Ghirlande luminoase cu probleme au fost găsite de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud la un număr de 11 agenți economici, acestea fiind ridicate și trimise spre verificare la un laborator de specialitate.
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au făcut 246 de acțiuni de control la firme din HoReCa, la cei care se ocupă de comercializarea produselor tradiționale, a legumelor și fructelor, a textilelor, jucăriilor, și ghirlandor luminoase, dar și în saloane de înfrumusețare, supermarket-uri, săli de evenimente.
Au fost verificați 246 operatori economici și s-au încheiat un număr de 246 documente de control, din care:
- la un număr de 21 operatori econimici nu au fost constatate nereguli, fiind întocmite procese verbale de constatare,
- la un număr de 225 operatori economici s-au aplicat 25 avertismente și un număr de 313 amenzi în valoare de 2,9 milioane de lei, fiind oprite temporar de la comercializare produse în valoare de circa 350.000 de lei și definitiv produse în valoare de 62.639 lei
- au fost prelevate ghirlande luminoase de la 11 operatori economici și trimise pentru analiză către laboratoare de specialitate.
Agenții economici au fost amendați pentru că au pus în vânzare produse care pot pune în pericol viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor, produse care aveau la comercializare termenul de valabilitate/data minimă de durabilitate pentru produse nealimentare sau al datei-limită de consum pentru produse alimentare/data durabilității minimale stabilite de producător, fructe și legume depreciate calitativ, dar și pentru condițiile tehnice stabilite de producător pe timpul transportului, manipulării, depozitării produselor.
Alte sancțiuni au fost aplicate pentru că firmele nu au putut pune la dispoziția CJPC Registrul unic de control.
Au mai fost aplicate sancțiuni pentru folosirea unor practici incorecte în relațiile cu consumatorii:
- diferență preț raft-casa de marcat;
- țara de proveniență a produselor afișată la raft nu corespunde cu actele de proveniență a produselor;
- comercializarea produselor aflate la promoție fără a avea produsul de referință, perioada promoțională sau mențiunea în limita stocului disponibil.
În temeiul Legii nr.140/2021 au fost aplicate sancțiuni privind: neaducerea la conformitate a produselor și pentru că nu s-a pus la dispoziție certificatul de garanție a produselor, se mai arată într-un raport de activitate al instituției, prezentat în ultima ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud.
Mda! Domnul Stelian, fost mare liberal, umblă prin magazine de-a hoha să dea sancțiuni pentru lipsa Registrului Unic de Control. Ce comicărie! Haidi bre cu digitalizarea să poată și OPC-ul să presteze ceva în interes obștesc!