Colonelul Iulian Berdilă i-a predat colonelului Mircea Gologan comanda și Drapelul de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Culturii din Bistrița și la care au luat parte locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, primarul Ovidiu Crețu, arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, viceprimarul Cristian Niculae, subprefectul Ciprian Ceclan, directorul CCM Dorel Cosma, șefi de instituții, politicieni.
De acum fostul comandant a primit plachete și diplome din partea oficialităților, dar și a Brigăzii Mecanizate.
Ceremonia, care s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare în Parcul Municipal, a cuprins și un Te Deum oficiat de arhim. Dumitru Cobzaru.
Înainte de momentele festive, s-a ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Barcelona.
”În septermbrie 205 promiteam și mă provocam cu un mandat sub semnul perseverenței. Subordonații și colegii pot fi mulțumiți, simt că l-au îndeplinit așa cum trebuie. Participările la exercițiile naționale și internaționale, activitățile desfășurate au dus la îndeplinirea acestui țel, în perioade destul de complicate și tulburi. Sunt convins că sub comanda d-lui colonel Gologan cuvântul perseverență va fi un standard prea jos”, a menționat col. Iulian Berdilă.
”Sunt onorat să preiau comanda Brigăzii 81 Mecanizate. Întotdeauna am fost convins că oamenii trebuie judecați după fapte, nu după vorbe. Cele trei priorități pe care le am sunt: oamenii, capacitatea de reacție și respectarea strictă a cadrului normativ. Oamenii vor fi tratați cu respect și promovați strict pe baza pregătirii și a rezultatelor obținute. Capacitatea de reacție: trebuie să fim gata la timp și capabili să îndeplinim orice misiune. Vom respecta litera și spritul legilor, regulamentelor, instrucțiunilor și procedurilor, iar unde vom constata necesar vom propune îmbunătățirea acestora în raport cu vremurile. Vă asigur că mă voi transforma rapid într-un membru fidel al comunității locale. Ca prim pas, am decis să mă mut cu familia aici”, a spus col. Mircea Gologan (49 de ani).
”Brigada Mecanizată a făcut și va face foarte multă cinste județului și României. Modul în care soldații noștri s-au prezentat de-a lungul timpului în teatrele de operații a făcut ca marile puteri să-și întoarcă fața spre României, lor li se datorează în mare măsură faptul că suntem membru cu drepturi depline în NATO și UE. Când am aflat vestea plecării d-lui comandant Berdilă un ochi a plâns și unul a râs, a reușit într-un termen record să se integreze și să-i facă pe cetățeni să înțeleagă că Brigada Mecanizată este parte a acestei comunități. D-le colonel Gologan, bine ați venit. Comanda Brigăzii 81 este o rampă de lansare pentru viitoare poziții importante de conducere a Armatei Române”, a afirmat președintele CJ Radu Moldovan.
”Experiența și cunoștințele militare ale d-lui comandant Berdilă nu aveau cum să stea prea mult depozitate într-un oraș care pare a fi departe de lumea dezlănțuită, dar o lume care ne-a amintit ieri că niciun loc nu mai poate fi considerat sigur. Competențele sale îl duc acum spre alte provocări. Îi urez succes în noua funcție. Față de vremurile de mult apuse, Armata și comandații ei nu mai sunt doar niște prezențe statice. Pe vremuri, ne uitam cu admirație la filmele cu conflicte armate, cu tehnică militară parcă SF și cu ostași supereroi. Astăzi, Armata și comandanții ei coregizează și joacă în aceste filme de-adevăratelea, shoulder to shoulder cu soldații americani, de multe ori chiar mai bine pregătiți și mai curajoși. Cei doi comandanți sunt astfel de actori cu care ne mândrim, care au avut participări exemplare în misiuni. Domnule comandant Gologan, vă urez atingerea tuturor obiectivelor”, a spus prefectul Ovidiu Frenț.
Col. Iulian Berdilă, care a preluat în 2015 comanda unității de la generalul Ovidiu Uifăleanu, ajuns între timp șeful Statului Major al Forțelor Terestre, va fi șef al direcţiei planificare strategică din Statul Major General, de unde a venit noul comandant, col. Mircea Gologan, care a îndeplinit funcția de locţiitor al şefului direcţiei menționate.
Colonelul Mircea Gologan a absolvit Şcoala Militară de ofiţeri ca şef de promoţie în anul 1990, reuşind aceeaşi performanţă şi în anul 2001 la absolvirea Academiei de Înalte Studii Militare. În anul 2016 a finalizat Cursul de Nivel Înalt al Colegiului de Securitate şi Apărare din Bruxelles. În cei 27 de ani de activitate a îndeplinit funcţii pe linie de stat major, de comandă şi conducere, în diferite structuri ale Ministerului Apărării Naţionale. A lucrat timp de 6 ani în funcţii cu vizibilitate şi de conducere la Cartierul General al NATO şi 2 ani a îndeplinit doar funcţii de comandă şi conducere în teatrele de operaţii din Balcani şi Afganistan.
Aici puteți vedea un album foto.
Adaugă comentariu