Social

”Grădinița de lilieci – Lușca” predă o lecție de viață pe înțelesul tuturor

(FOTO-VIDEO) ”Grădinița de lilieci – Lușca”, cel mai nou proiect al părintelui Crin-Triandafil Theodorescu de la Parohia Lușca , prin care oricine poate observa liniștit din fața unui ecran comportamentul unor femele ascunse într-o magazie grație monitorizării video, este mai mult decât un proiect unic în Europa, este o lecție de viață pentru noi toți, mari și mici.

Grație ei putem trece peste barierele prejudecăților noastre legate de lilieci, le putem înțelege rolul pe acest pământ și îi putem ocroti conștienți fiind că sunt ”insecticidul natural” de care avem atâta nevoie.

Proiectul ”Grădinița de lilieci Lușca” a fost lansat, marți, în Biserica Lușca ”cea mai apropiată geografic de colonia protejată”, dar și pentru că ”bisericile sunt legate ființial de coloniile de lilieci, care au preferat, întotdeauna dacă au avut de ales, podul unei biserici datorită pantei acoperișului”.

”În interior se creează etaje termice. Când se răcește, ei urcă în zona de clopot, unde e aer cald, iar apoi coboară. Le oferă acoperișul bisericii un palier altimetric foarte interesant. Sunt asociați liliecii și diavolului, pe de altă parte. Discutăm despre niște clieșee pe care, aici, în biserică, trebuie să le demontăm pentru că, până la urmă, adevărul este că Creatorul ne-a îngăduit liliecii și avem nevoie de ei”, ne-a spus părintele Crin-Triandafil Theodorescu

În calitate de custode al Peșterii Izvorul Tăușoarelor din Munții Rodnei, preotul a avut ocazia să studieze comportamentul acestor viețuitoare misterioase care au semănat, fără motiv, groază printre oameni. Așa cum bine se știe, în peștera din Munții Rodnei, hibernează peste 10.000 de lilieci care primăvara, în luna aprilie, ies din peșteră în căutare de hrană și găsersc alte locuri unde să stea ca să aducă pe lume o nouă generație: magazii, poduri, pivnițe. Aici, adulții se ajută unii pe alții până puii prind puteri.

Colonia din Lușca – botezată ”Grădinița de lilieci” – e într-o magazie a căminului cultural din sat. Preotul Crin Triandafil Theodorescu a aflat despre existența ei în urmă cu 10 ani și a avut grijă să nu distrugă nimeni adăpostul.

”Femelele au un comportament foarte interesant de tip gregar. Ele obișnuiesc să se grupeze în mici colonii, acolo unde găsesc un habitat și un adăpost de protecție corespunzător în care nasc, în comun, puii, îi îngrijesc tot în comun, ceea ce este absolut tulburător. Singurele mamifere de pe planetă care zboară au găsit, în timpul evoluției, o modalitate să se ajute reciproc ca să poată supraviețui specia. Având un metabolism extrem de accelerat și trebuind să își alimenteze puiuțul în fiecare zi sunt nevoite să iasă la vânătoare noapte de noapte, timp în care au conceput un sistem de într-ajutorare de tip gregar în care o parte dintre femele rămân să aibă grijă de puii celorlalte, făcând cu schimbul ca niște educatoare. De aceea proiectul meu se numește Grădinița de lilieci, pentru că discutăm chiar de o organizare sistemică a unor mamifere care doresc să supraviețuiască, mamifere care sunt atât de importante pentru noi”, a spus părintele Theodorescu, care, prin acest proiect vrea să schimbe percepția oamenilor asupra acestui animal.

”Din păcate, liliecii sunt demonizați din cauza aspectului înfricoșător. Dacă treci peste acest aspect, descoperi niște ființe de o delicatețe și o finețe existențială, cu totul și cu totul aparte. Sunt sensibili, vulnerabili, atât de folositori într-un ecosistem de care suntem dependenți. Liliacul este insecticidul natural al țării noastre. Da, doresc să schimb percepția oamenilor despre aceste mamifere pentru că observăm regresii ale populațiilor pe întreg teritoriul țării, oamenii îi alungă, îi aprind, îi afumă fiindcă se tem de ei. În același timp, proiectul meu se bazează și pe ideea de digitalizare. Dacă tot nu putem să intrăm într-o colonie de lilieci în mod fizic – și noi o facem rar și cu foarte multă grijă să nu o perturbăm – atunci, prin instalarea acestor sisteme de monitorizare video putem duce copiii foarte aproape de lilieci și, profitând de fascinația lor pentru aceste viețuitoare înfricoșătoare, să descompunem prejudecățile care însoțesc liliecii în concepția umană. Avem imaginile live, noi vom interveni cu specialiști de la Centrul de conservare și cercetare a liliecilor și de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în timpul orelor de curs și vom putea dezbate teme ce țin de aspectele ecologice ale vieții lor, de metabolismul lor, de comportamentul lor. Fiecare copil care va participa, alături de noi, la aceste ore de biologie, ecologie, geografie va începe să înțeleagă cât de importanți sunt liliecii, cât de important este rolul nostru în viața animalelor și a ecosistemelor din jurul nostru și cât de multe lucruri putem face pentru protecția naturii. Criza aceasta pandemică a venit, Doamne iartă-mă, ca o mănușă. Am fost obligați să ne adaptăm la mijloacele de educație online și, dacă tot s-a întâmplat acest lucru, haideți să facem un pas înainte. Proiectul nostru este unic nu atât prin faptul că monitorizăm o colonie, ci pentru că am găsit o modalitate, cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean, de a transforma această bază de informații într-o bază de educație pedagogică”.

Este important de știut că liliecii mănâncă multe insecte, de unde și denumirea de ”insecticidul natural”, nu se prind în păr și nici nu sug sângele nimănui. Este lipisit de sens să fie arși de vii când dormitează ziua și nu se pot apăra, sau să fie alungați de acolo unde își găsesc habitatul.

”Dacă ai câțiva lilieci în podul casei, garantez să pot fi demontate plasele antițânțar de la ferestre. Un singur liliac devorează până la 1500 de insecte zburătoare pe timpul nopții”, a spus părintele.

Aparatura de monitorizare a fost montată de Alex Varga de la Asociaţia WildLifeRO Rodna.

”Având o mică firmă care se ocupă cu sisteme de monitorizare video, am considerat că pot da o mână de ajutor, evident cu sprijinul Primăriei Năsăud care a oferit finanțare pentru această cameră care ne ajută să transmitem live aceste imagini. Am achiziționat camera, împreună cu părintele Crin am montat-o. Dificultatea a constat în a găsi o cameră care să aibă anumite performanțe și care să nu fie zgomotoasă, să nu degaje căldură și să nu emane sunete care să-i deranjeze pe lilieci în perioada lor de somn. Dacă s-ar fi întâmplat asta, demersul nostru ar fi fost sortit eșecului. Camera are o rezoluție de 4Mpx, un zoom optic de 25X, adică ne permite să încadrăm un singur liliac pentru a urmări comportamentul lui. Vreau să mulțumesc și firmei care administrează portalul https://www.freecam.ro/ care ne-a asigurat partea de  streaming. De altfel, ea poate fi acceastă chiar la această adresă https://www.freecam.ro/statiuni-turistice/gradinita-de-lilieci-lusca”, a spus Alex Varga.

La lansarea proiectului au participat primarul din Năsăud, Dorin Vlașin, managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș și inspectorul școlar Aurelia Dan de la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Imaginile live din ”Grădinița de lilieci – Lușca” pot fi urmărite și pe site-ul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

https://www.facebook.com/stiri.tvr.ro/posts/360818572053670

3 comentarii

  • Printre atâția popi, în județul BN avem, iată, un preot deosebit. Mai sunt doi-trei, pe care o să-i numesc la momentul potrivit. Însă de ce este un preot aparte părintele Crin-Triandafil Theodorescu de la Lușa?
    1. Deoarece socotește liliecii mamifere, în timp ce Aristotel, ilustrul Aristotel, îi socotea doar niște păsări.
    2. Îi încadrează acolo unde le locul în lanțul trofic.
    3. Trece dincolo de dogme și de locurile comune în privința liliecilor.
    4. Mai mult, prin simplu fapt că există, dl. Triandafil reprezintă un “insecticid natural” împotriva insipidului Teodosie Șpagoveanu de la Tomis.
    5. Mărturisesc, în seara asta o să mă rog pentru dv., părinte, rememorând Cugetările sărmanului Dionis, a marelui nostru Mihai Eminescu:

    Sau ca popă colo-n templul, închinat ființei, care
    După chip ș-asemănare a creat mîțescul neam,
    Aș striga: o, motănime! motănime! Vai… Haram
    De-al tău suflet, motănime, nepostind postul cel mare.

    Ah! Sunt printre voi de-aceia care nu cred tabla legii,
    Firea mai presus de fire, mintea mai presus de minte,
    Ce destinul motănimei îl desfășură nainte!
    Ah! atei, nu tem ei iadul ș-a lui Duhuri — liliecii?

    Cu toată considerația,

    • De cd omul se baga kn viata altor animale…De asta vom avea psndemii, canicule vijeloi, ghetari, poluare….omul ca sa para destept isi bags capul kn tot ce e natural sa si arate el caxare capul mai mare….degeaba…e tarziu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.