Cultură

Gledin va fi gazda Taberei de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi”

Centrul cultural-spiritual Sfântul Pahomie de la Gledin va găzdui în perioada 7-13 august 35 de membri ai ansamblului folcloric din Călăraşi, Republica Moldova, care participă la a XVII-a ediţie a Taberei de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi”. Oaspeţii vor vizita cele mai importante obiective istorice din judeţ şi vor participa la schimburi de experienţă.

În program a fost inclusă vizitarea obiectivelor istorice din Bistriţa: Muzeul Judeţean, Turnul Dogarilor, Biserica Evanghelică, Casa Argintarului, Complexul medieval „Sugălete”. Grupul va avea şi un shimb de experienţă cu Ansamblul „Doiniţa” şi cu alte grupuri folclorice şcolare din judeţ: Rebrişoara, Rebra, Nepos, Năsăud, împreună cu care va prezenta un spectacol comun de recitări, jocuri, cântece şi obiceiuri populare, vor face schimburi de cadouri (cărţi, CD).

În programul oaspeţilor de peste Prut mai este inclusă o excursie la Reghin şi Tg. Mureş cu vizitarea fabricii de viori, a Primăriei şi Muzeului din Reghin, a grădinii zoologice din Tg. Mureş; participare la Liturghia din Gledin cu program de pricesne.

De asemenea, grupul va avea întâlniri cu edilul din comuna Teaca, dar şi cu artiştii consacraţi ai judeţului. De asemenea, va participa la un recital folcloric la Teaca. În judeţ, mai sunt programate întâlniri cu reprezentanţii judeţului Bistriţa-Năsăud, cu edilul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, dar şi cu profesori de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din oraş.

Tot la Beclean, grupul va participa la un cenaclu literar-muzical, se va întâlni cu scriitorii şi astriştii din Beclean şi va vizita Băile Figa. În program a mai fost inclus un schimb de experienţă cu Ansamblul de copii din localitatea Ruşii, jud. Mureş.

Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Despărţământul Central Năsăud, Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” Iaşi, iar susţinători: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Reghin, Despărţământul ASTRA Năsăud, Despărţământul ASTRA Reghin.

La biserica din satul Gledin a fost inaugurat anul trecut un centru cultural-spiritual care poartă numele Sfântului Pahomie şi care cuprinde Casa Sfântului Pahomie, Biblioteca Iacob Stamati, o sală de conferinţe, o capelă şi un altar de vară, acesta având şi locuri de cazare. Centrul Sfântul Pahomie găzduieşte tabere religioase şi culturale pentru elevi şi studenţi cu posibilităţi materiale reduse. Biblioteca Ierarhului Iacob Stamati a primit o donaţie de două mii de volume de carte religioasă, dar şi de beletristică, volumele fiind donate de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud care va dota centrul şi cu computere conectate la internet cu acces la reţeaua Biblionet.

“Ajunsă la a XVII-a ediţie, Tabăra de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi” reprezintă pentru Asociaţiunea ASTRA, pentru susţinătorii programului şi mai ales pentru participanţi, un prilej de mare emoţie românească. Cu această ocazie, copiii şi tinerii români din teritoriile aflate în prezent în afara graniţelor României, cât şi cei care se găsesc în diferitele comunităţi româneşti, se bucură de activităţile iniţiate şi organizate de despărţămintele Astrei din România şi de organizatorii din localităţile-gazdă. Pentru mulţi dintre beneficiari, taberele organizate în diferite zone ale României constituie o ocazie unică, de a se bucura de frumuseţile naturale şi valorile spirituale ale unei ţări pe care o simt aproape, vorbindu-i graiul, dar pe care nu au avut prilejul să o viziteze. Invitaţii se bucură de toată grija organizatorilor, interesaţi să le îmbogăţească cunoştinţele de istorie, de geografie, de cultură şi de civilizaţie românească, să-i sprijine în perfecţionarea limbii române, în cunoaşterea vie, prin itinerarii culturale specifice, a istoriei şi a spaţiului în care aceasta s-a desfăşurat”, se arată într-un comunicat al ASTREI.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.