În Pădurea Schulerwald a avut loc a XVIII-a ediție a Maialului bistrițean maghiar, al cărui punct principal l-a constituit deja tradiționala competiție de gătit gulaș la ceaun, ajunsă la ediția a VII-a. 18 echipe s-au întrecut pentru a convinge jurații că au preparat cea mai gustoasă tocană și au dat cel mai frumos aspect standului propriu. În acest timp, pe scenă au urcat mai multe ansambluri folclorice.
Ca şi în anii trecuți, Primăria Bistriţa a pus gratuit la dispoziţia fiecărei echipe participante un pavilion, lemne de foc, 10 kg de carne de porc/vită/oaie, 5 kg de cartofi, pâine, șerveţele, tacâmuri, farfurii de unică folosinţă. Fiecare echipă a trebuit să aibă ceaun cu o capacitate de minim 20 de litri, să asigure din resurse proprii ingredientele necesare pregătirii gulaşului, altele decât carnea şi cartofii, și să distribuie gratuit, la finalul concursului, cel puțin 30 de porţii persoanelor prezente la manifestare.
Când ceaunele au fost gata, au intrat în acțiune comisiile de jurizare, trei la număr, conduse de viceprimarul Gelu Muthi, administratorul public al municipiului, George Avram, respectiv directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma. S-au dat note pentru prezentarea mâncării, gustul şi mirosul gulaşului, dar și pentru aspectul standului. Fiecare comisie a desemnat un câştigător, bilețele cu numele celor trei echipe fiind introduse în urnă pentru tragerea la sorţi care să stabilească ordinea finală.
Primul loc a revenit echipei ”Boierii Nordului”, podiumul fiind completat de ”Țapinarii” (câștigătorii de anul trecut) – locul 2 și ”No Name” – locul 3.
Câștigătorii au primit ceaune de inox de 22 kg (cu trepied), de 18 kg respectiv 12 kg, șorțuri și bonete de bucătar.
Premii speciale au primit echipa ”Niște țărani” din Dej, condusă de Radu Emil Coroian, învingător în 2015 și 2016, și cea a primăriei Ketegyhaza din Ungaria, prezențe constante la concursul ”Cel mai bun gulaș”.
Edițiile precedente au fost câștigate de Marosi Attila și Violeta Griga (2012), Rareș Bertescu și prietenii (2013), ”Echipa Bundy” (2014), ”Papila gustativă”, Dej (2015), ”Niște țărani”, Dej (2016) și ”Țapinarii” (2017).
Centrul Cultural Municipal a oferit un program artistic susținut de Fanfara Garnizoanei Bistrița, Orchestra Profesionistă a CCM, ansamblurile folclorice ”Sirulo” din Remetea (Harghita), de dansuri maghiare din Sărmașu (Mureș), ”Kalaris” din Ketegyhaza (Ungaria), ”Hajdina” din Luduș (Mureș), ”Pohanka” din Mureș.
Adaugă comentariu