„Am fost informat şi astăzi, la grupurile parlamentare, despre această solicitare. În dezbaterile parlamentare, dacă există anumite amendamente care acoperă ambele părţi, adică nu doar să pui nişte bani, ci şi să arăţi de unde îi iei, evident că Parlamentul este cel care decide, inclusiv pentru alte alocări. Bani suplimentari nu se pot găsi în timpul dezbaterilor parlamentare, dar realocarea este un drept suveran al Parlamentului, iar Guvernul face doar propuneri şi, eventual, după aceea, îşi spune punctul de vedere”, a spus Ponta.
Pe de altă parte, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la „Atelierele Viitorului” organizate de PSD că primarii vor beneficia de salarii mai mari şi de schimbarea sistemului de calculare a acestora în funcţie de numărul de locuitori ai localităţilor, fiind luat în calcul şi un spor pentru fonduri europene.
Dragnea a afirmat atunci că măsurile privind salarizarea primarilor sunt cuprinse în proiectul care va modifica Legea administraţiei locale.
Replica lui Traian Băsescu a fost: ”Prin renunţarea la introducerea accizei de 52-53 de bani pe motorină, respectiv benzină, resursele cu care se diminuează bugetul de stat trebuiesc tăiate din excesul care este la ministrul Dragnea şi, de asemenea, sunt resurse care înseamnă rezerve plantate în diverse locuri în bugetul de stat, dar în mod deosebit se pot găsi la serviciul datoriei. De ce cred că trebuie să se facă tăierile de la Dragnea? Pentru că aceştia sunt bani electorali, destinaţi pentru ca primarii să fie mobilizaţi pentru alegerile parlamentare. În buget sunt trei programe: modernizarea satului românesc, regenerare urbană şi infrastructura de nivel judeţean. Toate aceste programe au resurse financiare din banii de la UE. În loc să facă această bătălie pentru a introduce această taxă, Ponta putea să-i pună pe primari să facă proiecte pe care să le finanţeze cu bani europeni şi nu cu bani dintr-o taxă ce afectează atât de mult populaţia”.
Ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a pregătit un proiect de hotărâre prin care cere Guvernului noi fonduri pentru primari, de această dată de 150 milioane lei (33,5 milioane euro), cea mai mare sumă din ultimele săptămâni, pentru facturi restante la lucrări executate.
Solicitarea este ca banii să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, în baza ordonanţei de urgenţă adoptată recent de Executiv prin care este permis acest transfer de bani, prin derogare de la lege.
Cererea pregătită pentru Guvern este argumentată prin faptul că Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administratiei Publice a primit numeroase solicitări de la autorităţile administraţiei publice locale pentru plata sumelor restante aferente lucrărilor executate la obiectivele de investiţii contractate în cadrul Programului naţional de dezvoltare locală.
În ultimele două săptămâni, Guvernul a alocat pentru primari, prin două hotărâri distincte, fără să anunţe public, 3,5 milioane lei, respectiv 20 milioane lei, cu justificarea că banii sunt necesari pentru cheltuieli urgente în sezonul rece.
Sursa: Mediafax, Foto: arhivă
Adaugă comentariu