Mulțumim!
Dacă rămânea aproape, aceasta țară nu i-ar fi oferit mai nimic. Aceasta țară oferă doar celor care tradițional intră în politica tradițională. Exemplele sunt nu doar recente ci și perpetue.
Incomparabile aceste doua situații, contrastul este ca între lumina și beznă.
Gest care face parte dintr-o NORMALITATE.
Fiii șefilor noștri vor fi șefii copiilor noștri!
Hai sa zicem că mă hotărăsc sa dau 77 premii de câte 1000 lei fiecare, in total 77.000 lei
După care constat ca am premiat fiii si fiicele Diectorului de la Spitalul Județean, al Prefectului, al Directorului de la Sanovil, etc.
Familii care locuiesc in cartiere de lux , in case de 250m2, si care au cabane la Colibița. Unii au afaceri de familie.
Tinerii poate ca primesc cadou la împlinirea zilei de 18 ani un Range Rover.
Tineri care primesc 4000 lei pe luna bani de buzunar etc.
Și atunci o sa mă simt ca un IDIOT pt ca am dat bani nora care sunt mai bogați decât mine!
Este rolul statului sa acorde burse si sa finanțeze educația, nu a privatilor!
Toti studenții din Danemarca primesc burse de stat, cheltuielile cu bursele sunt MAI MARI decât cheltuielile cu întreținerea școlilor sau cu salariile profesorilor.
Deci când vorbim de 6% pr educație, n acest procent intra si bursele acordate celor care isi continua studiile după terminarea liceului.
Excursiile sunt plătite de către școala, nu de elevi.
Si cine credeți ca cotizează la buget, pentru o educație de calitate?
Săracii plătesc 38% impozit, oamenii cu bani cam 45%, bogatii 50%, milionarii 51%.
Lucrurile trebuie făcute cu cap, organizat, obligatoriu, nu lăsat la mila si la conștiința fiecăruia.
Bogății trebuie sa plătească impozite mai mari “La Casa 1” nu lăsați sa doneze cui vor ei si cât vor ei.
Chiar as vrea sa aflu cât de bogăți sunt familiile elevilor premiați.
Prietene comentariul asta ar fi bun la alte articole.La acest articol mergi prea departe cu supozitiile.Copiii acestia indiferent din ce familii provin sunr merituosi.Pe la articolele care ne prezinta politicieni ,demnitari si functionari cu functii importante cu pedigrre uri in care zpar securisti si activisti comunisti ar fi de apreciat
Eu sunt curios cati elevi premiati au parinti preoti. Stim cu totii ca au o situatie materiala precara
Mai continui mult cu sistemele astea comuniste din nordul europei? Noi ar trebui sa ne distantam cat mai mult de astfel de initiative bazate pe un nivel ridicat de impozitare. Singurul mod de crestere economica adevarata il reprezinta reducerea aparatului bugetar, scaderea taxelor pe munca si sustinerea initiativei private.
@Bistriteanul
Urmăresc pe YouTube mulți economiști americani, pe care îi apreciez, care sunt liberali, susținători ai Partidului Republican, care isi doresc taxe mici si libertatea de a alege singur.
Când sunt întrebați despre Danemarca, Norvegia, Suedia si cheltuielile bugetare de 51% din PIB, răspund ca …. aceste state nu sunt comuniste, acolo e LIBERALISM SOCIAL.
Pur si simplu nu au ce să reproseze.
Daca e sa luam câteva state unde se trăiește bine:
Elveția si Irlanda dintre statele cu taxe mici, dar cetățenii plătesc pt toate serviciile când au nevoie de ceva.
Dintre statele cu taxe mari; Danemarca, Norvegia, Suedia, dar cetățenii nu plătesc nimic când au nevoie de sănătate, educație, etc.
Curba lui Laffer:
Explica (daca mai era de explicat) ca la impozit de 0% oamenii muncesc mult 70 ore pe săptămâna.
La impozit de 110% oamenii muncesc 0 ore pe săptămâna, pentru ca trebuie sa aducă bani de acasă pentru fiecare ora muncita.
Trebuie găsit un echilibru, la care veniturile statului sa fie maxime.
De la un anumit nivel de impozitare in sus, incitamentul pentru munca scade si incasarile statului scad.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve
Acum, despre state in care se trăiește bine:
Mie imi place Portugalia!
Liniște, relaxare, Oceanul Atlantic, prețuri mici (ca-n România), măslini, portocali, podgorii de vin, clima plăcută, arbori de plută, orașe medievale….
Până si Regele Carol al 2-le-a sl României, tatăl Regelui Mihai s-a stabilit in Portugalia.
Dar cel mai bine e acolo unde ai PRIETENI.
Un Weekend de lux pe Coasta de Azur la Monaco sau la Saint Tropez (dar singur) e cu mult sub o ieșire de 1 Mai la iarba verde cu prietenii, cu slănina prăjită si cu cartofi copți in jar.
La fel si un Weekend la Londra cu Tamisa, Buckingham Palace , vizionare de meci de fotbal din Premier League (Tottenham-Liverpool) nu te face mai fericit ca un Revelion cu prietenii la o cabană in care unii dormeau pe masa, unii pe jos, unii pe bănci si pe scaune, pentru ca nu erau paturi suficiente.
Când ești tânăr, nu știi ce e important in viața!
Poate de data aceasta este bine să tăcem cu toții.Se cuvine să apreciem gestul de bunătate si recunoștință al absolventei precum si strădania premiaților
Și ce legătură are ? Ce contează ce sunt părinții? A premiat olimpicii!!! De ce copilul prefectului, al directorului Spitalului , …nu poate fi olimpic? Ce îl oprește pe copilul portarului de la Prefectura și Spital sa fie olimpic? Nu fiți rău! Sunt un părinte normal, al unui copil olimpic, fără sa plătesc ore. De învățat a învățat copilul meu. Mult! Mulțumesc mult tuturor dascălilor care i- au îndrumat pașii. P S : Acum e …departe. dar a pornit de la L. Rebreanu.
@Maria
Nu sunt deloc rău.
Sunt un om sensibil, timid, nu știu cum sa mă strecor la o petrecere, fără sa fiu observat.
Domnul Dr. Cristian Andrei spunea că “daca vrei să sti cum e cineva, uita-te la profilul lui de Facebook, si e EXACT PE DOS”, adică oamenii încearcă sa fie cum ar vrea sa fie, nu cum sunt”.
In realitate sunt altfel decât pe TimpOnline. Mai timid, mai tăcut, mai cu picioarele pe pământ.
Cred ca prietenii mei si foștii colegi care mă cunosc cum sunt in realitate, si pe care îi salut cu aceasta ocazie, sunt șocați de ceea ce citesc pe TimpOnline”.
Cred că sunt de nerecunoscut, in spatele telefonului. In spatele ecranului.
Ecran = Perete sau înveliș de protecție împotriva anumitor acțiuni fizice exterioare.
Una e sa gândești cu voce tare și alta e sa ” vorbească gura fără tine”! Oricum ar fi, un lucru e sigur! Sunteți rău!
@Maria
Bravo Maria… O îmbrățișare mare din partea mea pentru voi.
😉
@Pentru Maria
Eu NU am zis ca elevii nu ar trebui premiați!!!
Sa-i premieze directoarea de la TeraPlast, directorul de la Rombat etc
Tu înțelegi ce citești?
Eu am zis că nu e normal ca unii care muncesc in străinătate ca si șoferi de tir, muncitori in construcții, si care câștiga 2000 € pe luna, au cheltuieli si nu pot pune deoparte mai mult de 300€ pe luna, (adică aduna 77000 lei in 4 ani ), nu ar trebui sa premieze elevii de la CNLR, elevi care provin din familii mai înstărite decât culegătorii de șparanghel!
Unde e răutatea in aceasta afirmație?
Sa nu-mi spui ca nu ești de acord cu mine!
E o afirmație de bin simt, calculata si notarea pe toate fetele!
@Maria
Recunosc că sunt rău!
Timp de 4 ani nu mi-am cumparat haine, (pantofii au talpa tocită, hainele s-au decolorat, nu am mai fost la restaurant din 2019, vacanța de vara mi-o petrec acasă, m-am sacrificat pentru a aduna 77.000 lei.
Mă gândeam sa-i donez premianților de la CNLR.
Doamne cât de rău pot fi!
Sau cât de BUN pot să fiu, pentru că pentru câteva ore, mi-a trecut prin minte, să fac acest lucru!
Frumos gest, felicitări!5
Din pacate obiceiul acesta de a da plicuri cu bani imi aminteste de mersul la doctori ! Sint banii oare un cadou indicat pentru copii ( adolescenti ) ? Eu la premii am primit doar carti si m-am bucurat de ele. Nu prea imi dau seama care e tinta acestui gest. Si sper sa nu devina o traditie… Ma refer la plicul cu bani.
Cred că romanii ar trebui să descopere, că atunci când donezi ești mai fericit!
Ca o faci Și PENTRU TINE, nu doar pentru cei care primesc darul.
Iti dă o senzație de împlinire, sa sti ca ai contribuit la reabilitarea Mocăniței Transilvaniei, la finanțarea Sanctuarului de ursi de la Zarnesti, că ai contribuit la Via Transilvanica, cā ai ajutat financiar USR, că ai contribuit la repatrierea din străinătate a trupului unui conjudețean, că le-ai cumparat o minge de fotbal unor copii, etc.
Am dat si eu cuiva un ceas elvețian Swatch si o geaca ORIGINALĂ Moncler si cred că eu am fost mai satisfăcut decat primitorii.
Probabil că nu au auzit de firmele respective, pentru ei era n ceas ca oricare si o geaca obișnuită.
Știu o doamna care a plătit pt operația de https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Despic%C4%83turi_labiale_%C8%99i_palatine
a doua fete din Thailanda , pe care nici măcar nu le cunoaște. A pus poza cu operația reușită si cu fetele fin Thailanda zâmbind, pe perete, in casa de vacanța a dânsei.
Treaba cu USR ul strecurata printre celelalte ti- a dat totul peste cap! “Fiecare pasare pre limba ei piere”!!
Dăruind vei dobândi! spunea
Steinhardt. Și mai mult: „nu contează cat de mult dăruim, ci câtă iubire punem in dar”.
DACĂ darul a fost făcut „din toată inimă” ❤️ atunci, e f. frumos și le va fi și ‘de folos’ beneficiarilor.
Am citit un referat despre persoanele care la 14 ani au avut cel mai mare IQ în Anglia în perioada relativ recentă. În concluzi după ce au terminat universități de prestigiu nici-unul nu a devenit politicean sau nu a lucrat la stat aproape toți au lucrat în doneniu tehnic uni şi-au făcut propria firmă alți au lucrat în poziți cheie în mari compani. Mi-a atras atenția un băiat care la 14 ani avea cel mai mare IQ dintre toți, acesta în perioada liceului după testul de IQ şi-a făcut o firmă care vindea câteva soiuri de dulceață făcută după rețeta bunici lui ( nici măcar nu erau nişte rețete inventate de el ) aşa în timpul liceului a devenit multimilionar. După terminarea liceului nu a mai făcut nicio şcoală sau alt fel de afacere ( IT sau Maşini Electrice că tot sunt la modă etc ) ci doar a continuat să-şi mărească considerabil averea producând şi vânzând dulceață.
Gramatica, bat-o vina!!!
Cea care a dăruit se afla intr-o situație în care poate dărui. Ea a declarat! Probabil e un mare director sau om de afaceri. Sau nu! Dar poate! De ce trebuie sa fie directorul de la TeraPlast, Rombat, etc? Dacă eu, șofer pe tir, vreau sa dăruiesc unor copii excepționali o parte din bănuții mei, care e problema dumneavoastră? Sa aveți o zi și o viață frumoasă!