Actualitate

Grinzile podului peste Someș, pe care va trece varianta ocolitoare a Becleanului, s-au prăbușit

Grinzile care fac legătura între pilonii podului peste Someșul Mare – pe care va trece varianta ocolitoare a orașului Beclean – s-au prăbușit în apă după ce s-a format un curent puternic pe râu în timpul furtunii de cod portocaliu.

Constructorul va face altele noi, dă asigurări primarul Nicolae Moldovan, care crede că se vor obține bani în plus din fondul de calamități.

”A fost o vijelie foarte mare, s-a format un curent pe cursul Someșului Mare și a ridicat în sus grinzile care fac legătura între piloni, cele care se montează și apoi se face suprabetonarea, ceea ce reprezintă structura podului. Pur și simplu vântul le-a ridicat, deși fiecare cântărește 90 de tone, și le-a aruncat în apă. Constructorul va turna grinzi, le va face noi pentru că nu le mai poate folosi pe cele care s-au prăbușit. Unde e planșeul nu s-a întâmplat nimic. Oamenii nu trebuie să-și facă griji că s-ar putea întâmpla vreun dezastru după ce e finalizat podul. Nu va întârzia finalizarea variantei ocolitoare. Poate face grinzile noi în paralel cu lucrările pe care le are”, a declarat primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, pentru Timp Online.

Întrucât este vorba despre o calamitate naturală, o comisie va evalua pagubele și va cere fonduri suplimentare pentru remedierea acestor probleme. ”Specialiștii vor vedea dacă e și vina constructorului. Dar nu cred. Acestea sunt faze diferite ale construcției. Mai întâi pui grinzile și apoi suprabetonezi. Durează luni de zile suprabetonarea”.

Nicolae Moldovan a menționat pe Facebook: ”Doresc să aducem câteva lămuriri legate de situația apărută după vijelia extremă care a adus pagube semnificative în tot orașul Beclean, copaci rupți din rădăcină, acoperișuri smulse de vânt și altele, totodată s-a creat o tornadă pe cursul Someșului în dreptul podului care se află în construcție. Ca să fie bine înțeles… Nu s-a prăbușit centura, ci grinzile care erau ancorate pe pilonii de susținere și au fost ridicate de tornada formată. Este un accident tehnic care va fi remediat de constructor în perioada imediat următoare. Stați liniștiți. Se vor așeza la loc grinzi noi și lucrarea va continua fara a se decala termene în toți parametrii săi tehnico-calitativi”.

Varianta de ocolire Beclean va avea o lungime de 1,195 km, cu parte carosabilă de 7 m și platformă de 10 m. Traseul variantei este în totalitate nou, se desprinde din DN 17 D la km 4+677 spre dreapta, traversează râul Someşul Mare şi se racordează la DN 17/ E 58 la km 27+505 spre stânga. Varianta va avea două benzi de circulație de 3,5 m fiecare și un acostament de 1,5 m, conform caracteristicilor pentru drumuri naționale europene de clasa tehnică III şi o viteză de 60-80 km/h. Pentru traversarea Someşului, între km 0+333,45 și 0+917,05 se va realiza un pod pe grinzi cu 14 deschideri, în lungime de 583,60 m. La desprinderea din DN 17 D şi la racordarea variantei cu DN 17 sunt prevăzute sensuri giratorii.

Valoarea totală a investiţiei este de 86.424.000 lei, termenul de finalizare fiind decembrie 2023. Constructor: asocierea CML.RO (lider de asociere) – Dacia Faber SRL – Îndemânarea Prodcom – Test Prima SRL – DP Project SRL.

Ce spune constructorul despre întreaga întâmplare

Managerul firmei CML.RO, Vasile Roș, a declarat pentru Timp Online că nu se afla pe șantier în momentul în care au căzut grinzile, dar i-au relatat oamenii îngroziți că a fost o adevărată tornadă.

”Am pus grinzile de circa două săptămâni și urmau să fie monolitizate. Oamenii, la câțiva zeci de metri, lucrau la un alt tronson. Au văzut că vine furtuna, au lăsat brațul macaralei jos și s-au adăpostit. Maistrul care a văzut mi-a spus că s-a format tornada aceea și a trăsnit în lateralul grinzilor, acolo unde e curentul de apă, peste albie, acolo a venit tornada. În stânga și în dreapta mai sunt grinzi, dar numai acolo a dat. Ele nu erau monolitizate, cum v-am spus, erau ancorate, cum se spune, și le-au dat jos. Grindă de 92 de tone, puteți crede? 12 grinzi a dat jos și fiecare cântărea 92 de tone. Nu știu dacă vă vine să credeți, dar așa a fost. Trebuie să le refacem. Important e că picioarele podului nu sunt afectate. E un accident tehnic, noi avem asigurare. Beneficiarul va cere expertiză, dar e vorba de o calamitate. Mergem înainte, le montăm la nou”, a spus Vasile Roș.

L-am întrebat pe constructor dacă oamenii trebuie să-și facă griji în legătură cu siguranța acestui pod. ”Nu, nu, nu. Se va face o expertiză fiindcă așa e procedura, însă grinzile acestea nu le mai folosim. Pentru faptul că nu pățit nimeni nimic îi mulțumesc lui Dumnezeu. În rest, betoanele se refac!”.

56 comentarii

  • Cum sa ridice vantul 90 de tone?? Grinzile n-au fost sprijinite bine si au cazut una peste alta ca intr-un joc de domino. Vom circula pe acolo la anul si la multi ani dupa cum se vad lucrurile.

    103
    7
    • Treaba pare a fi cusută cu ață albă ! Am văzut multe filme SF la viața mea, dar ca să ridice vântul o grindă de 90 de tone, e o varianta pentru Oscar
      !

      10
      1
    • Nu se vrea să se renunțe la conceptul bombă cu ceas introdus în proiectele de drumuri și poduri.
      Numai in Romania se folosește acest concept.
      Dragii mei, conceptul bombă cu ceas se folosește numai în caz de război, renunțați la el pe timp de pace!

  • Asta inseamna sa lucrezi cu firme de casa care nu au experienta in constructia de poduri!!Vorbeste primarul asta de parca este inginer in constructii!!In 35 de ani nu a reusit sa faca un drum care sa ocoleasca Becleanul,de i a enervat pe toti soferii din Ardeal!!

    105
    6
  • Probabil grinzile au fost asezate pe piloni doar pentru poze.
    Au dat bine in pozele postate de primar , laudele au curs , totul parea bine si frumos pana ce a venit vantul si le-a luat.

    81
    3
  • Cum sa fie vina constructorului? Doar nu-i prima data cand vantul ridica grinzi de 90 de tone ca pe niste paie. Moldovane trebuia sa lasi comisia sa constate cauza prabusirii, dar se vede de partea cui esti. Si cum vantul e vinovat acum se cere suplimentarea costurilor din buzunarele oamenilor.

    81
    7
  • Bai baieti. Din nou ne arata DUMNEZEU o lucrare tipic romaneasca facuta de necalificatii care isi fac veacul pe la firme in ultimii 34 de ani de tranzitie oarba. Un singur exemplu ne pune cu botul pe labe. Bravii sasi au facut acum 500 de ani cel mai Inalt turn de BISERICA din Romania de 75 metari, si este in picioare si nici o furtuna nu l-a dat jos. Ciocul mic natiune!

    68
    20
    • Stimate domnule Bala Marius de data aceasta dacă tăceai filozof rămâneai . Empatizez cu dumneata când unii vă înjură dar văd că vă impluntați peste tot.Să afirmați că CML este necalificată si ca alții sunt buni si noi nu este gresală. Bucurați-vă de pensiuța dumneavoastră câștigată la umbră și nu mai comentați răutăcios că nu folosește nimanui . Vă mulțumesc pentru comentariile pertinente și vă doresc sănătate.

      19
      33
    • aici e problema !.. nimeni n-a avut curajul -nici nu va avea ,cum ati vazut pana acum in comentarii –

      sa arate ca politicul mizerabil prin oamenii „plantati ” duce la prabusire tara de 34 de ani , dupa modelul „podul din BECLEAN cazut”, si ca absolut toate catastrofele politrucilor le platesc cetatenii (!!).” … CA la BECLEAN” ,nu ?

      Exemple de context ,pe scurt :fabrici,colosi industriali , distruse, .. platite de cetateni,nu? ; F.N.I., opera ” securoilor” de clan platita prin AVAS de cetatenii furati a DOUA oara (!!).Noutaea in morala :cetatenii sant furati si apoi ,”ca pedeapsa „,tot ei platesc ce au furat securoii .

      IN ce tara ,decat in tara securoilor numita ROMANIA ,hotul nu plateste ce a furat ?…
      dar la noi , plateste sume uriase , EL, CETATEANUL !!..ca
      si in acest caz ,(stupefiant ,o spune primarul !)…plateste cetateanul ceea ce fura ei; adica victima plateste ce fura infractorul cu politrucii ,…se vede asta in averile lor neanchetate ,neverificate de 34 de ani .Adica ,ce fura firma capusa ,platesc eu ,ca cetatean .Mai sa fie ..! Cine e de acord cu asta ?Cine poate fi ? Care din noi ? Si de ce presa n-o zice ? ..sau presa n-are creier moral ,nici deontologic?… sau asta e trendul rromanesc ,un mod de viata ce tine de mentalitatea deja „formatata „de politruci care-si terorizeaza proprii cetateni dupa modelul lui ceausu- criminalul ,care si-a impuscat proprii cetateni aparandu-si securoii de clan ?

      Banii sifonati din constructiile de „poduri/drumuri ” i-a anchetat cineva de 34 de ani ?…never !..tot politic ,nu se aplica ,nu? …presa ,iarasi ,omite ,ocoleste ? Scolile desfiintate ,iar cele ce mai sant, se tin cu directori ,rectori pusi politic ,diplomele „specialistilor ” se iau politic ,toate institutiile statului sant blindate, la ordin politic ,de indivizii lor bolsevizati ;asa ca ,lucrarile lor , pica tot politic .Avem de a face aici , cu lupta decenara a
      romanului (politruc ) care ucide drepturile existentiale a fratelui sau ,care e tot roman .Fratricid politic .Fraticid national . Asta s-a cultivat si perpetuat la noi .Avem presa , platita sa spuna adevarul ?! Ce a facut politicul, bun din 1945 si dupa ? un dezastru total din tara asta :crima elitelor si taranilor ceapizati cu forta ,munca fortata 45 de ani si temnite , torturi si exterminari pt elite si opozanti ,iar dupa 89 ,un jaf national si distrugere prin revenirea Securitatii criminale sau a securoilor peceristi supraimbogatiti dupa ce ,tot ei(!!), au umplut bulevardele de eroi-martiri impuscati pt ca au strigat „libertate! ” ;

      au revenit in toate partidele ( de )la putere …iar acum ,avem urmasilor lor la putere …si poduri cu grinzi „luate de vantul „banilor sifonati prin firmele capusa „…nu ? …si o expertiza politica de 50 000 lei si alti bani platiti ,TOT DE CETATEANUL ” democrat” ,nu? ..un azil al groazei exterminatoriu coplesitor, dupa principiul
      „INFRACORUL fura si victima plateste” ,nu?…sau n-oi fi eu pesedizat sau penelizat destul …. sau traim sindromul stockholm de ticalosi ce santem .

  • Podurii si drumurii construite de mantuiala ca peste tot in judet de aceasta firma si altele care isi bat joc de banii cetateniilor!!!

    44
    1
    • Propun primarului sa refoloseasca grinzile. Sa le taie su in functie de ce lungimi ies…4m…8m…….2m…. sa faca poduri in tot orasul…pe strada ion creanga sa faca un pod de 6m….pe strada mihai eminescu un pod de 7m…pe strada ion neculce sa nu faceti nici un pod ca am luat 4 la scoala din cauza operei lui …pe strada stefan cel mare sa faceti o biserica cu pod… dar sa nu uitati de tornada!

      23
  • Deși este un record de viteză, nu a vântului, ci a dărâmării, nu este totuși unul mondial.

    În Papula Noua Guinee s-a prăbușit un pod încă de pe planșetă, din faza de proiectare. Dar noi suntem, români, nu ne lăsăm: îi vom ajunge și chiar întrece. (Cu manole 10).

    42
  • Podul de piatra s-a daramat

    I. Podul de piatra s-a daramat
    A venit apa si l-a luat
    Vom face altul pe rau in jos
    Altul mai trainic si mai frumos
    II.
    Haideti cu totii sa pregatim
    Piatra cu piatra sa construim
    Un pod mai mare pe rau in jos
    Altul mai mare si mai frumos
    III.
    Podul de piatra l-am ridicat
    Munca in echipa ne-a ajutat
    Am facut altul pe rau in jos
    Altul mai trainic si mai frumos

    30
    2
  • De de să plătim noii cetățenii contribuabili prin intermediul Fondului de Calamități prostia, incompetența și lucrurile dubioase stabilite între un primar dornic de reclamă gratuită și un constructor abonat la banii publici via PSD? Ia trebuit reclamă electorală și la Moldovan ăsta, de a înșirat toate grinzile ca niște paie pe picioarele podului, acum să facă bine să dea socoteală în fața legii penale și a electoratului în același timp!

    57
    1
  • Zi drept domn primar , când erai mic ai citit cei trei purceluși? Lasă experții să constate că încurci politica cu ingineria și ajungem in sărăcie pe sub poduri. Am’ș murit ! :))

    46
  • Daca podul de 90 tone a fost dărmat de vânt , mă gândesc că toate mașinile din Beclean de 1 tona și-au luat zborul și sunt acum sateliți,la ce furtună a fost

    64
  • In Romania de azi nu trebuie sa ai scoli inalte sa proiectezi si sa executi lucrari ca aceasta. O firma de apartament un pc cu google maps si muuu…..lt tupeu. Aceasta este Romania educata. Cine mai crede ca acel pod este sigur? Istoria din Vrancea se repeta dar parca prea repede. Nu s-a invatat nimic din greseli. Ei se joaca banii si noi suntem victime colaterale.

    58
    7
  • Draga autorități administrative din orașul Beclean, pozele au ieșit superbe, pentru promovare si implicarea dl. Primar se pot lua cele in care se vad grinzile montate iar pentru graba si lauda tot a dl. Primar, pe cele in care grinzile au intrat la apa. Draga cetățene acum tu alegi “eu cu cine votez” ca doar mai este o pasarele de sub care aluneca pământul (terasamentul) si se circula in zona.

    31
  • Grinzile asta n-au căzut de la vânt cât îi hăul și Beclenuțu.
    Astea o căzut de la căldură.
    O fost cald tare și s-o muiat, fiind – probabil – și cu ceva ceară sau plastilină în ele.
    Ca să fie ieftine, da să tragă la cântar.

    36
    0
  • Doru are explicatia corecta. Grinzile au fost doar asezate. La cea mai mica vibratie ea iesa din echilibru si se rastoarna pe laterala care nu are armatura pentru a rezista nici la greutatea proprie. Prima s a rasturnat peste restul!

    …..
    Povesti cu tornada….
    Acest fenomen se putea intampla si daca lovea cu cupa un buldoexcavator la partea inferioara!!!

    42
    • Constructorul, proiectantul daca a specificat in caietul de sarcini rigidizarea grinzilor pe pozitie cu bare sudate in X la partea superioara.
      Calamitate????
      Nùuuuuuuuu
      Prostie????
      Dăaaaaaaaaaaa!

      35
    • Pentru Doru.
      Acest fenomen putea sa apara si la schimbare brusca de temperatura!!!
      Ele fiind intr un echilibru instabil , una ar fi avut nevoie doar de un …..bobarnac pentru a se rasturna!!!

      13
      2
    • Daca nu se intampla acum la acest vant care era probabilitatea ca aceste grinzi sa fie in aceleasi pozitii ca acum pana in toamna din cauza temperaturilor ridicate?
      Raspunsul meu e100%!!!
      Ele au fost/ una cel putin( din cauza neuniformitatii pilei) a fost intr un echilibru „foarte instabil”!!

  • Noi cu PSD-un frunte, vom avea victorii multe! Ca cele ale lui Ciorapel de la Neamt care a luat banii pe poduri si s-a dus in Italia. Pe podul lui Loati si al lui Nicu va fi pusa desigur inscriptia „pod PSD” ca noi sa stim sa nu trecem pe acolo.

    33
    2
  • Stimate CONTRIBUABIL. Unde vedeti dvs. ceva scris si vorbit de mine la adresa CML ? Cine ma Injura sunt doar niste impostori neasumati fara importanta. O zi buna!

    13
    12
  • Domnule CONTRIBUABIL. V-ati legt de mine deoarece sunt singurul comentator asumat,
    cu nume si prenume care se adreseaza corect. Insa nu ati vazut si celelalte comentarii scrise foarte bine si cu mare adevar.

    14
    7
  • Mai ce va mai place sa vă dați cu părerea aiurea.
    O fi gresit sau nu constructorul, este o catastrofa, puteau murii oameni nevinovați.
    Bine că a fost doar așa..sa fim sănătoși și fericiți, sa nu ne doară capul de necazul altuia.
    Sa fim noi liniștiți că cu noi sau fara noi viața merge înainte, sa ne bucuram de familiile ce le avem, că Dumnezeu ne arată zi de zi că viața este prea scurta sa fim răutăcioși și supărați. Va pup și va doresc numai bine

    7
    18
  • Dupa cele peste 11.000 de vizualizari pe acest articol Timp Online ne arata noua ca este numarul unu in BN, insa cetatenii stau cu gura cascata si se I ntreaba cat de rau merg lucrurile in aceasta tara. Este un caz incredibil atata timp cat rachitele si macaraua nu au fost numai flocaite dar nu au cazut, insa pica dita mai podul. Nici balisticile, rachetele Satan a lui Putin nu nimereau cu asa precizie ca nu era nevoie. Ajunge vantul si ne facem praf. Traiasca Romania!

    28
    6
  • D-le CONTRIBUABIL. Cu tot respectul m-ati provocat. Pensiuca mea nu a fost castigata la Umbra Parlamentului care a dat pensii speciale acolitilor. Ea a venit firesc dupa 35 de ani de activitate si contributie normala la acest fond. Noroc si Sanatate va doresc!

    10
    7
  • TIMP Online a spart toate asteptarile in ce priveste numarul de vizualizari la vreun articol. Faina treaba, exact ca la pateul FAINOSAG. Felicitari acestui MINUNAT online!

    10
    9
  • De azi inainte a aparut o scuza infantila care va incearca sa prosteasca pe cei multi cu minte putina si autoritatile sa iasa basma curata in ochii populimii. VANTUL va fi mama tuturor relelor si neimplinirilor din aceasta tara. Noi am vrut dar VANTUL nu ne-a lasat in pace. Somn Usor!

    23
  • Ia uitați toți inginerii țării noastre cum dau ei fuga in comentarii!!! Bravo mai băieți! Ia mergeți voi di puneți umărul la treaba!!! Sa va vedem! Cât de ușor este sa arunci piatra! Doamne fereste! Vedeți cum se face rating? Abia așteaptă inginerii sa dea buzna la articol… sa aibă și ei loc sa se afirme! Articolul este ca la carte. Comentariile…::))) ce sa mai?

    3
    29
    • Da, au iesit inginerii pentru ca stiu ce s a intamplat acolo!
      E de noaptea mintii sa spui ca e vina tornadei!@
      Legat de expertiza…se stie ca cine plateste expertiza primeste concluzia dorita… iti pot demonstra orice din calcule!!! Grinzile au avut si au fierul si betonul care trebuie! Degeaba expertizati grinzile!! Mai bine expertizati culeele sa vedeti de nu au fost dizlocate!!!
      Oricum pretensiunea indusa a disparut prin rupere si acolo nu aveti ce comenta!!

  • Stirea cu/despre podul din Beclean am aflat-o telefonic , de la bistriteni plecati in lumea larga , mai intai din Austria
    (in jurul orei 17) si la cca 1 h , din Republica Irlanda. Fara sa fiu specialist in poduri cum pare a fi d-l Doru care explica tehnic ce s-a intamplat as vrea sa-mi dau si eu (cu) parerea despre prabusirea grinzilor in apele nebunatice ale Somesului Mare care pare destul de mic. Nefiind vorba de traversarea unui fluviu este clar ca nu s-a facut licitatie internationala la care sa participe firme cunoscute in lume si in UE. La o asemenea lucrare un criteriu de baza este executarea de catre constructori a unor lucrari similare. Nefiind in comisia de adjudecare nu pot sa stiu daca CML a mai executat asemenea lucrari . Nu stiu nici daca aceasta firma a mai executat grinzi de asemenea marime si cu rezilienta cunoscuta pentru lucrari similare , in alte zone din tara si puse in opera de catre alti constructori. Apoi pot sugera ca macaraua cu care s-a facut montajul grinzilor a fost inchiriata pe bani multi iar motivul pentru care s-au montat multe grinzi a fost economisirea unor resurse financiare. As mai sugera ca proiectantul nu a prevazut in itinerarul tehnologic cate grinzi se pot monta fara consolidare. Asadar poate fi o vina a constructorului (certa!) impreuna cu o posibila scapare a proiectantului. Sa nu-l omitem pe cel care urmareste lucrarea (dirigintele de santier) care trebuie sa faca acele procese verbale pentru executia corespunzatoare a unor lucrari care devin ascunse si sa urmareasca respectarea tehnologiei de executie in toate fazele ei. Dupa cum s-au desfasurat lucrurile este clar ca niciunul dintre cei trei (proiectant , executant si diriginte de santier) n-a tinut cont de influienta vremii asupra desfasurarii lucrarilor. Si totusi nu vremea este de vina…

    23
    1
  • No mah…astia fratii…care tot ati grohait ce primar aveti voi in Beclean…Nu l il mai propuneti de manuta cu Lotzi sef la cj? Sondaju a picat rau de tot …Acum o dati pe voia Domnului ca bine ca n a murit nimeni.Daca la inugurare erati tot clanul ala din Beclean pe pod si va lua vantul cu tot cu orga si cu mandoline?

    26
    • Sa-i ridice la cer cum a ridicat grinzile de cate 90 de tone. Eventual sa ramana in cer „spre nestricare” ca lumea asta nu-i vrednica de ei! Doar cine a mai vazut pocaiti ca la Beclean si psd-isti pe deasupra! Bine era sa o ia cu ei si pe Dancila pentru care s-au rugat sa castige alegerile! Iar acum si pe Gabriela Firea ca baga tot partidul in „stricare”!

    • @vocea …pocaitii pnl sunt mai buni? Sau inca nu au apucat sa demonstreze ce pot?

  • Grinzile de la pod au un profil ,rezistent la apasare,nefiind fixate ,prinse,asigurate de piloni au fost rasturnate ,nu ridicate si trantite de vant ,luati un liniar ,daca aveti la indemana,puneti-o in pozitia verticala si apasati ,repetati si cu liniarul pus in pozitia orizontala si veti vedea o diferenta mare la rezistenta pe care o opune liniarul,eu asa cred ca s-a intamplat.

    5
    2
  • Nu li se potrivește minciuna. Și cine-i crede cu vântul. Ca să dărâme ditamai grinzile, trebuia un vânt de sute km/oră, dar n-a fost așa ceva. Din câte văd din imagini, nu trebuie să fii mare specialist ca să vezi că e greșeală din proiectare, că mai trebuia cel puțin un picior de pod și, apoi, e clar că au cam umblat băieții și la rețetarele de beton. Apropo cu piciorul de pod, asta e problema și la Sângeorz-Băi cu podul acela de lemn care i-au tot făcut reclamă. Acolo proiectantul era un domnișor cu licență, dar fără diplomă. Poate așa o fi fost și la Beclean.

    8
    3
  • Cine știe, știe! Păcat că ajung să facă proiectări niste ingineri cu diplomă plagiată, că acum așa este „trendul”!

    13
    2
  • am vazut stirea pe facebook. nu sunt de la dvs din judet sunt din dambovita. dar sa va spun o intamplare din 2004. podul de peste raul arges care leaga giurgiu cu dambovita ploiesti si mai departe s-a daramat. cum? au venit au facut un mini baraj a blocat apa la 2 picioare de la pod si a dat apa pe un singur fir adica la al 3-lea picior. in 2006 s-a daramat podul cu cateva tiruri pe el. (podul a fost construit in 1944 de nemti ca sa asigure deplasarea cu tancuri de la dunare catre est in rusia via ploesti-iasi etc). continuarea primarul din aceea vreme era de la psd(2004) in 2005 pdl. si sa fie si mai si vine un prieten de afara prin 2009 si spune uimit stii ma unde m-am dus sa fac o casa de vacanta? eu raspund. unde? in austria/ si ai luat multi bani? da. da stii tu pentru cine am construit? nu. pentru primar. si mai are vreo 2 prin america/ si sa fie si mai tare noua la populatie ne-au spus ca a venit viitura si daramat podul. la voi este mai tare a venit Vantul.

  • Eroare mare a constructorului. Grinzile trebuia asigurate contra răsturnării.
    Greșit sa mai cheltuiască 50 000 lei pentru expertiza.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.