ACTUALIZARE Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că gripa aviară a fost diagnosticată într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş.
La sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în videoconferinţă cu prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe. „S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate de diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din judetul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe ţări europene”, arată sursa citată.
Conform ANSVSA, pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramureș şi judeţele limitrofe. „La această oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei”, precizează ANSVSA.
Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud anunță că, în urma confirmării apariției gripei aviare în județul Maramureș și având în vedere faptul că se află la granița cu județul nostru, Comitetul Local de Combatere a Bolilor Bistrița-Năsăud s-a reunit astăzi într-o ședință extraordinară pentru a adopta un plan de măsuri pentru prevenirea apariției virusului și la noi în județ.
Măsuri generale:
• Măsuri suplimentare de biosecuritate în toate exploataţiile de creștere a păsărilor. • Controale oficiale în unități care comercializează ouă în vederea prevenirii punerii pe piață a celor care ar putea proveni din exploatația comercială afectată sau din alte exploatații pentru care DSVSA Maramureș a impus sau va impune restricții. • Efectuarea de controale în trafic pentru verificarea respectării prevederilor legale privind transportul și comercializare produselor alimentare, în special ouă și carne de pasăre, precum și a transporturilor de animale vii, în special păsări. • Campanii de informare și comunicare către populație prin canale media.
Măsuri specifice și suplimentare la nivelul exploatațiilor nonprofesionale:
• prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice sau alte păsări, în special rațele și gâștele, fiind interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți, răuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;
• separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;
• se impune în cazul creșterii păsărilor domestice în aer liber, ca acestea să fie ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate, astfel încăt să nu intre în contact cu păsările sălbatice;
• se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
• se interzice intrarea mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană respectiv proprietarul exploatației;
• prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;
• se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice;
• se va aduce la cunoștință proprietarilor exploatațiilor de păsări, despre evoluția Gripei Aviare în România, precum și despre toate măsurile specifice și suplimentare de biosecuritate menționate la primele șapte puncte de mai sus
Măsuri specifice și suplimentare la nivelul exploatațiilor comerciale de păsări
• intensificarea măsurilor de biosecuritate, insistând asupra evitării oricărui contact al păsărilor domestice cu păsări sălbatice, posibil contaminate cu virusul influenței aviare, în conformitate cu Ord. ANSVSA nr. 21/2018;
• organizarea de controale oficiale, în exploatații de păsări comerciale, privind aplicarea măsurilor de biosecuritate;
• notificarea de urgență către DSVSA Bistrița-Năsăud a cazurilor de suspiciune de boală, a creșterii procentului de morbiditate și mortalitate la păsări indiferent de cauza prezumtivă, pe baza unor criteriile care trebuie să fie luate în considerare în vederea detectării rapide a bolii: 1. Scăderea aportului de hrană şi de apă cu mai mult de 20%; 2. Scăderea producţiei de ouă cu mai mult de 5% pentru mai mult de două zile; 3. Rata mortalităţii mai mare de 3% într-o săptămână; 4. Orice semn clinic sau leziune post-mortem care să sugereze influenţa aviară.
• pregătirea unui stoc minim de materiale și substanțe dezinfectante, necesare pentru o eventuală intervenție în focar.
Mă, tu esti sofer de TIR…cunosti prea bine situatia…Fără supărare…
Cum dracu se intampla ca dupa ce vine PDL la guvernare, hop si gripa aviara? Ciudate coincidente. =))
Il rugam pe domnul prefect daca se poate mai pe inserate sa mearga sa mai faca niste poze la gramezile de sare. Multumim!
Pdl cu gripa aviara… psd cu pesta porcina… fiecare cu piticii lui!!!
Dar referitor la porumbei nu luati nici o masura???? Porumbeii crescuti prin acoperisurile blocurilor???? In bloc intra zilnic zeci de persoane nu doar una cum recomandati voi??? Sau nu stiti pe unde sunt crescuti, ca sunt ilegali, nedeclarati????
Puneti instiintati pe usa de la intrare din scara blocurilor ca veniti sa dezinfectayi contra gripei aviare cu solutii care sterilizeaza pasatile si pe cele bolnave le omoara… si asa o sa aflati toate crescatoriile din podurile blocurilor!!!!
ANSVA își poate face treaba foarte bine și fără Prefect!
Prefectul este în plus!
Chiar nu observă nimeni că această instituție – Predectura – este o instituție inutilă?
rabinul a adus Gripa Aviara cand isi deschide fleanca !
Gripa aviară din punct de vedere genetic e înrudită cu CIUMA NEAGRĂ de la PNL-SRI și atacă libertățile personale și democrația.
impostor comunist toxic ,periculos din ciuma rosie ticalosita 17 case