Actualitate

Grădiniţa Socială Benita, colţul de rai al copiilor săraci (FOTO)

Copiii care s-au născut în familii foarte sărace, cei pe care părinţii i-au abandonat sau nu i-au recunoscut au şansa să crească şi să se dezvolte într-un loc cald din toate punctele de vedere, Grădiniţa Socială Benita. Organizaţia le dă de mâncare, haine, îi educă şi îi învaţă să îşi facă lecţiile ca un părinte responsabil şi iubitor.

Simona Rauca, directoarea Grădiniţiei Sociale Benita, este cea care ne-a spus povestea acestui proiect extraordinar: „Grădiniţa Benita a venit să răspundă unei nevoi sociale când existau leagăne de copii şi directoarea căminului era tristă că nu putea înscrie copiii de la leagăn la grădiniţe de masă. Doamna preşedintă (Lidia Murza –n.a.) s-a întâlnit cu dânsa, fiind cunoştinţe, şi a încolţit în inima preşedintei ideea. Practic, sămânţa exista, dar în momentul acela ideea a încolţit şi doamna Murza a spus că vrea să facă o grădiniţă pentru aceşti copii defavorizaţi. Aşa s-a născut Benita. Poartă numele unei fetiţe care, la patru ani şi jumătate, şi-a pierdut viaţa fiind călcată de un TIR, în America. Fetiţa a fost nepoţica preşedintei Asociaţiei Benita. Mama fetiţei a primit o sumă destul de considerabilă de la asigurator şi a dorit ca banii respectivi să îi folosească în ajutorul altora şi atunci a fost puse bazele fundaţiei Benita. Grădinţa e un proiect din cele şapte ale fundaţiei”, a spus Simona Rauca.

Grădiniţa Benita a început să funcţioneze în 1999 cu o singură grupă.

 „Doar eu eram educatoare. Mai mulţi ani am funcţionat cu două grupe, iar de doi ani funcţionăm cu trei grupe, aşa cum ne-am dorit cu toţii ca să cuprindem toate vârstele. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor cu inimă bună, am reuşit să remodelăm grădiniţa. Ea a funcţionat mult timp într-o casă foarte veche şi în condiţii oarecum improprii pentru ceea ce doream, dar, fiind în centrul istoric, multe aprobări ne-au fost respinse sau foarte mult îngreunate din pricina faptului că ne aflăm în centrul istoric. Nu am putut face modernizări aşa cum ne-am dorit. Lucrurile s-au schimbat însă. Doar din donaţii şi sponsorizări, în trei luni am reuşit să demolăm şi, în vacanţa de vară, ca să nu periclităm anul şcolar, am dărâmat şi am construit o locaţie nouă pentru copii. Sperăm ca ei, aici, să găsească un mediu cald şi familial”, a mai adăugat ea.

Grădiniţa Socială Benita este, de altfel, singura grădiniţă privată din oraş care e acreditată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului fiindcă a făcut dovada că îndeplineşte toate condiţiile cerute de lege.

„În procent de 67% sunt copii de etnie romă. Practic, ei sunt majoritari fiindcă nu au posibilităţi să frecventeze învăţământul de stat. Fiind o grădiniţă cu servicii gratuite, îi primim aici. Spaţiul e limitat şi atunci trebuie să îi selectăm pe cei care au cu adevărat nevoie să fie ajutaţi, în mod deosebit cei din familii rome, copii din familii monoparentale, cu părinţi în incapacitate de muncă fizică sau copii daţi în plasament. Asistenţii maternali au prioritatea să-şi aducă copiii aici. Copiii stau aici în regim de grădiniţă cu program normal, de la 8.00 la 13.00. Ei primesc o gustare rece gratuit la ora 10.00 pe care le-o oferim tot din donaţii şi sponsorizări”, a explicat Simona Rauca.

Directoarea Grădiniţei Benita a adăugat că înceracă să ţină legătura cu şcoala ca să afle cum evoluează copiii care pleacă din grădiniţă.

„Încercăm să ţinem legătura cu şcoala. Ca să fim mai aproape de ei, am înfiinţat un centru de zi pentru cei care au frecventat grădiniţa noastră şi care nu au spaţiu suficient acasă sau provin din familii cu mulţi copii. Ei vin aici, după 13.00, ca să îşi facă temele. Mănâncă ceva şi îşi fac temele. Îi selectăm pe copiii care au terminat grădiniţa fiindcă încercăm să îi urmărim cât putem pentru că vrem să evităm abandonul şcolar în special la copiii de etnie romă care au tendinţa să renunţe la şcoală. În acest moment, grădiniţa e frecventată de 52 de copii”, a adăugat ea.

Nici părinţii nu sunt uitaţi. „Încercăm să facem şi o educaţie a părinţilor cu mai multe activităţi şi cu ei, dar pe noi ne preocupă în primul rând copilul. Asta e clar. Mulţi părinţi sunt analfabeţi şi nu poţi intra prea mult în viaţa lor, dar majoritatea sunt mulţumiţi că îşi pot aduce copiii aici, dat fiind faptul că, prin viu grai, se transmite informaţia că noi existăm şi, în continuare, ei vin să îşi înscrie copiii. Unii poate sunt mulţumiţi că au un mediu cald, fizic vorbesc – fiindcă mulţi au încălzirea oprită- dacă au căldură de la centrală şi mâncare, poate pentru ei e suficient, dar noi, ştiind ce înseamnă educaţia vrem mai mult, iar cu majoritatea se pot face lucruri extraordinare. Sunt copii care nu sunt chiar aşa de dotaţi de la natură, dar dacă îi ceri copilului aproape de maxim, îţi va da. Noi ne ţinem de acest lucru”, a mai spus Simona Rauca.

Despre alte proiecte ale Asociaţiei Benita am vorbit cu Ligia Bote, asistent social.

„Prin aceste proiecte încercăm să îmbunătăţim viaţa copilului, dar, pentru că aceşti copii majoritatea trăiesc în familii, trebuie să ne ocupăm şi de familiile lor. Ca atare, avem un proiect care se numeşte Familii în dificultate şi, prin intermediul lui, ajutăm cu un pachet de alimente şi îmbrăcăminte second-hand un număr de aproximativ 90 de familii din judeţ, în special de la ţară, din satele din apropierea oraşului. Prin aceasta, încercăm să îmbunătăţim condiţiile materiale şi nevoile de hrană, de îmbrăcăminte ale copiilor. Am identificat aceste nevoi în Taberele Benita care se desfăşoară vara. Acolo vin copii din familii sărace sau din plasament. Interacţionând cu copiii, s-a descoperit că ei vin din familii care au probleme şi am încercat, prin proiectul Familii în dificultate, să ajutăm familiile respective. Lucrând în acest proiect, am descoperit că, în unele familii, din cauza problemei alcoolului, părinţii erau tentaţi să dea produsele în schimbul băuturii şi atunci, ca să rămânem în viziunea noastră să ajutăm copiii, am înfiinţat o cantină socială în care, de luni până vineri, copiii pot merge la prânz să mănânce o masă caldă. Cel puţin din acest punct de vedere suntem asiguraţi că ei mănâncă o masă caldă. Avem 20 de copii din Prundu Bârgăului”, a spus ea.

În ce priveşte centrul de zi, Ligia Bote a spus că acesta a luat fiinţă fiindcă sunt părinţi care nu îi pot ajuta pe copii la lecţii din diverse motive.

„Din acest considerent am creat centrul de zi unde pot veni, servesc o masă şi îşi pregătesc temele pentru acasă. Pe lângă teme, am încercat să punem şi alte activităţi ca să se destindă copiii. Dacă am observat probleme de comportament, am făcut activităţi speciale ca să îmbunătăţim situaţia copilului. Zilnic, de luni până vineri, vin zece copii care au o sală specială. Mai avem un proiect de asistenţă maternală la Uriu unde avem angajaţi doi asistenţi maternali care îngrijesc de opt copii aflaţi în plasament. Patru copii sunt fraţi, ceilalţi nu, dar trăiesc ca nişte fraţi cu ceilalţi. Centrul de consiliere, ultimul proiect de pe listă, e cel mai tânăr şi prin el încercăm să fim aproape de oamenii care se simt descurajaţi. Îi sfătuim, îi ghidăm cât putem ca să-şi rezolve problemele legate de relaţii. În special, am avut de-a face cu adolescenţi sau cu copii din cadrul proiectului Centrul de zi”, a spus ea.

Am întrebat-o pe Ligia Bote cu ajutorul cui sunt derulate taotea ceste proiecte. „Asociaţia Benita are asistenţi sociali şi, în funcţie de specificul fiecărui proiect, avem angajaţi: profesori de sprijin, logoped, asistenţi maternali, administratori, contabili. Avem şi psihologi, dar nu angajaţi, ci voluntari, şi foarte mulţi voluntari care ne ajută în diverse activităţi. Le suntem foarte recunoscători pentru asta. La prima vedere, e foarte greu să întreţinem spaţiul fiindcă noi trăim din donaţii şi sponsorizări, dar, pe de altă parte, putem spune că niciodată nu s-a întâmplat să nu avem bani să plătim la timp ce trebuia să plătim. Noi, cei de la Benita, spunem că aceasta este lucrarea lui Dumnezeu. El a început-o, El o susţine cât doreşte El. Bineînţeles că Dumnezeu lucrează prin oameni, aşa că sunt oameni care fac donaţii, sponsorizări, asociaţii din afara ţării care fac donaţii şi sponsorizări. Din 2007, şi Primăria Bistriţa susţine Grădiniţa Socială Benita şi ne oferă fonduri prin programul finanţărilor nerambursabile. Chiar şi anul trecut am primit 15.000 de lei. În anii anteriori ne-au dat 30.000 de lei. De fiecare dată, au încercat să ne dea cât au putut mai mult în funcţie de fonduri. Sunt chiar trecători care, mergând pe stradă, observă Grădiniţa Socială Benita. Intră, întreabă despre ce e vorba şi oferă bani, îmbrăcăminte care a rămas de la copiilor sau altceva ce ar putea. Nu cred că am putea face o listă cu toţi cei care au pus umărul şi ne-au ajutat fiindcă sunt prea multe persoane din prea multe locuri”, a spus ea.

Proiectele organizaţiei nu se opresc aici. „Ne gândim la un proiect hospice pentru bolnavi în fază terminală. Nu am pus nimic pe hârtie decât am creioant câteva gânduri în mintea noastră. Suntem la faza în care analizăm dacă ne-am permite. De eficienţa lui nu ne îndoim că ştim că toţi care trec prin situaţii aşa de grele legate de sănătate şi familia au nevoie de suport material, social, psihologic, pur şi simplu să fii omeneşte lângă ei. Nu ne îndoim de asta, dar nu ştim exact cum să punem proiectul pe picioare”, ne-a mai spus Ligia Bote.

Cristiana Sabău

benita1 benita2 benita3 benita4 benita5 benita6 benita7 benita8 benita9 benita10 benita11 benita12 benita13 benita14 benita15 benita16

Etichete

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.