(FOTO-VIDEO) Pentru a marca Centenarul Marii Uniri, în centrul istoric al Bistriței a avut loc evenimentul ”Glasul Unirii. Spectacol-mesaj din Orașul Imnului Național”, organizat de Primăria Bistrița prin Centrul Cultural Municipal, la care au luat parte numeroase ansambluri folclorice din țară, coruri, Fanfara Garnizoanei Bistrița, interpreta de muzică populară Sava Negrean Brudașcu. Nu au lipsit surprizele: avioane au survolat zona centrală, scoțând fum tricolor și aruncând confetti, participanții s-au prins în horă, iar la final cerul s-a luminat sub buchetul jocurilor de artificii.
În diferite locații din oraș s-au desfășurat minispectacole stradale, după care la Panteonul Bistriței din Piața Unirii a avut loc un moment care să amintească de reuniunea în care delegații Bistriţei la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 au primit în acest loc credenţialul, mesajul de unire cu ţara.
Din balconul clădirii unde se afla Casina Română, primarul Ovidiu Crețu a spus: ”Bistrița sărbătorește astăzi Centenarul Marii Uniri, cea mai importantă zi din viața poporului român, ziua în care România a devenit întreagă, o țară mare, care își cuprindea în brațe toți fiii. Acțiunea noastră începe în acest loc pentru că în 1918 acesta era centrul românismului din Bistrița, aici a fost zona în care oamenii s-au întâlnit și au pus la cale tot ce era de făcut pentru ca Bistrița să participe la adunarea de la Alba Iulia. Marcăm în acest fel momentul important din noiembrie 1918, când aici s-au primit credențialele, s-au sfințit drapelele. La Casina Română se adunau oamenii pentru a afla ce se întâmplă într-o perioadă deosebit de agitată și dificilă. Aducem un respectuos prinos de recunoștință tuturor celor care s-au implicat în marele act al Unirii”.
După intonarea Imnului Național la statuia poetului Andrei Mureșanu din Piața Centrală, pe scena de pe pietonal s-a derulat un moment teatral apoi mai multe avioane ultraușoare au zburat deasupra centrului Bistriței, unele lăsând în urmă dâre de fum roșii, galbene și albastre, altele dând drumul la confetti în aceleași culori, iar altele fluturând tricolorul.
Primarul Bistriței a vorbit despre Marea Unire de la 1918 și despre acțiunile care s-au desfășurat la Bistrița acum 100 de ani. ”Trăiască România Mare, puternică, frumoasă și unită. Doamne, ocrotește-i și pe frații români dintre Prut și Nistru și adu-i la patria mumă!”, a transmis Ovidiu Crețu.
Evenimentul de Centenar a continuat cu un spectacol folcloric. Sava Negrean Brudașcu a cântat melodii precum ”Noi suntem români” și ”Hai să-ntindem hora mare”, pe acordurile căreia participanții, inclusiv primarul Ovidiu Crețu, s-au prins în horă la finalul concertului.
Manifestarea s-a încheiat cu un foc de artificii, având Biserica Evanghelică în centrul feeriei de lumină și culoare.
”Transmitem de la Bistrița un mesaj de unitate”, a spus directorul CCM, Dorel Cosma.
AICI PUTEȚI VEDEA UN ALBUM FOTO
Au participat la ”Glasul Unirii” Teatrul Profesionist de Proiecte ”Liviu Rebreanu” Bistriţa cu actorii Amelia Creţiu şi Eugen Pădureanu, Fanfara Garnizoanei Bistriţa (dirijor Bogdan Bejinariu), corurile „Appassionata” Bistrița, „Viva la Musica” Cluj-Napoca, „Pastorala” Focșani, Camerata „Academica Porolisenssis” Zalău, „Sanctus Spiritus” Bistrița, ansamblurile folclorice: ”Meseșul” Zalău, ”Doiniţa” București, ”Doina” Albeşti Târnava, ”Dor şi cânt” de Peştişani Gorj, „Dorul dorului” Reșița, ”Flori de Romanați” Dobrosloveni Olt, ”Poarta dorului” Bran Braşov, ”Izvoraşul” Buziaș, ”Doruri sătmărene” Satu Mare, ”Doina Arieșului” Câmpia Turzii, ”Mugurii Mintiului” Mintiul Gherlii, ”Țarina” Turda, ”Românașul” Cluj, ”Coronița” Solovăstru, Asociaţia culturală Voivodeni Mureș, ”Flori de măr” Trusești Botoşani, ”Comori ardelene” Turda”, ”Colibița” Bistrița Bârgăului, ”Plaiuri someșene” Feldru, ”Roata de la Runc” Runcu Salvei, ”Rapsodia trișcașilor” Leșu, ”Doina someșană” Sîngeorz-Băi, ”Someșul” Beclean, ”Balada” Bistrița, ”Cununița” Bistrița, ”Cununa de pe Someș” Bistrița, taragotistul Ioan Berci, Sava Negrean Brudașcu.
Degeaba vorbim despre Marea Unire de acum 100 de ani cand in Piata Uniri nu exista un bust al cardinalului greco catolic Iuliu Hossu si biserica nu este retrocedata bisericii greco catolice. Ce aniversare este si asta??? Acesta unire a fost si meritul bisericii greco catolice care de-a lungul anilor a luptat pentru a putea fi o natiune care sa poata scrie si vorbii romaneste. Totul a inceput cu Scoala Ardeleana din Blaj, miscare care a inceput din sanul bisericii greco catolice iar statul din ziua de azi in loc sa-i retrocedeze biserica pe care a confiscato in ’48 o face din nou cadou bisericii ortodoxe. In Piata Unirii unde „biserica unirii” este furata nu se poate vorbii despre unire.
Statul v-a făcut o altă biserică mareeeee, la Măgura, cu milioane de euro, unde încăpeţi toţii. Nu vă mai tot văietaţi atât. Dacă e aşa ce au căutat popii voştri catolici ieri în balcon? Doar în România există greco-catolici ce au slujba la fel ca ortodocşii. Dacă sunteţi ai lui Papa cum de nu sunteţi romano-catolici, ca toată lumea de pe glob ?
Primaria a dat doar terenul
….biserica afost facuta din banii credinciosilor domnule Andrei.
Draga andrei statul nu a facut nicaieri nici o biserica greco catolica… statul a luat si a facut cadou bisericii ortodoxe biserica de la coroana si alte biserici din tara. Toate bisericile au fost facute din banii credinciosilor, din sponsorizari si ceva bani de la primarii… Nu ne vaietam, ne cerem biserica care ne apartine. Greco catolici sunt in Ungaria, Grecia, Ucraina, Polonia si seamana pt este de rit bizantin dar sunt unite cu Biserica Romei. Nu suntem a papei, suntem a Bisericii Lui Isus. Suntem greco catolici pentru ca cineva la 1054 s-a rupt de Biserica Romei iar la 1700 s-a refacut acea ruptura. Multe nu stii mai andrei dar vorbesti sa sune…
Ce au căutat popii catolici ieri în balconul otdotocşilor dacă sunteţi aşa de ofensaţi ? de ce nu s-au întors oamenii la catolicism dacă au fost forţaţi să treacă la ortodocşi ? acum nu îi oprea nimeni să o facă. Sunteţi puţini, dacă e aşa cum ziceţi ar trebui să fie tot oraşul. dacă statul nu v-a dat bani de ce l-aţi aşezat pe Ponta pe bină la sfinţire ? era plin de politicieni ! Fiţi mai cu coloană vertebrală dacă sunteţi mai sfinţi ca Papa.!
Esti penibil
I-o fi chemat sa le spuna ca ei vor sa retrocedeze biserica de la coroana dar nu-i lasa andrecut 😉 probabil ai confundat persoanele…nu se simte nimeni ofensat… a fost invitat ponta pt ca era la acea vreme prim ministru al romaniei si s-a dorit ca si biserica greco catolica sa fie cunoscuta mai bine pentru ca multi nu stiu ce a fost biserica greco catolica pentru acest popor. Biserica catolica este prima la nivel mondial ca numar de credinciosi. Fi tu mai cerebral ca spui doar prostii.
Primaria a dat doar terenul
….biserica afost facuta din banii credinciosilor domnule Andrei.