Politică

Greco-catolicii cer retragerea “extremistului” Oltean din Comisia de revizuire a Constituţiei

Într-o scrisoare adresată preşedintelui PDL Vasile Blaga, greco-catolicii din Statele Unite i-au cerut acestuia să-l retragă pe deputatul Ioan Oltean din Comisia de revizuire a Constituţiei, pe motiv că acesta este ”corigent la democraţie” şi a iniţiat două proiect de lege care încearcă îngrădirea drepturilor constituţionale ale comunităţii greco-catolice din România.

”Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare despre nominalizarea domnului deputat şi vicepreşedinte PDL Ioan Oltean în comisia de revizuire a Constituţiei şi este de neînţeles cum partidul pe care-l conduceţi poate promova un extremist şi fundamentalist într-o astfel de poziţie esenţială pentru viitorul democratic al României”, a afirmat în deschiderea scrisorii pr. Chris Terhes, preşedintele Romanian Greek-Catholic Association.

”Domnul deputat PDL Ioan Oltean a iniţiat deja doua proiecte de lege prin care încearcă îngrădirea drepturilor constituţionale ale comunităţii greco-catolice din România, cum ar fi accesul la justiţie şi dreptul de proprietate, ca atare suntem îngrijoraţi de articolele anti greco-catolice pe care le poate propune în viitoarea Constituţie a României”, se arată în scrisoare.

Îngrijorarea, se arată în scrisoare, este fundamentată şi de faptul ca, pe data de 7 iunie, „domnul deputat Ioan Oltean a avut o conferinţă de presă în care şi-a susţinut în continuare proiectul de lege anti greco-catolic 253/2013 şi a catalogat reacţia negativă a comunităţii greco-catolice faţă de acest proiect ca fiind una «totalmente nejustificată». Domnia sa s-a justificat spunând că «nicio clipa aceasta iniţiativă legislativă prin conţinutul ei nu a avut în vedere blocarea procesului de restituire a proprietăţilor către cultul greco-catolic», lucru contrazis inclusiv de colegi de-ai săi din Parlament”.

„Nu e prima dată când domnul deputat PDL Ioan Oltean se contrazice în propriile afirmaţii şi încearcă să dezinformeze opinia publică asupra efectelor acţiunilor sale”, arată pr. Terhes în scrisoare.

„După toate standardele unei societăţi democratice, atitudinea vădit anti greco-catolică a domnului vicepreşedinte PDL Ioan Oltean poate fi catalogată ca extremistă şi fundamentalistă, iar un partid care respectă principiile democratice s-ar fi delimitat de poziţia sa şi l-ar fi ajutat să se corecteze”, se afirmă în scrisoarea adresată lui Vasile Blaga.

”Prin această nominalizare PDL l-a recompensat şi promovat pe domnul Ioan Oltean pentru atitudinea ostilă de care da dovadă în continuare faţă de comunitatea greco-catolică”, au spus greco-catolicii din Statele Unite. „Prezenţa domnului deputat PDL Ioan Oltean în această comisie de revizuire a Constituţiei aruncă în derizoriu acest viitor document care ar trebui să garanteze drepturi egale tuturor cetăţenilor români, indiferent de confesiune”.

Scrisoarea se încheie cu solicitarea ca deputatul PDL Ioan Oltean să fie înlocuit de partid din această comisie, iar „absenţa unei reacţii de condamnare şi delimitare” din partea partidului va fi considerata ca o reacţie de sprijin a „atitudinii anti greco-catolice manifestate de domnului deputat şi vicepreşedinte PDL Ioan Oltean”.

Pr. Chris Terhes, preşedintele Romanian Greek-Catholic Association a spus: „Este greu de crezut că biroul de conducere al PDL-ului nu poate găsi o persoană competentă, responsabilă şi cu simţ democratic pe care să o nominalizeze în această comisie de revizuire a Constituţiei. Nominalizarea pentru elaborarea viitoarei Constituţii a României a unui om politic corigent la democraţie, care a iniţiat deja două proiecte de lege ce încalcă flagrant drepturile omului şi principii constituţionale specifice unui stat de drept, este o ofensă adusă procesului democratic şi discreditează partidul care l-a propus”, a concluzionat pr. Terhes.

Romanian Greek-Catholic Association este o organizaţie non-profit din California care sprijină Biserica Greco-Catolica şi pledează la nivel internaţional pentru oprirea discriminării greco-catolicilor din România.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.